Ζητούν αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων εδώ και τώρα
Οι κάτοικοι της περιοχής πέριξ του παλιού νοσοκομείου Αγρινίου αναλαμβάνουν δράση και την ερχόμενη Κυριακή συγκεντρώνονται στο πρώην νοσηλευτικό ίδρυμα, προσκαλώντας τους φορείς της πόλης σε ανοιχτή συζήτηση, ώστε να δοθούν ξεκάθαρες εξηγήσεις και χρονοδιαγράμματα αναφορικά με την αξιοποίηση των πολύπαθων κτιριακών εγκαταστάσεων.
Εξάλλου, όπως προ μηνός περίπου είχε γράψει η «Σ», ο Διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου Δημήτρης Μιχάλης, βρίσκεται σε συνεννόηση με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, ώστε να γίνει μια εκτίμηση του κόστους των εργασιών και των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την μεταφορά στις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ, της νοσηλευτικής σχολής και του ΕΟΠΠΥ, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Παράλληλα, όπως είχε γίνει γνωστό, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες εγκατάστασης εταιρείας φύλαξης και κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, αν και φαίνεται να έχουν σκαλώσει στη γραφειοκρατία.
Την υλοποίηση όλων των παραπάνω βέβαια περιμένουν οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι έχουν χορτάσει… στις δεσμεύσεις και στις εξαγγελίες, χωρίς όμως να βλέπουν αποτέλεσμα.
Στη συγκέντρωση της Κυριακής, μεταξύ άλλων θα μιλήσουν εκπρόσωπος της 6ηςΥγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και ο Διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Μιχάλης.
Η «Σ» μίλησε με κατοίκους της περιοχής πιάνοντας την… σφυγμομέτρηση. Έτσι λοιπόν, απογοητευμένοι, δυσαρεστημένοι και εξοργισμένοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής πέριξ του παλιού νοσοκομείου Αγρινίου, οι οποίοι «δείχνουν» συμφέροντα τα οποία αποτελούν τροχοπέδη για την αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του παλιού νοσοκομείου και ταυτόχρονα υπεύθυνους για την υποβάθμιση γενικότερα της περιοχής.
Αρκετοί αναφέρθηκαν σε σκόπιμη υποβάθμιση, η οποία μόνο σε αδράνεια και οκνηρία δεν οφείλεται, αλλά όλοι πλέον σαν «γροθιά» ενωμένοι είναι αποφασισμένοι να κινήσουν κάθε διαδικασία, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στη «Σ» ουκ ολίγες φορές, όχι γιατί είναι η γειτονιά τους, αλλά διότι αποτελεί κοινό καλό και συμφέρον για όλους τους πολίτες του Αγρινίου η αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου και η απόδοση του στο σύνολο…
Ο Παναγιώτης Σίμος επισήμανε: «παρατηρώ εσκεμμένη στασιμότητα. Για ποιούς λόγους δεν γνωρίζω και ούτε θα αναφέρω λόγια που ειπώθηκαν από επίσημα χείλη, ότι δηλαδή συμφέροντα κωλυσιεργούν την υπόθεση. Θα πω απλά πως υπάρχει στασιμότητα. Αυτό είναι το βασικό. Έχουμε πάρει κάποιες πρωτοβουλίες και έχουμε προβεί σε ενέργειες για να προχωρήσει η υπόθεση, αλλά η στασιμότητα μας προκαλεί εντύπωση. Η πρωτοβουλία για την συγκέντρωση της Κυριακής έχει να κάνει με ενέργειες που γίνονται».
Ο Ιεράρχης Φιλόπουλος τόνισε: «θα έπρεπε να γίνει κάτι από χρόνια για να αναβαθμιστεί η περιοχή. Είναι κρίμα τόσα κτίρια να μένουν ανεκμετάλλευτα και να καταστρέφονται, την στιγμή που όταν έφυγε το νοσοκομείο ήταν πλήρως λειτουργικά και κατάλληλα για την στέγαση υπηρεσιών και ατόμων. Όλοι οι φορείς θα έπρεπε να ενδιαφερθούν. Ίσως υπάρχουν συμφέροντα και δεν έγινε τίποτε εδώ και χρόνια. Θέλω να πιστεύω πως θα αξιοποιηθούν κάποια στιγμή τα κτίρια, πριν είναι αργά και θα υπάρχει μέλλον για την περιοχή. Είναι στο χέρι των αρμοδίων. Αν το θελήσουν όλα γίνονται».
Ο Κώστας Σταθόπουλος σημείωσε: «δεκαετίες είχαμε το νοσοκομείο στη γειτονία μας και μας άρεσε. Υπήρχε κόσμος. Τώρα κυριαρχούν η βρωμιά και η καταστροφή. Έπρεπε ήδη να έχει αξιοποιηθεί. Αν ήθελαν είχαν τον χρόνο να κάνουν ότι ήταν αναγκαίο, αλλά η οκνηρία δεν τους το επέτρεψε. Κρίμα».
Ο Παναγιώτης Συσσοβίτης σχολίασε: «αμέλεια και συμφέροντα οδήγησαν στην εγκατάλειψη. Απ ότι συζήτησα με κάποιους υπεύθυνους δρομολογήθηκε μια περίπτωση του κέντρου υγείας αστικού τύπου και προχωράει. Κατά πόσο θα γίνει δεν το γνωρίζω, αλλά το «τραβάνε» πίσω. Δεν γνωρίζω τους λόγους , αλλά μάλλον συμφέροντα το καθυστερούν».
Ο Νίκος Σταμάτης είπε: «σαν πολίτης του Αγρινίου θεωρώ πως είναι αδιανόητο ένα τέτοιο κτίριο και μια τόσο μεγάλη έκταση στην καρδιά της πόλης να μένει ανεκμετάλλευτη. Οι δομές του Δήμου Αγρινίου – Νομαρχίας (περιφέρειας) αλλά και γενικότερα του δημοσίου και της κεντρικής διοίκησης πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε ενοίκια τα οποία αγγίζουν το 1 εκατομμύριο το μήνα σε όλο το φάσμα των φορέων του Δήμου. Όλες οι δομές θα μπορούσαν να έρθουν να στεγαστούν στο παλιό νοσοκομείο και να εξοικονομηθούν χρήματα. Υπάρχουν συμφέροντα, γι’ αυτό έμεινε έτσι τόσα χρόνια το παλιό νοσοκομείο. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Πρέπει όλοι οι φορείς να συνεννοηθούν γιατί στην Ελλάδα «ζει» το διαίρει και βασίλευε».
Η Ελπίδα Μαμασούλα ανέφερε: «είναι απαραίτητο να γίνει κάτι εδώ, γιατί όσο λειτουργούσε το νοσοκομείο δούλευαν τα καταστήματά μας και υπήρχε κίνηση στην περιοχή. Ότι και να κάνουν τα κτίρια αυτά, σίγουρα θα τους εξυπηρετεί. Αν έχουν αυτοί ανάγκη θα το φτιάξουν, αλλιώς δεν θα κάνουν τίποτα. Η περιοχή υποβαθμίστηκε πάρα πολύ. Πλέον νομίζεις πως περνάς από χωριό και όχι από την περιοχή που κάποτε είχε την περισσότερη κίνηση μετά την κεντρική πλατεία».
Ο Θεόδωρος Συσσοβίτης δήλωσε: «θεωρώ πως δεν θα γίνει κάτι. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Το άφησαν, ερήμωσε, το διέλυσαν και τώρα ψάχνουν να βρουν χρήματα για να το φτιάξουν πάλι. Μας λένε ότι προσπαθούν να το εντάξουν στο ΕΣΠΑ, αλλά ξέρουμε πως είναι δύσκολο να γίνουν νέα έργα, οπότε δεν πιστεύω πως θα γίνει κάτι. Θα έπρεπε να παρέμβει ο Εισαγγελέας για την κατάσταση του κτιρίου και να αναζητήσει ευθύνες από τον προηγούμενο και τον σημερινό διοικητή, γιατί δεν φρόντισαν να το σφραγίσουν και να εγκαταστήσουν φύλαξη».
Το ραντεβού των κατοίκων έχει δοθεί στις 11:30 το πρωί της Κυριακής.
Κων/νος Χονδρός – Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου