Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

Αιτ/νία: Θα «βρέξει» λουκέτα το 2017


- Δυτική Ελλάδα: 4 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμάται από την ΓΣΕΒΕΕ πως θα κλείσουν το πρώτο εξάμηνο του έτους
- Παναγιώτης Μπεσίνης: «Αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει αν δεν αλλάξει η πολιτική»


Το τέλος της δραστηριότητάς τους προβλέπουν τέσσερις στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις, ένδειξη του πόσο έχει επιβαρυνθεί η πραγματική οικονομία από την παρατεταμένη διαπραγμάτευση. Ήδη αρκετά είναι τα καταστήματα κάθε ειδικότητας και δραστηριότητας που κλείνουν σωρηδόν στις μεγάλες και μικρότερες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας.

Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πάτρα, Πύργος και Αίγιο, αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα, αφού τα «λουκέτα» που μπαίνουν σε μαγαζιά αυξάνονται διαρκώς. Σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), ο κίνδυνος να χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι ορατός.

Συγκεκριμένα, (ποσοστό 40,3%) θεωρούν αρκετά και πολύ πιθανό ότι θα κλείσουν. Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους αυτοαπασχολούμενους, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αδήλωτη εργασία μεγάλο ποσοστό αυτών των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα διακόψουν τη λειτουργία τους 18.700 επιχειρήσεις. Επιπρόσθετα, υπογραμμίζεται ότι τα «λουκέτα» θα συγκεντρωθούν σε επιχειρήσεις της Αττικής στον κλάδο της μεταποίησης, ενώ τα πιθανά λουκέτα επιχειρήσεων, που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνεπάγονται υψηλό κίνδυνο απώλειας 34.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).

Την ίδια στιγμή, οι επτά στις δέκα επιχειρήσεις μιλούν για επιδείνωση της ρευστότητας και έλλειψη κεφαλαίων από την αγορά που οδηγεί σε ασφυξία τις επιχειρήσεις, ενώ προκύπτει αύξηση των οφειλετών κατά 10% όχι μόνο προς το Δημόσιο αλλά και προς τους προμηθευτές τους.

Πάνω από τέσσερις στις πέντε μικρομεσαίες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι βρίσκονται εκτεθειμένες σε πιστωτικούς κινδύνους, παρουσιάζουν κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας και λειτουργούν με ορίζοντα συρρίκνωσης και όχι επέκτασης. Παράλληλα, φαίνεται να εδραιώνονται οι ευέλικτες μορφές εργασίας και οι άτυπες μορφές απασχόλησης και επαγγελματικής δραστηριότητας.

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, οι προοπτικές για το α’ εξάμηνο του 2017 ως προς το λόγο προσλήψεων – απολύσεων δείχνουν ότι σε δύο επιχειρήσεις που κάνουν προσλήψεις (8,1% των επιχειρήσεων) αντιστοιχούν τρεις επιχειρήσεις που προχωρούν σε απολύσεις, με το ισοζύγιο της απασχόλησης να είναι αρνητικό.

Για το επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, αναμένονται 2.000 επιπλέον απώλειες θέσεων μισθωτής απασχόλησης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απώλειες από τα λουκέτα!

Αλλά ακόμα και από αυτές τις επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε προσλήψεις και αύξηση του προσωπικού κατά το α΄εξάμηνο του 2017 το 40% περίπου θα προχωρήσει σε προσλήψεις είτε με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης είτε με το καθεστώς του εξωτερικού συνεργάτη.

Γενικά οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων για το α’ εξάμηνο του 2017 παραμένουν αρνητικές, αφού το 58,8% των επιχειρήσεων αναμένει επιδείνωση ενώ μόλις το 11% των επιχειρήσεων αναμένει βελτίωση.

Ωστόσο, μεγαλύτερο βαθμό αισιοδοξίας παρουσιάζουν οι σχετικά νεότερες σε ηλικία επιχειρήσεις, καθώς και οι σχετικά μεγαλύτερες σε μέγεθος ως προς την απασχόληση. Όμως, τη δυσκολία της κατάστασης δείχνει το γεγονός ότι μόλις το 3,6% των επιχειρήσεων σκοπεύει να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις ενώ μόλις το 6,4% έχει υπαχθεί σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης επενδύσεων (π.χ. ΕΣΠΑ).

Στο μεταξύ, στην αύξηση του ανώτατου ορίου του εκτάκτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια. Για να αντιμετωπίσουν την αιμορραγία των καταθέσεων, οι τράπεζες αυξάνουν την εξάρτηση τους από τον ακριβό δανεισμό του ELA, με συνέπεια την εκμηδένιση της παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις.
O Παναγιώτης Μπεσίνης

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Παναγιώτης Μπεσίνης τόνισε για το θέμα στη «Σ» πως: «το ξέρουμε, το έχουμε πει και το έχουμε καταγράψει. Στο Αγρίνιο τα λουκέτα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει αν δεν αλλάξει κάτι.

Ζητάμε επίμονα συνδικαλιστικά και ως ενεργοί πολίτες ότι κάτι πρέπει να γίνει κάτι ώστε να αλλάξουν τα πράγματα στην κοινωνία για να αλλάξουν και στο εμπόριο. Πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές που οδηγούν τις μικρές επιχειρήσεις στα λουκέτα».

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: