Σε απόγνωση οι πολίτες – Τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης
Σε δυσεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται το πρόβλημα της διάθεσης φαρμάκων στην ελληνική αγορά με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις στην αγορά.
Φάρμακα ευρείας κατανάλωσης όπως είναι αυτά για την χοληστερίνη, το άσθμα, αλλά και εμβόλια, ακόμη και παιδικά, διατίθενται σε πολύ μικρές ποσότητες από τις πολυεθνικές εταιρείες προς τις ελληνικές αποθήκες και κατά συνέπεια προς τα φαρμακεία.
Η Ελλάδα θεωρείται «φθηνή» αγορά από τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες κι έτσι επιλέγουν να διαθέτουν μικρές ποσότητες φαρμάκων στην εγχώρια αγορά αλλά κυρίως και η πρακτική κάποιων ιδιωτικών φαρμακαποθηκών να κάνουν παράλληλο εμπόριο επανεξάγοντας φάρμακα προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, κυρίως την Αγγλία, την Γαλλία και τη Γερμανία, προκειμένου να κερδίσουν από τη διαφορά τιμής, συμβάλλει στο να κλείνει η στρόφιγγα προς την Ελληνική αγορά.
Καθημερινά, σε πανελλαδικό επίπεδο, λείπουν 70 με 80 σκευάσματα, με τους φαρμακοποιούς να κάνουν αγώνα δρόμου για να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, ώστε να μην αφήσουν τους πολίτες χωρίς φάρμακα.
Κύρια αιτία των ελλείψεων, όπως προαναφέραμε, είναι η περιορισμένη ποσότητα φαρμάκων που στέλνουν οι μητρικές εταιρείες εξαιτίας των χαμηλών τιμών των φαρμάκων στη χώρα μας, αλλά και οι παράλληλες εξαγωγές. Συχνά όμως προκύπτουν ελλείψεις εξαιτίας προβλημάτων στην παραγωγή των φαρμάκων, όπως για παράδειγμα στις εγκαταστάσεις παρασκευής τους ή στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι εύκολο η εταιρεία να αλλάξει χώρα και τόπο παραγωγής, καθώς απαιτείται έγκαιρος προγραμματισμός κι επιπλέον τα συμβόλαια και οι συμφωνίες που κάνουν είναι μακροχρόνια.
Οι ελλείψεις που παρουσιάζονται στην ελληνική και τοπική αγορά, είναι σε εμβόλια και φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, τις παθήσεις του γαστρεντερικού και την αναιμία. Σοβαρές είναι οι ελλείψεις και σε εμβόλια για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών έως 15 ετών, για ιλαρά, ανεμοβλογιά, αλλά και ηπατίτιδα, σε κάποια σκευάσματα σιδήρου, σε φάρμακα για την υπέρταση και το γαστρεντερικό, αλλά και σε ινσουλίνες.
Ο Χρήστος Φιλιππιάδης επισήμανε πως: «οι ελλείψεις στα φάρμακα είναι πάρα πολλές και ειδικά στα παιδικά εμβόλια. Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή ίσως καταλήξουμε σε ανθρωπιστική κρίση που ήδη υφίσταται. Ευελπιστούμε με την αρωγή του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, των κατά τόπους συλλόγων και του υπουργείου να λυθούν τα προβλήματα. Ελλείψεις παρουσιάζονται σε διάφορα φάρμακα, από καρδιολογικά μέχρι και σε σπρέι για την μύτη! Ο κόσμος έχει κατανοήσει ότι οι ελλείψεις δεν οφείλονται στο ελληνικό φαρμακείο. Το ελληνικό φαρμακείο είναι αντανάκλαση της σημερινής ελληνικής κοινωνίας. Προσπαθούμε να κρατήσουμε όρθιες τις «σημαίες» δεδομένων όλων των προβλημάτων που έχουμε περάσει σαν κλάδος με απίθανες μειώσεις και με το ισχύον νομοθετικό περιβάλλον να μην μας βολεύει ιδιαίτερα».
Ο Δημήτρης Σελεβίστας ανέφερε πως: «οι ελλείψεις υπήρχαν πάντα, αλλά τον τελευταίο καιρό διογκώθηκε το πρόβλημα και αυξήθηκαν οι ελλείψεις σε κάποια φάρμακα των οποίων η τιμή έπεσε και είναι τα πρωτότυπα. Ελλείψεις καταγράφονται σε ινσουλίνες, σε μερικά αντιπαρκινσονικά, αντιψυχωσικά φάρμακα, σε πρωτότυπα σπρέι για την μύτη, για την χοληστερίνη κ.α. Προσπαθούμε όλοι μαζί οι φαρμακοποιοί να βρίσκουμε τα φάρμακα που χρειάζονται οι πελάτες μας και γι’ αυτό δεν υπάρχει λίστα αναμονής. Ο κόσμος αρχικά ήταν εκνευρισμένος και ανυπόμονος, ενώ τώρα που διαπιστώνει πως είναι καθημερινό το πρόβλημα το αντιμετωπίζει με στωικότητα. Γιατί βλέπουν πως τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, χωρίς να σημαίνει πως δεν υπάρχει παράπονο και δεν τους δυσαρεστεί η όλη κατάσταση».
Η Βικτώρια Σοφουλάκη τόνισε: «οι ελλείψεις είναι πάρα πολλές, όπως σε σκευάσματα για τον σίδηρο, σε παιδιατρικά εμβόλια και σιρόπια. Ελλείψεις όμως διαπιστώνονται και σε άλλα φάρμακα όπως για την χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια. Ούτε οι εταιρείες τα δίνουν κατευθείαν. Ο κόσμος αντιμετωπίζει με άγχος τις ελλείψεις και είναι δύσκολο να το καταλάβει, όπως είναι δύσκολο να το καταλάβουμε και να το αποδεχτούμε και εμείς οι υπόλοιποι».
Ο Παναγιώτης Σοροβός υποστήριξε: «οι ελλείψεις είναι σε τεράστιο βαθμό και κυρίως σε παιδικά εμβόλια και φάρμακα. Σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων υπάρχουν ελλείψεις, διότι τα φάρμακα τα πουλάνε στο εξωτερικό. Ο κόσμος ανησυχεί και ταλαιπωρείται, ενώ οι φαρμακοποιοί προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε».
Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου