Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου: Αντιδράσεων συνέχεια για την αλλαγή εισόδου

Για σοβαρά προβλήματα κάνουν λόγο επαγγελματίες της οδού Τερτσέτη,την ώρα που δεν υπάρχει ράμπα ΑμεΑ

Έντονη δυσαρέσκεια και δυσφορία επικρατεί ένα μήνα μετά την αλλαγή της εισόδου στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου, από τους επαγγελματίες της οδού Τερτσέτη, που εξαρχής αντέδρασαν με ανακοινώσεις και όχι μόνο.

Πλέον, η είσοδος του Δικαστικού Μεγάρου είναι από την οδό Πολυζωίδη (από την πλευρά της Εθνικής Οδού) και όπως λένε πολλοί επαγγελματίες και κάτοικοι της περιοχής, η αλλαγή αυτή έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, καθώς υπάρχουν φορές που δημιουργείται μεγάλος συνωστισμός των πολιτών και των δικηγόρων που θέλουν να εισέλθουν στο Δικαστικό Μέγαρο.

Ο συνωστισμός αυτός μάλιστα δημιουργείται στα σκαλοπάτια τα οποία είναι πολλά σε αριθμό, κάτι που είναι επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα. Παράλληλα, η νέα είσοδος του Δικαστικού Μεγάρου δεν διαθέτει ράμπα αναπήρων, όπως διέθετε η παλιά που λειτουργούσε επί δεκαετίες και σήμερα έχει τον ρόλο της εξόδου από το κτίριο.

Αρνητική στην αλλαγή αυτή ήταν εξαρχής, τόσο η αστυνομία, όσο και η πυροσβεστική, αρκετοί δικηγόροι αλλά και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αγρινίου.

Η επιστολή που είχαν συντάξει οι επαγγελματίες της οδού Τερτσέτη έχει ως εξής: «Επιχειρείται από την επιτροπή διαχείρισης Δικαστικού Μεγάρου Αγρινίου η κατάργηση της κεντρικής πόρτας εισόδου του Δικαστικού Μεγάρου από την πλήρως διαμορφωμένη και διανοιγμένη κεντρική οδό Γεωργίου Τερτσέτη και η δημιουργία αυτής από την πίσω πλευρά του μεγάρου επί της παρόδου Πολυζωίδη, παρ’ όλες τις περί αντιθέτου απόψεις σχετικών φορέων της πόλης μας, μεταξύ των οποίων και του Δήμου μας, που εστιάζονται κυρίως στο γεγονός ότι η είσοδος αυτή λειτουργεί ως κεντρική από την ανέγερση του δικαστικού Μεγάρου τη δεκαετία του 1970, διότι πληρούσε και όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και προσπέλασης σε αυτό, παρόλο που από τα σχέδια προβλεπόταν ως κεντρική είσοδος, η είσοδος από τη πάροδο Πολυζωίδη, η οποία μετά από μελέτη κατά την ανέγερση και για τους ανωτέρω λόγους (ασφάλειας –προσπέλασης) αντικαταστάθηκε από την ήδη λειτουργούσα και υπάρχουσα στην οδό Γεωργίου Τερτσέτη.

Η ανωτέρω λειτουργούσα όλα αυτά τα χρόνια κεντρική είσοδος από την οδό Γεωργίου Τερτσέτη είναι πλήρως διαμορφωμένη με υπαίθριο χώρο, που φιλοξενεί αρχαία, στεγασμένο εξωτερικό χώρο με παγκάκια και μεγάλη είσοδο και πρόσοψη σε κεντρικό δρόμο μεγάλου πλάτους με νησίδα, και δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ο οποίος έχει δημιουργηθεί στη μορφή του αυτή προς εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας του Δικαστικού Μεγάρου, μετά από σχετική διαπλάτυνση και διαμόρφωσή του και με τη καταβολή αποζημιώσεων από το Δήμο Αγρινίου.

Η υπό διάνοιξη είσοδος του Δικαστικού Μεγάρου από την πάροδο Πολυζωίδη θα έχει είσοδο από μία πάροδο μικρού πλάτους και αδιαμόρφωτη εισέτι, η οποία για τη διαμόρφωσή της απαιτεί χρόνο και κυρίως χρήματα, που ο Δήμος μας αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν διαθέτει, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολα προσβάσιμη η είσοδος σε αυτό και να μην τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας σε περίπτωση αναγκαστικής εισόδου πυροσβεστικών οχημάτων, ασθενοφόρων ή λοιπών σχετικών οχημάτων σε αυτή (πάροδο) για την αντιμετώπιση έκτακτου κινδύνου στο Δικαστήριο. Δεν διαθέτει επίσης η πλευρά αυτή ωφέλιμο χώρο για τη διαμόρφωση μιας αξιοπρεπούς εισόδου στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου, αντάξια του σκοπού και της ιστορίας του».

Επαγγελματίες της περιοχής μιλούν για το θέμα στη «Σ» ελπίζοντας στην αλλαγή της εισόδου εκ νέου: «Ελήφθη μια απόφαση που όπως λένε θα επανεξεταστεί. Θα δουν πως θα εξελιχθεί η λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου έχοντας την είσοδο από την πλευρά της Εθνικής Οδού και αναλόγως θα πράξουν. Όμως, όπως φαίνεται δημιουργεί πρόβλημα. Ο κόσμος στέκεται στα σκαλοπάτια και δημιουργείται συνωστισμός, ενώ από την κάτω πλευρά δεν υπάρχει και ράμπα αναπήρων και τα σκαλοπάτια είναι πολλά.

Σίγουρα στα καταστήματα της οδού Τερτσέτη υπάρχει πρόβλημα αφού άλλαξε η πόρτα της εισόδου.Υπάρχει έξοδος βέβαια από την οδό Τερτσέτη αλλά υπάρχει θέμα. Ο κόσμος πάλι εδώ έρχεται. Η όλη διαδικασία, έγινε γρήγορα, περίεργα και χωρίς να καταλάβουμε τον λόγο, δεδομένου πως και η αστυνομία και η πυροσβεστική δεν συμφωνούν με την αλλαγή αυτή.

Η είσοδος των δικαστηρίων λειτουργούσε στην οδό Τερτσέτη από το 1970 τώρα πως άλλαξε και πως δεν είχε αλλάξει τόσα χρόνια δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Ζημία στις επιχειρήσεις υπάρχει μικρή προς το παρόν, αλλά μετράμε μόλις ένα μήνα από την αλλαγή της εισόδου».

Μέσα σε όλη αυτή την διαμάχη μάλιστα είχε σημειωθεί και αποχή κάποιων δικηγόρων από υποθέσεις που στην έδρα βρίσκονταν ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αγρινίου, ο οποίος διαφώνησε σθεναρά.

Η επί δεκαετίες είσοδος του Δικαστικού Μεγάρου Αγρινίου


Η νέα είσοδος από την οδό Πολυζωίδη

Νίκος Αγγελόπουλος – Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: