Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις που διακινούσαν ναρκωτικά σε Ναύπακτο, Μεσολόγγι, Πάτρα και Αθήνα


Εξαρθρώθηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπακτίας, δύο εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στην συστηματική διακίνηση ναρκωτικών ουσιών κυρίως στη Ναύπακτο και στην Πάτρα.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν από τις 2-4-2019 μέχρι και χθες 3-4-2019, σε Ναύπακτο, Μεσολόγγι, Ευπάλιο, Πάτρα και Αθήνα, συνολικά δεκατρείς ημεδαποί άνδρες, μέλη των εγκληματικών οργανώσεων. Μεταξύ αυτών και ένας φοιτητής από την Ναύπακτο, ο οποίος σπούδαζε σε σχολή στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Πρόκειται για ένα από τα μέλη της σπείρας, ο οποίος διακινούσε μικρές ποσότητες ναρκωτικών.

Η σύλληψή τους πραγματοποιήθηκε έπειτα από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπακτίας, με τη συνδρομή αστυνομικών των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Αθηνών και Πατρών, της Ο.Π.Κ.Ε Αιτωλίας, του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, του Αστυνομικού Τμήματος Ευπαλίου, της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών και των ομάδων Κ9 του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών.

Σε βάρος των δεκατριών συλληφθέντων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση της διακίνησης, πώλησης, προμήθειας, αποθήκευσης, μεταφοράς ναρκωτικών, της παράβασης του Τελωνειακού Κώδικα καθώς και παράβασης του νόμου για τα όπλα.

Επίσης, συνελήφθησαν ακόμη (23) άτομα, για κατοχή και αγορά ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών από τους διακινητές των εγκληματικών οργανώσεων.

Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ακόμη (164) ατόμων που αγόραζαν ή προμηθεύονταν ναρκωτικά από τις εγκληματικές οργανώσεις και σχηματίστηκε σε βάρος τους η ανάλογη δικογραφία.

Από την έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπακτίας, πρόεκυψε ότι οι συλληφθέντες με δύο ακόμη συνεργούς τους που αναζητούνται, είχαν συστήσει δύο εγκληματικές οργανώσεις που διακινούσαν κάνναβη και κοκαΐνη κυρίως στη Ναύπακτο και στην Πάτρα.

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από δέκα ημεδαπούς άνδρες ηλικίας από 22 έως και 59 ετών, από τους οποίους συνελήφθησαν οι εννέα ενώ ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία του δέκατου.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από πέντε ημεδαπούς άνδρες, ηλικίας από 29 έως και 36 ετών από τους οποίους συνελήφθησαν οι τέσσερις ενώ ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία του πέμπτου.

Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι τα μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης, λειτουργώντας σε τρεις ομάδες των τριών – τεσσάρων ατόμων, διακινούσαν ποσότητες κάνναβης και κοκαΐνης το τελευταίο έτος σε τοξικομανείς κυρίως Ναύπακτο και στην Πάτρα, ενώ μια από τις ομάδες χρησιμοποιούσε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ως σημείο διακίνησης των ναρκωτικών.

Διακριβώθηκε ακόμη ότι τα μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης είχαν διακινήσει ή προμηθεύσει σε πέντε ανήλικα αγόρια και κορίτσια ποσότητες κάνναβης και κοκαΐνης.

Τα μέλη της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης διακινούσαν τους τελευταίους έντεκα μήνες επίσης κάνναβη και κοκαΐνη σε χρήστες στη Ναύπακτο.

Επιπλέον, οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπακτίας στο πλαίσιο των ερευνών τους είχαν ήδη πραγματοποιήσει από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι και φέτος τον Ιανουάριο, άλλες (25) συλλήψεις ατόμων, που είχαν προμηθευτεί από την εγκληματική οργάνωση ναρκωτικές ουσίες και ενός διακινητή που κατείχε περίπου μισό κιλό κάνναβης και τμήμα δενδρυλλίων της ίδιας ναρκωτικής ουσίας.

Επισημαίνεται ότι, οι δράστες είχαν συγκεκριμένους και διακριτούς ρόλους όπως διακινητές, μεταφορείς, ενδιάμεσοι στην πώληση και αποθηκάριοι κάνναβης, ενώ για να δυσχεράνουν τον εντοπισμό τους από τις Αστυνομικές Αρχές χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που ανήκαν σε άλλα πρόσωπα, κωδικοποιημένη φρασεολογία και εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, οι δράστες συμμετείχαν σε ομάδα με περισσότερα από 200 μέλη, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπου αναρτούσαν πληροφορίες σχετικά με κινήσεις αστυνομικών, περιπολικών και σημείων όπου γίνονται αστυνομικοί έλεγχοι.

Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπακτίας διακριβώθηκε ότι μέχρι στιγμής το παράνομο που περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης από την διακίνηση των ναρκωτικών ξεπερνά τις (75.000) ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί, παρουσία δικαστικών λειτουργών, στις οικίες των συλληφθέντων, αλλά και σε σωματικές έρευνες, βρήκαν και κατάσχεσαν συνολικά :

• (370) γραμμάρια κάνναβης, από τα οποία (34,3) γραμμάρια σε μορφή
σοκολάτας
• πλήρης εξοπλισμός για εγκατάσταση υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης
• (360) γραμμάρια λαθραίου καπνού,
• (5) όπλα ,από τα οποία (2) απομιμήσεις πυροβόλων όπλων (τύπου
πιστολιού), (2) αεροβόλα κυνηγετικά όπλα, (1) τύπου φλόμπερ (FLOBER) και
(6) φυσίγγια κυνηγητικού όπλου,
• (10) ναρκωτικά – φαρμακευτικά δισκία,
• (7) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας ,
• (1) σιδερογροθιά και
• (4.030) ευρώ

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου, ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για να διακριβωθεί πλήρως όλο το εγκληματικό δίκτυο και το φάσμα της δράσης του.

tempo24.newshttp://sinidisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: