Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Αιτωλοακαρνανία: Καραβάνι απελπισίας εν πλω! (ηχητικό)


Στο κλειστό γυμναστήριο του Αστακού φιλοξενούνται οι 56 αλλοδαποί, οι οποίοι εντοπίστηκαν, την Κυριακή αργά το βράδυ, σε ιστιοφόρο στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Αιτωλοακαρνανία και τη Λευκάδα, με προορισμό την Ιταλία.

Ειδικότερα, σκάφος του Λιμεναρχείου Λευκάδας εντόπισε κοντά στο ακρωτήριο Πετεινάρι το ιστιοφόρο, όπου μέσα σε αυτό επέβαιναν 44 άνδρες, 4 γυναίκες και 8 παιδιά, διαφόρων εθνικοτήτων.

Στη συνέχεια, το ιστιοφόρο κατέπλευσε στο λιμάνι του Αστακού, όπου εκεί αποβιβάστηκαν οι μετανάστες.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί το Λιμενικό, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται ότι μετέφεραν τους μετανάστες, ενώ συνελήφθησαν και οι αλλοδαποί, για απόπειρα παράνομης εξόδου από τη χώρα

Όπως αναφέρει το Λιμενικό σε ανακοίνωσή του: «Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών της αρμόδιας Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος Λιμενικής Αρχής Λευκάδας, στη θαλάσσια περιοχή του Ακρωτηρίου “ΠΕΤΕΙΝΑΡΙ”, το Ι/Φ σκάφος “ΚΟΜΙ” σημαίας Τουρκίας, με πενήντα έξι (56) αλλοδαπούς επιβαίνοντες (44 άνδρες, 4 γυναίκες και 8 παιδιά) καθώς και τους δύο (02) διακινητές τους.

Το ανωτέρω ιστιοφόρο ακινητοποιήθηκε, από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς οι χειριστές του είχαν αρνηθεί να σταματήσουν τον πλου προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος.

Το “ΚΟΜΙ” οδηγήθηκε, συνοδεία περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμένα Αστακού όπου στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης, συνελήφθησαν οι δύο (02) χειριστές του, ηλικίας 23 και 36 ετών, φερόμενοι ως διακινητές των υπολοίπων».

Από την πλευρά της, η Δημοτική Αρχή Ξηρομέρου, φρόντισε τους αλλοδαπούς, προσφέροντάς τους, ρούχα, νερό και τρόφιμα, ενώ ο Δήμαρχος Ερωτόκριτος Γαλούνης, μιλώντας για την υπόθεση στον ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8 και την εκπομπή «10 ΜΕ… ΤΟΝΟ» υποστήριξε ότι η περιοχή έζησε δραματικές στιγμές, καθώς η κατάσταση των μεταναστών ήταν απελπιστική, μιας και ήταν στοιβαγμένοι σε ένα σκάφος που δεν χωρούσαν περισσότερα από δέκα άτομα.

Παράλληλα, ζήτησε από τις Αρχές την προστασία της περιοχής από τα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται αλλοδαπούς, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή.



Από το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Πλατυγιαλίου του Λιμεναρχείου Μεσολογγίου, που διενεργεί την προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε το ιστιοφόρο σκάφος.

(φωτογραφία Χρήστος Μπόνης)

Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: