Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι για τα Ρίχτερ σε Ρίο-Αντίρριο

Τοπικούς σεισμούς, που δεν πρέπει να μας προβληματίζουν, τους χαρακτήρισαν  οι καθηγητές Τσελέντης και Λέκκας

Σε καθησυχαστικές δηλώσεις προέβησαν, σε επικοινωνία που είχαν με το attacktv.gr, οι καθηγητές Σεισμολογίας και Γεωλογίας, Άκης Τσελέντης και Ευθύμιος Λέκκας, αντίστοιχα, σχετικά με τις δύο σεισμικές δονήσεις, 3,2 και 3,7 Ρίχτερ, στην περιοχή Ρίου-Αντιρρίου, που έγιναν αισθητές το Σαββατοκύριακο και στην Πάτρα και αναστάτωσαν τον τοπικό πληθυσμό.
Ειδικότερα, ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης, διαβεβαίωσε ότι "δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα" και εξήγησε ότι "είναι τοπικοί σεισμοί, που γίνονται αισθητοί λόγω μικρού εστιακού βάθους".
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, που μίλησε επίσης στο attacktv.gr, τόνισε για τις συγκεκριμένες ασθενείς σεισμικές δονήσεις: "Θα τις ενέτασσα στην ακολουθία που είχαμε το καλοκαίρι. Είναι κάποιες απολήξεις, θα έλεγα, εκείνων των σεισμών, που δεν θα πρέπει να μας προβληματίζουν.
Η δόνηση της Κυριακής
Υπενθυμίζεται ότι μία ακόμη σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, στις 5.09 το απόγευμα της Κυριακής.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, ο σεισμός ήταν μεγέθους 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και το επίκεντρό του προσδιορίζεται σε περιοχή ένα χιλιόμετρο Α. του Ρίου, οχτώ χιλιόμετρα Β.Α. της Πάτρας και 11 χλμ. Ν. της Ναυπάκτου.
Ωστόσο, αργότερα η αρχική αυτή εκτίμηση διορθώθηκε. Έτσι, το μέγεθος προσδιορίστηκε πλέον σε 3,7 Ρίχτερ, το εστιακό βάθος σε μόλις ένα χιλιόμετρο και το επίκεντρο ένα χιλιόμετρο Β.Α. του Αντιρρίου, εφτά χιλιόμετρα Ν.Δ. της Ναυπάκτου και 12 χλμ. Β. της Πάτρας.
Σημειωτέον ότι το Σάββατο το απόγευμα είχε σημειωθεί κι άλλη δόνηση, μεγέθους 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προερχόμενη από την περιοχή του Ρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: