Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Νέα ισχυρή χαλαζόπτωση στην Αιτωλοακαρνανία γάζωσε τις ελιές Καλαμών


Από το πρωί της Τετάρτης βρέθηκαν συνεργεία του ΕΛΓΑ στην περιοχή της Μάστρου, λίγο έξω από το Αιτωλικό, στην Αιτωλοακαρνανία, μετά τη νέα καταστροφή, που υπέστησαν οι ελιές από ισχυρή χαλαζόπτωση, που σημειώθηκε την Τρίτη 18 Ιουνίου.

Για τις επόμενες 15 ημέρες, οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα μπορούν να καταθέτουν τις δηλώσεις τους, προκειμένου να λάβουν αποζημιώσεις.

Σημειωτέον ότι πρόκειται για ένα ακόμα καίριο χτύπημα στην ελαιοπαραγωγή του νομού Αιτωλοακαρνανίας, που είναι ο Νο1 νομός της χώρας σε παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών. Η συγκεκριμένη περιοχή μάλιστα έχει μεγάλες εκτάσεις με παραγωγικά δέντρα Καλαμών.

Εξάλλου, ολοκληρώθηκε η υποβολή των δηλώσεων ζημίας στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Αγρινίου, από τους παραγωγούς.

Πρόκειται κυρίως για αγρότες με ελιές Καλαμών, οι οποίοι είδαν την παραγωγή τους την 1η Ιουνίου, να καταστρέφεται.

Δεδομένου, ότι μιλάμε για τη Νο1 παραγωγική περιοχή της Ελλάδας σε ελιά Καλαμών, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ότι η παραγωγή, προβλέπεται εξαιρετικά μειωμένη, από τη στιγμή που και πέρσι η σοδειά ήταν εξαιρετικά μεγάλη σε όγκο, καθώς το συγκεκριμένο είδος ένα έτος κάνει παραγωγή κι ένα όχι συνήθως.

Επιβεβαιώνοντας τις σχετικές εκτιμήσεις και όσα είχαν πει στον ΑγροΤύπο τότε οι αγρότες, ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αγρινίου, κ. Αλέξανδρος Κοντοσπύρος μας ανέφερε με νέες του δηλώσεις ότι «ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων από τους παραγωγούς και εμείς προχωρούμε με βάση τα προβλεπόμενα, ώστε να γίνουν και οι εξατομικεύσεις.Συνολικά υπέβαλαν δήλωση 850 άτομα».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε ξανά ο ΑγροΤύπος, πρόκειται στην πλειοψηφία για παραγωγούς ελιάς ποικιλίας Καλαμών από τη νοητή ζώνη, που ξεκινά από το Καινούργιο, έξω από το Αγρίνιο και φθάνει έως το Αιτωλικό, τη Σταμνά και το Χρυσοβέργι, καλύπτοντας όλες τις περιοχές μέχρι εκεί».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ Αγρινίου, ζημιές, αλλά αρκετές περιορισμένες, καταγράφηκαν σε καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων. Οι ζημιές αυτές αφορούν κυρίως τριφύλλια κομμένα, που βράχηκαν, πριν τα δέσουν οι αγρότες, με τις μηχανές.
http://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: