Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Ανασφάλιστη και χρεωμένη… στον ΟΓΑ - Απίστευτη περιπέτεια για 50χρονη Αγρινιώτισσα μητέρα

Τι λέει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ

Ακόμη και το πιο ευφάνταστο κινηματογραφικό σενάριο ξεπερνά ο τραγέλαφος που ζει τα τελευταία χρόνια μια μητέρα 50 ετών από το Αγρίνιο, η οποία στις 28 Ιανουαρίου του 2009 υπέβαλε αίτηση ασφάλισης στον ΟΓΑ και στις 28 Ιουνίου του 2010 έλαβε απορριπτική επιστολή από τον Οργανισμό, η οποία της εξηγούσε πως δεν πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ασφάλισή της. 
Η 50χρονη τότε κατέθεσε ένσταση, χωρίς να γνωρίζει πως από την στιγμή εκείνη θα ξεκινούσε μια περιπέτεια που θα της κόστιζε ψυχολογικά και οικονομικά! Χωρίς ποτέ να έχει λάβει κάποια απάντηση σχετικά με την ένστασή της και έχοντας συνάμα στα χέρια της την επιστολή – απόφαση απόρριψης, κλήθηκε προ ημερών από τον ΟΓΑ να πληρώσει και μάλιστα αδρά τις εισφορές περίπου 6 ετών που αγγίζουν τις 6.000 ευρώ! Και σαν να μην έφτανε αυτό, έλαβε και νέο ειδοποιητήριο από τον ΕΦΚΑ ότι οφείλει μηνιαία εισφορά 86,98 ευρώ! Ελλάς το μεγαλείο σου…


O Γιώργος Λεχουρίτης

«Ήρθε στην Ένωση Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας και μου κατήγγειλε το γεγονός. Το 2009 υπέβαλε αίτηση για να ασφαλιστεί στον ΟΓΑ. Το 2010 έλαβε απαντητική επιστολή ότι δεν μπορεί να ασφαλιστεί, διότι δεν έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις καθώς επίσης έλαβε και απορριπτική απόφαση από το συγκεκριμένο ταμείο. Έκανε ένσταση επί της απόφασης και ποτέ δεν έλαβε θετική ή αρνητική απάντηση. Το μόνο που διαπίστωσε μετά από 6 περίπου χρόνια, είναι ότι, είχε ένα χρεωστικό το οποίο την ενημέρωσε πως οφείλει στον ΟΓΑ 6.000 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές. 
Το ΙΝΚΑ επικοινώνησε με την διοίκηση του ΟΓΑ στην Αθήνα και με τον Γενικό Διευθυντή καταθέτοντας όλα τα σχετικά έγγραφα. Η απάντηση της διοίκησης ήταν να τοποθετήσουμε τον φάκελο στο αρχείο; Πως θα το κάνετε αυτό κ. Γενικέ όταν δεν έχει ξεκαθαρίσει η υπόθεση, αναρωτήθηκα για να λάβω τότε την απάντηση πως ο φάκελος θα σταλεί στην Περιφερειακή Διεύθυνση των Πατρών ώστε να απαντήσει αυτή, την στιγμή που αυτή έκανε όλες της διαδικασίες και δεν είναι θέμα κανενός άλλου παρά της διοίκησης ώστε να λυθεί η υπόθεση. 
Το ζητούμενο στην υπόθεση αυτή, είναι ότι, η καταγγέλλουσα έλαβε επιπλέον χρεωστικό ειδοποιητήριο από τον νέο ΕΦΚΑ που της λέει ότι οφείλει μηνιαία εισφορά 86,98 ευρώ! Την στιγμή δηλαδή που την απέρριψαν συνεχίζουν να την έχουν στο μητρώο ασφαλισμένων. Η γυναίκα ωστόσο γνωρίζει πως αφού δεν υπήρχαν τότε οι προϋποθέσεις, δεν υπάρχουν και σήμερα» επισήμανε στη «Σ» ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτης.

Απέρριψαν πριν από 6 χρόνια αίτηση ασφάλισης στο ταμείο και τώρα της ζητούν ασφαλιστικές εισφορές 6.000 ευρώ και επιπλέον χρήματα ως μηνιαία εισφορά στον ΕΦΚΑ!

Πέραν όμως όλων των παραπάνω στοιχείων της καταγγελίας ο κ. Λεχουρίτης συμπλήρωσε πως: «θεωρούμε πως η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά και το αλαλούμ που συμβαίνει όχι μόνο στον ΟΓΑ, αλλά και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, έχει φέρει σε απόγνωση τους πολίτες με τον τρόπο που λειτουργούν οι υπηρεσίες του δημοσίου. Έχει διαλυθεί η δημόσια διοίκηση, είτε πρώτου, είτε δεύτερου βαθμού είτε της κεντρικής εξουσίας. 

Αυτό το αλαλούμ, ότι κάνω αίτηση, περιμένω απάντηση και αντί αυτής δέχομαι απόρριψη και εν συνεχεία χωρίς να γνωρίζω αν έγινε δεκτή η αίτησή μου ή η ένστασή μου να με χρεώνουν, δεν γίνεται σε κανένα ανεπτυγμένο κράτος και μάλιστα σε ένα ευρωπαϊκό κράτος. 

Το βασικότερο όλων, από το αν μας φταίει η τρόικα ή οι θεσμοί, είναι ότι φταίμε εμείς οι ίδιοι ως λαός, ως διαχείριση των προβλημάτων των πολιτών, αφού δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια λειτουργική δημόσια διοίκηση στην υπηρεσία του πολίτη. Αυτό το αποδεικνύει όχι μόνο η συμπεριφορά του ΟΓΑ, αλλά και άλλες καταστάσεις που συμβαίνουν και σε τοπικό επίπεδο. Δεν μπορεί να ταλαιπωρείται ο πολίτης χωρίς να υπάρχει υπευθυνότητα και απόδοση ευθυνών στους υπαλλήλους που δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους».
Κων/νος Χονδρός

Δεν υπάρχουν σχόλια: