Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας με τα Σκόπια


Στα κόμματα δόθηκε πριν από λίγο το πλήρες κείμενο στο οποίο συμφώνησαν οι δυο κυβερνήσεις,της Ελλάδας και των Σκοπίων για το όνομα της γείτονος χώρας.

Ποιες είναι οι προβλέψεις για το όνομα, την γλώσσα και την ταυτότητα. Πώς επιχειρείται ο διαχωρισμός από την ελληνική ιστορία και τον αρχαίο πολιτισμό.

Το κείμενο της συμφωνίας έδωσε η κυβέρνηση στα κόμματα, δυο ημέρες πριν από την συζήτηση στη Βουλή που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός.

Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι θα διεξαχθεί το πρωί της Παρασκευής, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι βέβαιο δεδομένου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται αποφασισμένη να υποβάλει πρόταση μομφής.

Όπως αναφέρεται «η παρούσα Συμφωνία είναι τελική και από τη θέση της σε ισχύ τερματίζει την Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ των Μερών που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη στις 13 Σεπτεμβρίου 1995»

Αναφορικά με το όνομα, την ιθαγένεια και την γλώσσα επισημαίνεται ότι:

α) Το επίσημο όνομα του Δευτέρου Μέρους θα είναι “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα του Δεύτερου Μέρους και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στην παρούσα Συμφωνία. Το σύντομο όνομα του Δεύτερου Μέρους θα είναι “Βόρεια Μακεδονία”.

β) Η ιθαγένεια του Δεύτερου Μέρους θα είναι Μακεδονική /πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως αυτή θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

γ) Η επίσημη γλώσσα του Δεύτερου Μέρους θα είναι η “Μακεδονική γλώσσα”, όπως αναγνωρίσθηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων, που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977, και περιγράφεται στο Άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας συμφωνίας.

δ) Οι όροι “Μακεδονία” και “Μακεδόνας” έχουν την έννοια που αποδίδεται στο Άρθρο 7 της παρούσας συμφωνίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: