Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018

Το κανόνι της Αγίας Τριάδας που απελευθέρωσε το Αγρίνιο ( Βραχώρι)


Γράφει ο Λίνος Υφαντής

Στις 25 Μαρτίου του 1821 ξεκίνησε από την Πελοπόννησο η Ελληνική Επανάσταση.Στο Αγρίνιο ( Βραχώρι) για στρατηγικούς λόγους ξεκίνησε αργότερα,στα τέλη Μαϊου του 1821 και η απελευθέρωση ήρθε στις 11 Ιουνίου.

Τα αναλυτικά γεγονότα περιγράφονται στο παρακάτω βίντεο:

Με ένα κανόνι στην Αγία Τριάδα πήγαν να αλώσουν το Βραχώρι ( Αγρίνιο)

Εκεί που πρέπει να σταθούμε όμως είναι στο θέμα του βαρέως οπλισμού και του πυροβολικού, που ήταν ιδιαίτερα φτωχό για τους Έλληνες πολιορκητές. Αρχικά είχαν μόλις ένα (1) κανόνι, κατάλοιπο της Ενετοκρατίας το οποίο έστησαν στο λόφο της Αγίας Τριάδας.

Το κέντρο του Αγρινίου τότε ήταν Οθωμανικές έπαυλεις, αποτελούμενες από μεγάλους φράκτες-φρούρια από το υπηρετικό προσωπικό. Το ρόλο του υψώματος έπαιζαν οι κούλιες ( Πύργοι ψηλοί με ορατότητα στα τέσσερα σημεία του Αιτωλικού Κάμπου).

Ένα ένα λοιπόν άρχισε να χτυπά της Οθωμανικές θέσεις, οι οποίες ξεκινούσαν από τις αρχές της σημερινής Οδού Παναγοπούλου με το Οθωμανικό κέντρο να βρίσκεται στο σημερινό Μητροπολιτικό Ναό.

Ο λόφος της Αγίας Τριάδας λοιπόν εξυπηρετούσε τις φτωχές δυνατότητες βομβαρδισμού του κέντρου που βρίσκονταν χαμηλά στον τότε κάμπο.

Το γεμίζαν με χαλίκια λόγω έλλειψης πολεμοφοδίων

Μπορεί φυσικά να βρέθηκε το κανόνι, δεν βρέθηκαν όμως τα πολεμοφόδια που τέλειωσαν γρήγορα. Στην αρχή το γέμιζαν με κομμάτια σιδήρου, μετά με μολύβι. Αργότερα κατέληξαν να το γεμίζουν με χαλίκια για να σπάσουν μόνο και μόνο τα τζάμια των χαρεμιών και να προκαλέσουν πανικό.

Τελικά οι Οθωμανοί παρέδωσαν την πόλη και το Βραχώρι ( Αγρίνιο) απελευθερώθηκε για πρώτη φορά στις 8 Ιουνίου του 1821.

Υ.Γ. Το κανόνι της Αγίας Τριάδας δεν ήταν το ίδιο με εκείνο που έδωσε ο Άγγλος Ναύαρχος Χένδρερσον ύστερα από άπταιστη συνεννόηση στα Αγγλικά με έναν εκ των στρατηγών των πολιορκητών Α. Βλαχόπουλο, ο οποίος γνώριζε την γλώσσα λόγω του ότι υπηρετούσε στο Αγγλικό στρατό.

Βασισμένο σε πληροφορίες από σύγγραμμα του Θεόδωρου Θωμόπουλου «ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ – Απ’ την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα« (Αθήνα 1954).

http://www.agrinionews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: