Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Ρύθμιση άδειασμα για τους δανειολήπτες της Αχαϊκής Τράπεζας


Την ένταξη και των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών στο καθεστώς διαχείρισης «κόκκινων» δανείων του νέου Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων.

Η απόφαση που δημοσιεύεται αναλυτικά στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ" αφορά και τους 2500 δανειολήπτες της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, οι μισοί εκ των οποίων βρίσκονται στο «κόκκινο», καθώς έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τις οφειλές τους εδώ και καιρό.

Η απόφαση εκ πρώτης όψεως δείχνει να ικανοποιεί ένα αίτημα των δανειοληπτών της Αχαϊκής Τράπεζας και φορέων όπως το Επιμελητήριο Αχαΐας, όμως μια προσεκτική ανάγνωση στις επιμέρους λεπτομέρειες, αφήνει πολλά κενά και πλήθος ερωτηματικών, για το εάν παράγει κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα ή απλά «ρίχνει στάχτη στα μάτια του κόσμου». Ο λόγος είναι ότι προβλέπει σημαντικές εξαιρέσεις διαθέσιμων εργαλείων και πρακτικών που εφαρμόζονται σε παρόμοιες ρυθμίσεις από τις λειτουργούσες τράπεζες.

Για παράδειγμα, στις ρυθμίσεις του αναθεωρημένου Κώδικα Δεοντολογίας, δεν υποχρεούται ο εκκαθαριστής της Αχαϊκής Τράπεζας να εντάξει όσα δάνεια είχαν καταγγελθεί μέχρι την 1/1/2017. Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Π» τα μισά «κόκκινα» δάνεια της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας έχουν ήδη καταγγελθεί και αφορούν ακόμα και οφειλές μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Επίσης, στην απόφαση αναφέρεται ρητά ότι οι «ενδεικτικοί τύποι λύσεων» του αναθεωρημένου Κώδικα Δεοντολογίας, δεν ισχύουν για τα υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα.

Για την επίτευξη συμφωνίας, ο εκκαθαριστής θα ζητά από τον δανειολήπτη νέες εξασφαλίσεις και την πληρωμή προκαταβολής. Ακόμα, στις λίγες περιπτώσεις «κουρέματος» της οφειλής, αυτή θα αφορά μόνο τους εξωλογιστικούς τόκους και όχι κεφάλαιο, τόκους ή προσαυξήσεις.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ για την ρύθμιση στη σημερινή "Π".
http://www.pelop.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: