Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Φωτορεπορτάζ από την 74η Επέτειο Μνήμης των 59 εκτελεσθέντων στα Καλύβια Αγρινίου τον Ιούλιο του '44


Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στα Καλύβια Αγρινίου η εκδήλωση που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με την Τ.Κ. Καλυβίων, αφιερωμένη στη μνήμη των 59 πατριωτών που εκτελέστηκαν ομαδικά από τους Γερμανούς, στις 31 Ιουλίου του 1944, όπου εψάλλη τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων, παρουσία των επίσημων αρχών και πλήθους κόσμου.

Το επίσημο Μνημόσυνο για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας τελέσθηκε νωρίτερα στον Ι.Ν Αγίου Νικολάου Καλυβίων, ενώ ακολούθως ο ιερέας π.Θεοδόσιος Αθανασόπουλος έψαλλε τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων των πρόσφατων φονικών πυρκαγιών στην Αττική.

Κατόπιν η επιμνημόσυνη δέηση έγινε στον τόπο θυσίας, όπου και βρίσκεται το Μνημείο των Πεσόντων αγωνιστών, ενώ η επετειακή ομιλία έγινε από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Μαρία Παπαγεωργίου, η οποία τόνισε χαρακτηριστικά:

Κυρίες και κύριοι, 59 Έλληνες πατριώτες θυσιάστηκαν σ΄ αυτόν εδώ τον τόπο. Η θυσία τους δεν ήταν άσκοπη. Σε 45 ημέρες, από τις εκτελέσεις και τους απαγχονισμούς ήρθε η απελευθέρωση του Αγρίνιου και των περιχώρων από τις δυνάμεις του απελευθερωτικού στρατού και τότε έσπευσαν συγγενείς, φίλοι, συναγωνιστές, πατριώτες και προσκύνησαν αυτόν τον τόπο της θυσίας που τιμούμε και όλοι εμείς σήμερα διότι τους αξίζει η μέγιστη τιμή -και η μεγαλύτερη τιμή είναι η αιώνια μνήμη!!!

Η θυσία των αγωνιστών του μεγάλου αυτού αγώνα, είναι για μας σήμερα υπόμνηση της αίσθησης της ευθύνης μας απέναντι στην πατρίδα…».

Στη συνέχεια ο κ. Μάκης Γερολυμάτος διάβασε κείμενο με αναφορές στα γεγονότατα της εκτέλεσης των Ελλήνων πατριωτών και πως τα εξιστορεί ο θρύλος...

Ακολούθως διαβάστηκε το προσκλητήριο νεκρών για τους 59 πατριώτες που έπεσαν υπερ πατρίδος, έγιναν καταθέσεις στεφάνων από εκροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων, τοπικών συλλόγων και από συγγενείς των θυμάτων, ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου απέδωσε τιμές.

Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Γ. Βαρεμένος, η Αντιδήμαρχος, Μ. Παπαγεωργίου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αγρίνιο Ανατροπή Τώρα» Δ. Τραπεζιώτης, ο Διοικητής της Αστυνομικής Δ/νσης Ακαρνανίας, Δ. Παπευθυμίου, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου, Στρ. Πετράκης, ο Εκπρόσωπος της Τ.Κ. Καλυβίων, Θ. Κερασιώτης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. Αγγελοκάστρου, Δ. Αρωνιάδας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγρινίου, Θ. Χασιώτης και Ευαγ. Καρακίτσος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Β. Ξανθόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, Γ. Καλλίμορφος, ο Πρόεδρος του Γεωργικού Συνεταιρισμού Καλυβίων, Χρ. Μπελεβώνης, o Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Καλυβίων, Κ. Ζαπαντιώτης, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων ¨Δήμητρα¨, εκπρόσωπος του Ιππικού Συλλόγου Καλυβίων, εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ Καλυβίων, η Πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Αγρινίου, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών ¨ΔΡΩ¨, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Αγρινίου, συγγενείς των θυμάτων και αρκετός κόσμος.

Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος
http://kalyvia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: