Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Μ. Παρασκευή, ο Ιστορικός Περίπατος Μνήμης και Γνώσης που διοργάνωσε η «ΔΡΩ-Κίνηση Πολιτών για την Αιτωλοακαρνανία».
Ανέλπιστα μεγάλος ο αριθμός των πολιτών που προσήλθαν και ακολούθησαν για 2,5 ώρες τον περίπατο αυτό, μέσα στην πόλη του Αγρινίου.
Η αφετηρία ήταν οι καπναποθήκες Παπαστράτου, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μπουν και να δουν το καταφύγιο που βρίσκεται στο χώρο αυτό. Η Γίτσα Πανταζή – Ναστούλη έκανε την εισαγωγή αναφέροντας το ιστορικό της κήρυξης του ελληνοϊταλικού πολέμου και τη βαρύνουσα στρατιωτική σημασία που είχε η πόλη του Αγρινίου, εφόσον αποτελούσε τη μεγαλύτερη πόλη μετά την πρώτη γραμμή του μετώπου.
Αναφέρθηκε στα κτίρια της πόλης τα οποία είχαν καταφύγια και ιδιαίτερα στο κτίριο των καπναποθηκών Παπαστράτου, το οποίο ήταν νοσοκομείο στα μετόπισθεν του μετώπου.
Αναφέρθηκε στα Τάγματα Ασφαλείας και στο ιστορικό της ανατίναξης της αμαξοστοιχίας, για την οποία οι Γερμανοί προχώρησαν στην εκτέλεση των 120 κρατουμένων (ως αντίποινα) στον περίβολο της Αγίας Τριάδος και τον απαγχονισμό των Σούλου, Αναστασιάδη και Σαλάκου.
Επίσης αναφέρθηκε στις καπναποθήκες Παπαπέτρου, οι οποίες είχαν επιταχθεί για τον στρατωνισμό των Ιταλών, καθώς επίσης και για τις άλλες καπναποθήκες που είχαν επιταχθεί.
Μετά τη Γίτσα Πανταζή-Ναστούλη κλήθηκε να μιλήσει ο κ. Αλέξης Κατεφίδης, κάτοικος Γερμανίας και ερευνητής των Γερμανικών αρχείων που έχουν σχέση με την γερμανική κατοχή στην πόλη μας.
Στη συνέχεια ξεκίνησε η πορεία με πρώτο σταθμό το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος. Εκεί η κ. Γίτσα Πανταζή-Ναστούλη αναφέρθηκε στους βομβαρδισμούς που έλαβαν χώρα στο Αγρίνιο, ενώ ο Λευτέρης Τηλιγάδας παρουσίασε αναλυτικά τα επιταγμένα κτίρια της πόλης μας και τις υπηρεσίες των κατακτητών που στεγάστηκαν σ’ αυτά.
Η συνέχεια ήταν στην κεντρική πλατεία, όπου ο Λευτέρης Τηλιγάδας αναφέρθηκε στο χρονικό του απαγχονισμού των Αναστασιάδη, Σούλου και Σαλάκου και η ηθοποιός Γιούλη Μαρούση διάβασε μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων για το γεγονός.
Η επόμενη στάση ήταν η Πλατεία Ειρήνης. Ο Λευτέρης Τηλιγάδας παρουσίασε την είσοδο των Γερμανών και Ιταλών στο Αγρίνιο, τις πρώτες ώρες και μέρες της εγκατάστασης των κατακτητών στην πόλη και την αντίδραση των τοπικών αρχών και των πολιτών. Μας ανέφερε τα επιταγμένα σπίτια της οδού Παπαστράτου και των γύρω δρόμων και η πορεία συνεχίστηκε προς τις καπναποθήκες Παναγοπούλου.
Εκεί ο Λευτέρης Τηλιγάδας αναφέρθηκε στον ρόλο που έπαιξαν οι καπναποθήκες Παναγόπουλου κατά την διάρκεια της κατοχής.
Λίγο πριν το τέλος της διαδρομής, εκεί όπου στεγάζονταν οι φυλακές, δίπλα από το 3ο Δημοτικό Σχολείο, ο ίδιος ομιλητής έκανε αναφορά στις τελευταίες ώρες των κρατουμένων πριν την εκτέλεση και το κλίμα που επικρατούσε εκείνες τις ημέρες στην πόλη.
Τελικός προορισμός το μνημείο των 120 στην Αγία Τριάδα όπου διαβάστηκε από την Γίτσα Πανταζή-Ναστούλη η διαταγή των Γερμανικών αρχών για την εκτέλεση των 120, η Γιούλη Μαρούση διάβασε μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων για την εκτέλεση και τον ιστορικό περίπατο έκλεισε ο Λευτέρης Τηλιγάδας με μια σύντομη αναφορά στο χρονικό της εκτέλεσης διαβάζοντας τα ονόματα των εκτελεσθέντων.
Να σημειωθεί ότι ο Ιστορικός Περίπατος πλαισιώθηκε από QR-CODES, που είχαν τοποθετηθεί σε συγκεκριμένα καταστήματα της πόλης και παρουσίαζαν φωτογραφίες και σύντομη πληροφορία για την πόλη από την περίοδο της ιταλογερμανικής κατοχής. Ευχαριστούμε για τη συνεργασία (για την ανάρτηση των QR-CODES) τα καταστήματα Ale, Έπιπλα Θανέλλα, Ηλεκτρική Αγορά Μυζήθρας, Φαρμακείο Ζυγούρη-Μποκώρου.
Θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αρκετοί από τους συμμετέχοντες πήραν τον λόγο, κατέθεσαν προσωπικές και οικογενειακές μαρτυρίες, μπήκαν σε διάλογο για την επιλογή συλλογικής μνήμης ή λήθης σχετικά με τραυματικά ιστορικά γεγονότα, πρότειναν νέες σχετικές δράσεις. Τους ευχαριστούμε όλους και τους περιμένουμε στις επόμενες συναντήσεις της ΔΡΩ.
Οι φωτογραφίες είναι από τους Κώστα Πεφάνη, Λάμπρο Μπαλτά και Πάνο Καλτσά.
από https://drw.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου