Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Πύρινος εφιάλτης σε εξέλιξη στην Αχαΐα: Μέσα στην Άρλα οι φλόγες - Κάηκαν σπίτια στο Ελαιοχώρι (φωτο & βίντεο)

Πυρκαγιές σε εξέλιξη επίσης σε Ηλεία και Αγρίνιο

- Πανικός στη δυτική Αχαΐα εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το απόγευμα - Οικογένειες με παιδιά εγκαταλείπουν το Ελαιοχώρι - Μπήκε στην Άρλα η φωτιά, αρνούνται να φύγουν οι κάτοικοι του χωριού - Πληροφορίες ότι κάηκαν σπίτια στο Ελαιοχώρι - Εκκενώθηκε και η Μονή Αγίας Μαρίνας - Πολλοί ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Τραγική η κατάσταση στην δυτική Αχαΐα από τη φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση κοντά στο Σαντομέρι.
Οι φλόγες απείλησαν τέσσερις κοινότητες, ενώ τελικά μπήκαν στην Αρλα και το Ελαιοχώρι. Εκκενώθηκε και ένα μοναστήρι ενώ δυστυχώς όπως όλα δείχνουν έχουν ήδη καεί σπίτια.

Μπήκε στην Άρλα η φωτιά – Δεν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους!

Η φωτιά έφτασε στην Άρλα όπου επικρατεί πανικός.
Επί τόπου βρίσκεται ο Περοφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Ο κόσμος δεν απομακρύνεται απο το σημείο παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών και των αρχών.
Προσπαθούν να ξεφύγουν από την ΕΛ.ΑΣ. για να πλησιάσουν τις φλόγες να σώσουν τα σπίτια τους.

Εγκαταλείπουν το Ελαιοχώρι!

Σύμφωνα με το tempo24, στις φλόγες φαίνεται ότι τυλίχθηκαν λίγο νωρίτερα σπίτια στο Ελαιοχώρι. Η αστυνομία συγκέντρωσε τους κατοίκους στην πλατεία ενώ οικογένειες με μικρά παιδιά εγκαταλείπουν το χωριό. 
Πανικός στο χωριό. Η Αστυνομία απομάκρυνε τους κατοίκους του χωριού και τους συγκέντρωσε στην πλατεία.
Οικογένειες με μικρά παιδιά εγκαταλείπουν ήδη το χωριό!
Όπως ανέφερε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Χρήστος Νικολάου, οι φλόγες απείλησαν τις κοινότητες ‘Αρλα, Ελαιοχώρι, Πετροχώρι και Πλανητερέικα, καθώς και το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας Μαρίτσης.

Εκκενώθηκε η Μονή της Αγίας Μαρίνας – Απομακρύνθηκαν οι μοναχές και ο ηγούμενος

Σε ασφαλές μέρος μεταφέρθηκαν πριν από λίγο οι 4 μοναχές της Ιεράς Μονής της Αγίας Μαρίνας.
Στο σημείο μάλιστα υπάρχει και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε περίπτωση που χρειαστεί η μεταφορά τους σε νοσοκομείο, όπως είπε ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος στο tempo24.gr από τα Ιεροσόλυμα, όπου βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες. 

Πολύ ισχυροί άνεμοι

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, βρίσκεται σε άμεση επαφή με τις αρχές της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και της Αστυνομίας. Ήδη βρίσκονται στη μονή πυροσβεστικά οχήματα ενώ επιχειρεί και ένα καναντέρ. «Προς το παρόν δεν κινδυνεύει το Μοναστήρι, όμως είναι δύσκολη η φωτιά. Οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί», είπε μιλώντας στο tempo24.gr ο Μητροπολίτης ο οποίος μας μετέφερε ότι τέλεσε δέηση στον Πανάγιο Τάφο να σωθούν όλα τα χωριά και να μην κινδυνεύσουν οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και tempo24
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ

Συνεχής ενημέρωση από το thebest.gr.

20:37 Νέες πληροφορίες του thebest.gr αναφέρουν ότι αυτή την ώρα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στο χωρίο της Άρλας. Η Αστυνομία προσπαθεί να συγκεντρώσει όλους τους κατοίκους της κοινότητας στην κεντρική οδό, κοντά στην εκκλησία.

Επίσης καλούνται όλα τα οχήματα της Αστυνομίας και το λεωφορείο που βρίσκεται στο σημείο να έχουν μέτωπο προς την ΒΙ.ΠΕ. (Ζησιμέικα) καθώς προς τα εκεί θα γίνει η αποχώρηση, εάν τελικά κριθεί απαραίτητο. Οι ηλικιωμένοι και τα "ευπαθή" άτομα μεταφέρονται, από το λεωφορείο του Δήμου, σε ασφαλές σημείο καθώς οι οι φλόγες πλησιάζουν τα σπίτια.

20:10 Συναγερμός ΤΩΡΑ στην Άρλα. Στις παρυφές του χωριού οι φλόγες. Επειγόντως μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο χωρίο. Εξετάζεται η εκκένωση.

19:58 Στην πλατεία του χωριού είναι συγκεντρωμένοι αυτή την ώρα οι κάτοικοι της Άρλας. Στο σημείο βρίσκεται και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις των αρμόδιων Αρχών.

Αυτή την στιγμή ανησυχία προκαλεί το δεύτερο μέτωπο που ξέσπασε κοντά στο νεκροταφείο της Άρλας.

Στα μέτωπα βρίσκεται και ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος ο οποίος συγκάλεσε Συντονιστικό κι έχει ζητήσει να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

19:50 Αυτή την ώρα κοντά στο νεκροταφείο της Άρλας κινδυνεύει ένα σπίτι. Στο σημείο η Πυροσβεστική ενώ σπεύδει και η Αστυνομία.

Μικρή αναζωπύρωση και κοντά στη Μονή της Αγίας Μαρίνας.

19:45 Σε λαγκαδιά κάτω από το χωριό του Ελαιοχωρίου βρίσκονται αυτή την ώρα οι φλόγες τους συγκεκριμένου μετώπου.

19:37 Νέο μέτωπο στο Πετροχώρι κοντά στις πίστες που υπάρχει για τις μηχανές. Στο σημείο σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις.

19:23 Η φωτιά στο Ελαιοχώρι πέρασε κάτω από το δρόμο και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από σπίτια.

19:17 Από την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δόθηκε εντολή οι δυνάμεις που βρίσκονται σε Αχαγιά και Ζησιμέικα να προχωρήσουν σε ολική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων.

19:12 Το μέγεθος της πυρκαγιάς καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα σύννεφα των καπνών (όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες) έχουν "μαυρίσει" τον ουρανό της Πάτρα όπου έχει φθάσει και η έντονη μυρωδιά των καμένων.

19:07 ΤΩΡΑ η φωτιά περνάει ανεξέλεγκτη από Ελαιοχώρι προς Κάτω Αχαΐα.

19:00 Οι φλόγες έχουν φθάσει 20 μέτρα από ελαιοτριβείο στο Ελαιοχώρι με τους κατοίκους να ζητούν πυροσβεστικό. Επίσης η φωτιά "τραβάει" προς Δυτικά όπου υπάρχουν σπίτια.

Μεγάλο μέτωπο υπάρχει και στα Πλανητερέικα με τους Πυροσβέστες να ζητούν ενισχύσεις για να το θέσουν υπό έλεγχο.

18:55 Μέσα στο νεκροταφείο του Ελαιοχωρίου επιχειρεί αυτή την ώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ κάτοικοι, τα σπίτια των οποίων βρίσκονται κοντά στο πύρινο μέτωπο, προληπτικά αποχωρούν με την συνδρομή της Αστυνομίας.

18:37 Εκκλήσεις της Αστυνομίας να σπεύσουν πυροσβεστικές μονάδες στο Εθνικό δίκτυο καθώς η φωτιά πλησιάζει το πρανές του δρόμους και υπάρχει φόβος μεγάλου προβλήματος. Παράλληλα η φωτιά έχει φτάσει στο νεκροταφείο Ελαιοχωρίου και ως εκ τούτου εξετάζεται να απομακρυνθούν κάτοικοι από τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στο νεκροταφείο.

Δεν απειλείται πλέον το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας. Ρήψεις από αέρος κάνει και ένα αεροσκάφος Έρικσον που έφθασε από την Ηλεία.

18.26: Εκκενώθηκε το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας, το οποίο απειλείται από τη φωτιά. Πριν από λίγο, αστυνομικοί πήραν τις μοναχές από τη μονή και τις μετέφεραν σε ασφαλές σημείο.

18.23: Η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα το Ελαιοχώρι και οι δυνάμεις πυρόσβεσης δίνουν μάχη για να μην περάσει η φωτιά το δρόμο και φτάσει στο χωριό. Αυτή την ώρα υπάρχει μέτωπο μεταξύ του Ελαιοχωρίου και Άνω Αχαΐας.

Η κυκλοφορία όλων των ιδιωτικών οχημάτων έχει απαγορευτεί.

18.15: Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα στην Άνω Αχαΐα. Η φωτιά έχει φτάσει έξω από τον οικισμό Βυθούλκας, κοντά στο Ελαιοχώρι της Αχαΐας.

Οι πυροσβέστες έχουν ριχτεί στη μάχη για να αντιμετωπίσουν το πύρινο μέτωπο, το οποίο επεκτείνεται σε τέσσερα περίπου χιλιόμετρα. Στη μάχη και ένα καναντέρ, το οποίο συνεχίζει τις ρίψεις νερού από αέρος.

18.03: Νέα εστία εκδηλώθηκε πριν από λίγο στη θέση Πλανητερέικα στα Σουδενέικα της Άνω Αχαΐας, ενώ η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα στα Καρέικα. Την ίδια ώρα υπάρχουν πληροφορίες ότι η φωτιά κατευθύνεται προς Πετροχώρι. Από την Αστυνομία έχει διακοπεί η κυκλοφορία για την Άνω Αχαΐα.

17.35: Ωρες αγωνίας για τις μοναχές της ιστορικής μονής της Αγίας Μαρίνας, καθώς η φωτιά που ξέσπασε στο Σανταμέρι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Το thebest.gr επικοινώνησε πριν από λίγο με Γερόντισσα της Μονής, η οποία απεύθυνε έκκληση προς την Πυροσβεστική να βοηθήσει για να μην καεί το μοναστήρι.

Όπως μας είπε η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση 20 μέτρων από τη Μονή και μέχρι τώρα έχουν γίνει δυο ρίψεις νερού από αέρος.

«Μας έχει κυκλώσει η φωτιά, η Πυροσβεστική να μας βοηθήσει. Είναι αμαρτία να καεί το μοναστήρι» είπε χαρακτηριστικά η Γερόντισσα.

Στη φωτιά που έχει επεκταθεί σε δυο μέτωπα το ένα προς τη μονή της Αγίας Μαρίνας και το δεύτερο προς Ελαιοχώρι και Άρλα, βρίσκεται ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής, ενώ ένα αεροπλάνο κάνει ρίψεις νερού από αέρος.

Στο σημείο βρίσκονται και αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να διακόψουν την κυκλοφορία των οχημάτων προς το σημείο.

17.01: Στην 117 Πτέρυγα Μάχης πλησιάζει η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα στην Ανδραβίδα, όπως μεταδίδει το ilialive, καθώς η φλόγες έφτασαν σε 150 μέτρα από τα φυλάκια της μονάδας. Για την αντιμετώπισή της ελικόπτερο Ericsson κάνει συνεχείς ρίψεις νερού για να μην προχωρήσει φωτιά στο αεροδρόμιο.

Η φωτιά έχει περάσει την Πατρών – Πύργου και απειλεί σπίτια.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Στην Αχαΐα εκδηλώθηκε φωτιά στο Σανταμέρι στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, ενώ υπάρχει μέτωπο και κοντά στην Άρλα.

Οι φλόγες, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις .Το πύρινο μέτωπο είναι σε μικρότερη του ενός χιλιομέτρου απόσταση από το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας. Να σημειωθεί ότι οι καπνοί από τη φωτιά είναι ορατοί και από την Πάτρα.















Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κατοίκων της περιοχής.
Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης, τρεις πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις στις περιοχές Αρετή, Ανδραβίδα και Νέα Μανωλάδα, στη βόρεια Ηλεία.
Επί τόπου επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, οι οποίοι προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές.
Επίσης, πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 15:00 σε δασική έκταση στη Σκουτεσιάδα Αγρινίου. Στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα.
Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: