Στο Αγρίνιο,στο ξενοδοχείο lmperial,πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 18 & 19 Μαρτίου η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες.
Οι άρχοντες 37 Δήμων της χώρας,παρουσία και κυβερνητικών αξιωματούχων,συζήτησαν ποικίλα περιβαλλοντικά θέματα ευρωπαϊκού χαρακτήρα για την ανάπτυξη των υδάτινων πόρων και των παραλίμνιων περιοχών.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Δημάρχου Αγρινίου,κυρίου Γ.Παπαναστασίου,στην ετήσια Γενική Συνέλευση Δικτύου Πόλεων με Λίμνες
«Κυρίες και Κύριοι,
Η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί ένα σημαντικό οικολογικό και πολιτιστικό απόθεμα της χώρας. Η συνεχής διαδοχή υγρών και στερεών στοιχείων, η οποία τονίζεται περισσότερο και με τις τεχνητές λίμνες, δίνει στον επισκέπτη την εντύπωση μίας πραγματικής «υδροχώρας» και θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ένα Φυσικό Πάρκο.
Η αρμονική συνύπαρξη των οροσειρών του Νομού, των πεδινών εκτάσεων, των ποταμών, των λιμνών, κυρίως της Τριχωνίδας, που είναι και η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, των λιμνοθαλασσών και, κυρίως της μεγαλύτερης ενιαίας λιμνοθάλασσας της Ευρώπης, όπως είναι εκείνη του Μεσολογγίου-Αιτωλικού[i], του κλειστού κόλπου του Αμβρακικού, του εκτεταμένου αναπτύγματος των ακτών με τον πλούσιο διαμελισμό και των ποτάμιων, λιμναίων και παραθαλάσσιων οικοσυστημάτων, συνοδευόμενα από το πλούσιο πολιτιστικό περιβάλλον καθώς και από την μοναδική φυσιογνωμία των κατοίκων της περιοχής, συνιστά ένα μοναδικό Ευρωπαϊκό μικροπεριβάλλον, με αξιώσεις για προστασία, ανάδειξη και ορθολογική αξιοποίηση.
Να τονίσουμε επίσης ότι, η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου- Αιτωλικού, στην οποία καταλήγει ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας, ο ποταμός Αχελώος και δεύτερον, η λιμνοθάλασσα Αμβρακικού, που όπως όλοι γνωρίζουμε ότι ξεχωρίζει πανευρωπαϊκά για την σπάνια χλωρίδα και ιχθυοπανίδα ανήκουν ανάμεσα στους έντεκα ελληνικούς υγροβιότοπους που προστατεύονται με τη σύμβαση Ramsar.
Δεσπόζουσα θέση σε αυτό το μοναδικό υδάτινο περιβάλλον της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, αποτελεί ο Δήμος Αγρινίου ένας Δήμος που, μετά την διοικητική και γεωγραφική διαίρεση του Καλλικράτη, καλείται σήμερα να διαχειρισθεί 3 φυσικές Λίμνες, τη Λίμνη Τριχωνίδα, τη μεγαλύτερη Λίμνη της χώρας, τη Λίμνη Λυσιμαχεία και τη Λίμνη Οζερό καθώς και 3 μεγάλες τεχνητές λίμνες του ποταμού Αχελώου, τη τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, του Καστρακίου και του Στράτου, με σημαντική οικολογική, περιβαλλοντική αλλά και ενεργειακή αξία.
Επιτρέψτε μου να μείνω λίγο στη Λίμνη Τριχωνίδα και την ευρύτερη περιοχή της. Πρόκειται για μια περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά του Αιτωλικού Πεδίου που μαζί με τις 2 οροσειρές του όρους Παναιτωλικού και Αρακύνθου οριοθετούν ένα μοναδικό αξιακό φυσικό περιβάλλον. Πέρα από τη φυσική της ομορφιά η Λίμνη Τριχωνίδα «αντιστέκεται» με έναν μοναδικό τρόπο στη ρύπανση από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και δημιουργεί έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Μεσογείου για λόγους που δεν θα αναφερθώ εγώ καθώς πολλοί επιστήμονες έχουν γράψει γι αυτό.
Επίσης, στην περιοχή μας κυριαρχεί ένα από τα μεγαλύτερα ποταμιακά συστήματα της χώρας, ο ποταμός Αχελώος που παρόλη την υποβάθμιση του ως οικοσύστημα, διατηρεί σημαντικές οικολογικές αξίες που αφορούν γενικά στον υδρολογικό του ρόλο στην κατάντη απορροή του και στις υδροβιοκοινωνίες που αναπτύσσονται στις όχθες του.
Τέλος , πρέπει να αναφερθώ και στις σημαντικές ιαματικές πηγές που οι περισσότερες από αυτές παραμένουν ανεκμετάλλευτες ή έχουν μικρή ή περιορισμένη χρήση.
Κυρίες και Κύριοι,
Η διατήρηση υψηλής ποιότητας στο φυσικό περιβάλλον είναι προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας .
Προς την κατεύθυνση αυτή πολλά θα έπρεπε να έχουν γίνει και πολλά πρέπει να γίνουν.
Το υδατικό αυτό οικοσύστημα χρήζει περιβαλλοντικής διαχείρισης και περιβαλλοντικής προστασίας σε συνάρτηση όμως με την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου και τον τουρισμό.
Προς την κατεύθυνση αυτή βασικές επιδιώξεις μας πρέπει να είναι :
- H οριοθέτηση και η διαχείριση των υπάρχοντων υγροτόπων του Νομού με προτεραιότητα στην Λίμνη Τριχωνίδα.
- Η εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, στις περιοχές NATURA του Νομού με προτεραιότητα στην Λίμνη Τριχωνίδα
- Η δημιουργία και η εγκατάσταση ελέγχου ποιότητας υδάτων σε ποταμούς, λίμνες, την Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου- Αιτωλικού, τον Αμβρακικό Κόλπο καθώς και στους ταμιευτήρες ύδρευσης σημαντικού πληθυσμού του Νομού (Καστράκι,Τριχωνίδα)
- Η αναβάθμιση και η συντήρηση των συστημάτων ύδρευσης των αστικών κέντρων του Νομού.
- Η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων ( Βιολογικοί Καθαρισμοί) σε Δήμους , που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές ( Αμβρακικός Κόλπος, Παραλίες Ιονίου, Λίμνη Τριχωνίδα, Κοιλάδα Ινάχου) καθώς επίσης και σε οικισμούς πάνω από 2 χιλιάδες κατοίκους , εναρμονιζόμενοι με την σχετική Κοινοτική Οδηγία.
- Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των Υφιστάμενων βιολογικών καθαρισμών του Νομού.
- Η χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών στο Νομό.
- Ο περιορισμός της υποβάθμισης του εδάφους και των υδάτινων αποδεκτών από την γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα, από τα υγρά απόβλητα των ελαιουργείων και τα λοιπά.
Ήδη την προηγούμενη περίοδο εγκρίθηκε ειδική μελέτη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τη ΔΕΗ για την αξιοποίηση των περιοχών αυτών αλλά και της περιοχής που εκβάλει ο ποταμός Αχελώος. Σημαντικές δράσεις και έργα προτείνονται στο ανωτέρω διαχειριστικό σχέδιο που αποτελεί μια καλή αρχή για την αξιοποίηση των περιοχών αυτών.
Με βάση τα όσα προ ανέφερα η προσπάθεια, η επιμονή και η συνέπεια θα πρέπει να είναι συνεχής για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής μας με στόχο την αειφόρο και ήπια τουριστική ανάπτυξη καθώς και την αντίσταση σε δυνάμεις και παράγοντες που θέλουν να διαταράξουν την οικολογική ισορροπία της περιοχής».
Να σημειώσουμε ότι στο Δίκτυο συμμετέχουν 37 Δήμοι της χώρας: Αγράφων, Αγρινίου, Αιγιαλείας, Ακτίου - Βόνιτσας, Αμφιλοχίας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Αργιθέας, Βέροιας, Βόλβης, Δομοκού, Δωδώνης, Δωρίδος, Έδεσσας, Ζηρού, Ήλιδας, Θέρμου, Θηβαίων, Ιωαννιτών, Καλαβρύτων, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Λάρνακας Κύπρου, Λαμιέωv, Λίμνης Πλαστήρα, Μαραθώvος, Ναυπακτίας, Νικολάου Σκουφά, Ορχομενού, Παραλιμνίου Κύπρου, Παραvεστίου, Σερβίωv - Βελβεντού, Σοφάδων, Χερσονήσου καθώς και η Κοινότητα Βορόκληvης Κύπρου.
Επίσης συμμετέχουν ως Συνδεδεμένα Μέλη η Περιφέρεια Στερεάς. Ελλάδας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚεΠΕΚ) και η Κοινότητα Αλάσσας Κύπρου.
Η ανάρτηση του Δημάρχου Αγρινίου για το θέμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου