Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Τίτλοι τέλους στην αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ μετά από 46 έτη


Επειτα από 46 χρόνια, οριστικά μπήκαν οι τίτλοι τέλους στην αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ, καθώς με την απόφαση 2/2019 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αρτας η εταιρεία κηρύχθηκε σε πτώχευση.

Επόμενο βήμα είναι η συνέλευση των πιστωτών, η οποία έχει ορισθεί βάσει της δικαστικής απόφασης για τις 12 Ιουνίου 2019, προκειμένου να συνταχθεί ο κατάλογος των πιστωτών και στη συνέχεια ο σύνδικος πτώχευσης να προχωρήσει στον εκπλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων της ΒΙΚΗ.

Κύκλοι, πάντως, με γνώση της υπόθεσης εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το τι έχει απομείνει ως περιουσία πριν από τη σφράγιση που διατάχθηκε από το δικαστήριο με την έκδοση της πρόσφατης απόφασης να κηρυχθεί σε πτώχευση η αλλαντοβιομηχανία.

Ηδη στις 19 Μαρτίου καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων της εταιρείας, όπως ορίζει η νομοθεσία μετά την πτώχευση, προκειμένου να θεωρούνται απολυμένοι και να εγγραφούν, όπως και ήδη έγινε, στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι πρόκειται να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους για το επίδομα αφερεγγυότητας του ΟΑΕΔ για τους τρεις μηνιαίους μισθούς, βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

«Από εδώ και στο εξής στόχος μας παραμένει η επανένταξή μας στην αγορά εργασίας. Επειτα από τρεις μήνες εργασίας εκ περιτροπής και περίπου δέκα μήνες σε επίσχεση εργασίας, τα περιθώρια επιβίωσης έχουν στενέψει. Είναι τραγικό έπειτα από δεκαετίες προσφοράς ως εργαζόμενοι να βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση. Ευελπιστούμε ότι οι αρμόδιοι θα κατανοήσουν την κατάστασή μας και θα δώσουν σύντομα λύση στο πρόβλημά μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της ΒΙΚΗ Α.Ε.

Η αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ ιδρύθηκε το 1973 από τον Δημήτρη Παπαγιάννη. Τα χρόνια που ακολούθησαν η εταιρεία εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ηπείρου.

Την τελευταία δεκαετία, όμως, η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική. Το 2009 ήταν η τελευταία χρονιά που η ΒΙΚΗ είχε κέρδη. Την περίοδο 2010-2016 οι συσσωρευμένες καθαρές ζημίες της εταιρείας ξεπέρασαν τα 23 εκατ. ευρώ. Το 2016 οι υποχρεώσεις της ήταν διπλάσιες από τον τζίρο της (41 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 37 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμες), ενώ στις 31 Δεκεμβρίου 2017 το σύνολο των υποχρεώσεών της ανερχόταν σε 44,65 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 27,32 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμες).

Οι συζητήσεις για εξαγορά της εταιρείας από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο ή από την Impala Invest δεν ευοδώθηκαν ποτέ.

http://www.kathimerini.gr./

Δεν υπάρχουν σχόλια: