Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

«Λευκή επέλαση» για τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας


- Ο πάγος κατέστρεψε εσπεριδοειδή, κηπευτικά και ελιές
- Μέχρι στιγμής στον ΕΛΓΑ έχουν υποβληθεί 166 δηλώσεις ζημιάς 
- 34 οι αναγγελίες ζημιάς

Ζημιές στην παραγωγή του υπέστη ο αγροτικός κόσμος της Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα με τους ανθρώπους του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο, από τον πάγο, το χιόνι και τις ακραίες καιρικές συνθήκες για τα δεδομένα της περιοχής, ενώ το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης σημειώθηκε και έντονη χαλαζόπτωση.

Τα φαινόμενα βρίσκονται σε εξέλιξη και η εικόνα που έχει ο ΕΛΓΑ μέχρι στιγμής θεωρείται πως είναι περιορισμένη, όπως αντίστοιχη είναι και η εικόνα που έχουν πολλοί αγρότες για τις καλλιέργειές τους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΛΓΑ στην Αιτωλοακαρνανία, μέχρι στιγμής, έχουν 34 αναγγελίες ζημιάς από αγρότες, που αφορούν ελιές, κηπευτικά και κυρίως εσπεριδοειδή. Οι 33 εκ των αναγγελιών αφορούν παγετό και μόλις μία είναι για χαλάζι. Η πρώτη αναγγελία έγινε στις 6 Ιανουαρίου. Παράλληλα οι δηλώσεις για ζημιές που προκάλεσε ο παγετός από τους Αιτωλοακαρνάνες αγρότες φτάνουν τις 166.

Οι αριθμοί, τόσο για τις δηλώσεις, όσο και για τις αναγγελίες ζημιάς, θεωρούνται μικροί και το επόμενο διάστημα εκτιμάται πως θα αυξηθούν σημαντικά.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: