Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Γυμνάσιο Γαβαλούς: Στις Βρυξέλλες η εργασία μαθητών! (φωτο)

Θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση και στην Εισαγγελία Αγρινίου

Το Γυμνάσιο Γαβαλούς συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ecomobility λαμβάνοντας το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε συνολικά 48 σχολεία, εκ των οποίων τα 27 από την Αττική και την Θεσσαλονίκη!

Η απονομή του πρώτου βραβείου έγινε τον Απρίλιο στην Αθήνα και περιελάμβανε ταξίδι στις Βρυξέλλες με περιήγηση στο Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επίσης ενημέρωση σχετικά με τον περιβαλλοντικό προσανατολισμό της Ευρώπης.

Προ ημερών, στις 21 Ιουνίου, επέστρεψαν από τις Βρυξέλλες και τώρα βάζουν «πλώρη» για την Εισαγγελία Αγρινίου, καθώς κλήθηκαν να παρουσιάσουν την εργασία τους και τις προτάσεις τους, σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η ομάδα με την καλύτερη εργασία όπως επίσης και ο επιβλέπουσα καθηγήτρια Ευδοκία Παπούτση, προβλέπονταν να συμμετάσχουν στην αποστολή του Ecocity στις Βρυξέλλες.

Η ομάδα του Γυμνασίου Γαβαλούς είχε παρουσιάσει την εργασία «‘Έχουμε κάνει τη ζωή μας…. Ποδήλατο»! Οι μαθητές της Γ΄ τάξης που συμμετείχαν στην ομάδα κλήθηκαν να εντοπίσουν και να αναδείξουν λύσεις για την αλλαγή συνθηκών και συνηθειών κυκλοφορίας στις πόλεις, ενώ κυρίαρχο στοιχείο ήταν η στήριξη του δικαιώματος στην ελεύθερη μετακίνηση και ο περιορισμός της παρεμπόδισης πρόσβασης στις πόλεις.

Ταυτόχρονα παρουσίασαν την ανάγκη της «πράσινης» μετακίνησης, του καθαρού αέρα και της σωστής λειτουργίας των πόλεων. Η εκστρατεία προσέφερε την ευκαιρία στους εφήβους και τον περίγυρό τους, να μάθουν να ζουν σε συνθήκες κοινωνικής ισότητας και ελευθερίας, να προστατεύουν το περιβάλλον και να εργάζονται για να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής στις πόλεις!

Η πρώτη επιτυχία για την ομάδα που αποτελούνταν από τις μαθήτριες Μαρία Γεωργάκη, Αναστασία Μαργαρά, Χριστίνα Μάνσε, Φωτεινή Λάμπου, Μαρία Αναγνωστοπούλου, Μαγδαληνή Ασημάκη, Χαρούλα Αναγνωστοπούλου, Κωνσταντίνα Κολοβού και Δωροθέα Νικολάου ήταν η παρουσίαση στο σχολείο τους τον Φεβρουάριο, ενώ πριν αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες, βραβεύτηκαν σε ειδική εκδήλωση από τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου.

Το Γυμνάσιο Γαβαλούς ωστόσο δεν πρωτοπορεί μόνο στην αλλαγή της οδικής κουλτούρας, αλλά κατακτά και τα «ηνία» στην περιοχή, καθώς το πρόγραμμα υλοποιείται για 15η συνεχή χρονιά και κανένα άλλο σχολείο της Αιτωλοακαρνανίας δεν έχει βρεθεί κατά το παρελθόν σε αντίστοιχη θέση!

Παράλληλα «τοποθέτησαν» τον Δήμο Αγρινίου, αλλά και την Αιτωλοακαρνανία, στο σύγχρονο πλάνο που δημιουργείται από την συμμετοχή πέντε υπουργείων (Παιδείας και Θρησκευμάτων – Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Υποδομών και Μεταφορών – Εσωτερικών – Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής) στην προσπάθεια αλλαγής της φιλοσοφίας των μετακινήσεων και της προώθησης της «πράσινης» μετακίνησης!

Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Γαβαλούς Βασίλης Δανιάς δήλωσε στη «Σ»: «Συγχαίρουμε τους μαθητές μας και την εκπαιδευτικό Ευδοκία Παπούτση για την πραγματοποίηση αυτής της δράσης, κατά την οποία οι μαθητές αποκόμισαν τεράστια εμπειρία και κυρίως αντίληψη για την ασφαλή κυκλοφορία, τη βελτίωση των συνθηκών και συνεργασία με αρμοδίους φορείς της τοπικής κοινωνίας. Μέσα από την προσπάθειά μας ελπίζουμε να περάσαμε κάποιο θετικό μήνυμα στους μαθητές και τους συμπολίτες μας. Το θέμα της ελεύθερης μετακίνησης και προσβασιμότητας, μας αφορά όλους άμεσα».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: