Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Σύλληψη δουλεμπόρων με «διάσημο» αρχηγό

Με ποιους πολιτικούς έχει φωτογραφηθεί ο ομογενής επιχειρηματίας «Zoras Baron»

Περίπου 150.000 ευρώ θα ήταν το κέρδος για τη μεταφορά των 38 Σύρων και Κούρδων μεταναστών, στιβαγμένων σε μία καμπίνα των 2-4 ατόμων. Οι αδίστακτοι δουλέμποροι είχαν μόλις ξεκινήσει τη δράση τους, διακινώντας μετανάστες από τη Δυτική Πελοπόννησο προς την Ιταλία με ιστιοπλοϊκά και cruises ταχύπλοα.

Με διακριτή δομή, η εγκληματική οργάνωση εξαρθώθηκε το πρωινό της Πέμπτης σε ταυτόχρονη κοινή επιχείρηση σε Ρίο, Ασπρόπυργο και Αθήνα μετά από αξιοποίηση πληροφοριών που δόθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών στο Λιμενικό Σώμα. Μάλιστα το κύκλωμα ερευνάται και για την εμπλοκή του σε υποθέσεις ναρκωτικών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων.

Ο αργηγός της οργάνωσης φέρεται πως είναι ο 52χρονος ομογενής επιχειρηματίας με το ψευδόνυμο «Zoras Baron».

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η συμμετοχή του «Zora» με τη ρωσική μαφία καθώς και η εμπλοκή σε υποθέσεις ναρκωτικών και πορνείας.

Ενεργότατος και πολυφωτογραφημένος στα ελληνικά και ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει αναρτήσει πολλές φωτογραφίες του με Ελληνες πολιτικούς, Ρώσους ιερείς, ακριβά αμάξια, δηλώνοντας την αγάπη του για την ορθοδοξία και το ασθενές φύλο.

Από τις πιο πρόσφατες, είναι η φωτογραφία του στα τέλη Απριλίου, με τον υπουργό, Παναγιώτη Κουρουμπλή, στο γραφείο του στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 23 Απριλίου και το ραντεβού είχε κλειστεί από δημοσιογράφο, ο οποίος ασχολείται μεταξύ άλλων με θέματα ομογένειας, ενώ το 2012 ήταν και υποψήφιος στην Α’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ραντεβού όμως ήρθε και ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης, ζητώντας από τον υπουργό να μεριμνήσει για το «πάγωμα» της έγκρισης της μελέτης στήριξης της ξενοδοχειακής μονάδας που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, και η οποία έχει υποστεί διάβρωση.

Ο ίδιος φαίνεται πως σχετιζόταν με τους ποντιακούς συλλόγους στην Αθήνα και εκπροσωπούσε τον Πανελλήνιο Σύλλογο Νεολαίας Ποντιακής Κοινότητας «Αγία Ματρώνα».

Ανάμεσα στις φωτογραφίες με επωνύμους από διάφορες δημόσιες εκδηλώσεις που έχει αναρτήσει είναι επίσης με τον Αδωνι Γεωργιάδη, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Βασίλη Οικονόμου, τον Χ. Πασβαντίδη, την Τάνια Ιακωβίδου κ.ά. Κάποιες από αυτές μάλιστα είναι πολύ παλιές.

Εως τώρα, οι πρόσφυγες έχουν καταθέσει ότι τα μέλη του κυκλώματος ζητούσαν 4.000 ευρώ για να τους μεταφέρουν στην Ιταλία ενώ έκαναν και εκπτωτική πολιτική σε τριμελείς οικογένειες ζητώντας 10,000 ευρώ (!). Μία οικογένεια από αυτές που διασώθηκε είχε εντοπιστεί ξανά να προσπαθεί να φύγει για Ιταλία στις 9 Απριλίου, Κυριακή του Πάσχα.

Το στοιχείο αυτό δείχνει στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που προσπάθησαν να διακινήσουν μετανάστες. Εκτός από πρόσφυγες που διαμένουν στην Πελοπόννησο, το κύκλωμα είναι πιθανό να έφερνε με οχήματα μετανάστες από άλλες περιοχές, όπως από την Αθήνα στην Κυλλήνη.

Το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου αξιοποίησε την πληροφορία, η οποία οδήγησε στις 7 συλλήψεις, του Ρώσου και 6 ομογενών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης με συντονισμό δράσεων και με την Ασφάλεια του Λιμεναρχείου Πειραιά, τη Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών και το Λιμεναρχείο Κατάκολου.

Για αδίστακτους κακοποιούς έκανε λόγο ο υπονάυαρχος, Γιάννης Αργυρίου, διευθυντής του Κλάδου Ασφαλείας και Αστυνόμευσης υποναύαρχος: «Εθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή δεκάδων προσφύφων, στριμόχνοντας 38 άτομα σε μία μικρή καμπίνα για μία απόσταση 200 ναυτικών μιλιών. Δεν θέλω να φανταστώ τι θα μπορούσε να συμβεί στο ανοικτό πέλαγος. Η έρευνα δεν έχει τελειώσει. Ελέγχονται και για άλλα αδικήματα, ενώ η οργάνωση μπορεί να σχετίζεται και με άλλες υποθέσεις. Από τις καταθέσεις προκύπτει ότι για τη μεταφορά τους στην Ιταλία ζήτησαν 4,000 ευρώ για κάθε άτομο, ενώ έκαναν και εκπτωτική πολιτική σε τριμελείς οικογένειες ζητώντας 10.000 ευρώ (!)».

Κατ’ οίκον έρευνες
Τα μέλη της οργάνωσης παρακολουθούνταν στενά απο λιμενικούς της Ασφάλειας τόσο με πεζά κλιμάκια όσο και με οχήματα και μηχανές. Το περιστατικό της διάσωσης των 38 μετανατσών στην Κυλλήνη αποτέλεσε την τελική αφορμή για να ξεκινήσει η επιχείρηση εξάρθωσης. Σε κατ’ οίκον έρευνες από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και στελέχη της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών ΛΣ.ΕΛΑΚΤ, με τη συνδρομή σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, σε τρία σπίτια κατασχέθηκαν:

– ένα πιστόλι διαμετρήματος 9Χ19 με μία γεμιστήρα των δεκαοκτώ φυσιγγίων καθώς και δεκαεπτά φυσίγγια των 9 mm,

– 27.400 ευρώ,

– ένα πιστόλι διαμετρήματος 7,62Χ25 mm, με μία γεμιστήρα και έξι φυσίγγια,

– ένα έγγραφο υπεύθυνης δήλωσης με σφραγίδες γνήσιου υπογραφής μη συμπληρωμένο,

– οκτώ κροτίδες,

– ένα κουτί φυσιγγίων με σαράντα ένα φυσίγγια διαμετρήματος 9 mm Lugen,

– μαχαίρια διαφόρων τύπων και σιδηρογροθιά,

– ένα κλεμμένο δίκυκλο,

– δύο συστήματα εντοπισμού GMS/GPRS/GPS tracker,

– εννέα κινητά τηλέφωνα,

– είκοσι εννέα κάρτες SIM διαφόρων εταιριών,

– συσκευασίες περιέχουσες φυτικά αποσπάσματα κάνναβης,

– διάφοροι τύποι ηλεκτρονικών υπολογιστών και λοιπά άλλα αντικείμενα που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο της προανάκρισης.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά διενεργείται προανάκριση.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ
AVAMVAKA@E-TYPOS.COM
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 12/5/18

Δεν υπάρχουν σχόλια: