Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

«Υποψήφιοι» ενοικιαστές εξαπατούν και κλέβουν ιδιοκτήτες

Επιτήδειοι με το πρόσχημα ενοικίασης διαμερίσματος αφαιρούν χρήματα, κοσμήματα και τιμαλφή από τους ιδιοκτήτες

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας συμβουλεύει και συνιστά στους ιδιοκτήτες οικιών ή άλλων χώρων, οι οποίοι τίθενται προς ενοικίαση, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επαφές τους με τους ενοικιαστές, καθότι έχουν καταγραφεί κρούσματα κλοπών σε βάρος τους με την εξής μεθοδολογία :

  • Οι δράστες πληροφορούνται για την ενοικίαση των διαμερισμάτων ή των άλλων χωρών από αγγελίες, τόσο σε εισόδους πολυκατοικιών ή κεντρικών σημείων των πόλεων, όσο και από αγγελίες σε μέσα ενημέρωσης.
  • Ως ενοικιαστές παρουσιάζονται στους ιδιοκτήτες συνήθως γυναίκες, ζητώντας να δουν την οικία που είναι για ενοικίαση, η οποία συνήθως βρίσκεται στο ίδιο οικοδομικό κτίριο από το σπίτι του ιδιοκτήτη ή σε πολύ μικρή απόσταση.
  • Κατά την άφιξη τους, οι δράστιδες προσπαθούν να μπουν στην οικία του ιδιοκτήτη, με ένα απλό πρόσχημα, ζητώντας για παράδειγμα νερό, προκειμένου διαπιστώσουν εάν υφίστανται αλλά άτομα μέσα σε αυτή.
  • Έπειτα, μεταβαίνοντας στην οικία που ενοικιάζεται, εάν κατά την έξοδο του ιδιοκτήτη από το διαμέρισμά του, αυτός απλά κλείσει την πόρτα και δεν την κλειδώσει, η μια από τις δυο ενοικιάστριες, επικαλείται μια απλή ανάγκη, για παράδειγμα να κάνει ένα τηλεφώνημα, και δεν μεταβαίνει στο διαμέρισμα που ενοικιάζεται, αλλά όσο χρόνο η συνεργός της απασχολεί τον ιδιοκτήτη βλέποντας το, αυτή με απλά μέσα (π.χ. κάρτα, ταυτότητα) ανοίγει τη πόρτα του κυρίως σπιτιού του ιδιοκτήτη και του αφαιρει κοσμήματα και χρήματα.
  • Στη συνέχεια μεταβαίνει στο χώρο της ενοικίασης και με τη σύνεργο της αποχωρούν, ενώ ο ιδιοκτήτης αντιλαμβάνεται τη κλοπή όταν επιστρέψει στην οικία ή και σε ακόμα μεταγενέστερο χρόνο, όπου πλέον οι δράστιδες έχουν εξαφανιστεί.
  • Πολλές φορές οι δράστιδες προσπαθούν να αφαιρέσουν χρήματα και τιμαλφή, με τη μέθοδο της απασχόλησης και κατά το χρονικό διάστημα όπου βρίσκονται με οποιαδήποτε πρόσχημα (π.χ. παροχή νερού) στην οικία του ιδιοκτήτη. Η μια τον απασχολεί, συνομιλώντας μαζί του, ενώ η άλλη ερευνά τους χώρους του σπιτιού για να βρει αντικείμενα για να αφαιρέσει.
Επισημαίνεται ότι μικρός αριθμός περιστατικών, με τη συγκεκριμένη μέθοδο, έχει καταγραφεί στην Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και την Ηλεία, ενώ η μεθοδολογία των δραστών είναι ταυτόσημη σε όλες τις περιπτώσεις.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας παρακαλεί τους πολίτες και ιδίως τους ιδιοκτήτες προς ενοικίαση σπιτιών ή άλλων χώρων να:
  • Να ασφαλίζουν τις οικίες τους κάθε φορά που αποχωρούν από αυτές, ακόμα και όταν η αποχώρηση τους είναι για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
  • Εάν επιτρέπουν την είσοδο σε άγνωστα άτομα στην οικία τους, με οποιοδήποτε πρόσχημα να μην τα αφήνουν να μεταβαίνουν σε άλλους χώρους του σπιτιού.
  • Να συγκρατούν τους τηλεφωνικούς αριθμούς από τους οποίους τους τηλεφώνησαν οι επίδοξοι ενοικιαστές και να συγκρατούν τα χαρακτηριστικά τους.
  • Να μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά μέσα στο σπίτι ή το διαμέρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: