Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

ΕΛΕΠΑΠ ΑΓΡΙΝΙΟΥ: Πρόγραμμα Πρώιμης Εκπαιδευτικής και Θεραπευτικής Παρέμβασης - Νέα τμήματα


Η ΕΛΕΠΑΠ ΑΓΡΙΝΙΟΥ πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει το Πρόγραμμα Πρώιμης Εκπαιδευτικής και Θεραπευτικής Παρέμβασης – Μονάδα Ειδικής Προσχολικής Αγωγής.

Το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 18 μηνών έως 6 ετών που παρουσιάζουν κινητικές, αισθητηριακές και αναπτυξιακές διαταραχές. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη των παιδιών στο πρόγραμμα είναι το φυσιολογικό έως και οριακό νοητικό δυναμικό, η μέτρια κινητική δυσκολία και η δυνατότητα ομαδοποίησης βάσει ηλικίας και ικανοτήτων. 
Ο έγκαιρος εντοπισμός των δυσκολιών και η πρώιμη παρέμβαση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις μαθησιακές αδυναμίες και τα προβλήματα συμπεριφοράς, βελτιώνει την κοινωνικοποίηση και εξασφαλίζει στα παιδιά με κινητικές και αναπτυξιακές δυσκολίες καλύτερη ποιότητα ζωής.
Το Πρόγραμμα Πρώιμης Εκπαιδευτικής και Θεραπευτικής Παρέμβασης αποτελείται από τμήματα-βαθμίδες, στα οποία τα παιδιά εντάσσονται ανάλογα με την ηλικία και το γνωστικό τους δυναμικό.

Βασικός σκοπός της παιδαγωγικής παρέμβασης είναι η κατάρτιση εξατομικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων με στόχο: α) την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών στο γνωστικό, εννοιολογικό, ψυχοκινητικό και ψυχοσυναισθηματικό τομέα, β) την καλλιέργεια δεξιοτήτων σχολικής ετοιμότητας και γ) την κοινωνική ένταξη.
Η παρέμβαση στηρίζεται στο σχεδιασμό και στην εφαρμογήξατομικευμένων παιδαγωγικών προγραμμάτων προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ικανότητες, στις ανάγκες και στα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού. Παράλληλα γίνονται ομαδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδρομές και συμμετοχή των παιδιών σε εθνικές και θρησκευτικές εορτές. Κατά τη διάρκεια παρακολούθησης του εκπαιδευτικού προγράμματος τα παιδιά πραγματοποιούν και τις ατομικές θεραπευτικές τους συνεδρίες (φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση), που είναι απαραίτητες για την αποκατάστασή τους. Οι μέθοδοι που εφαρμόζονται για την υλοποίηση των παραπάνω παιδαγωγικών στόχων είναι:
  • Ολιστική Εκπαιδευτική Προσέγγιση
  • Εξατομικευμένη Διδασκαλία
  • Βιωματική Μάθηση
  • Ομαδοσυνεργατική Διδασκαλία
  • Πολυαισθητηριακή Προσέγγιση
  • Διαθεματική Διδασκαλία
Το Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης της ΕΛΕΠΑΠ έχει αναγνωριστεί επίσημα, σύμφωνα  με το νέο Νόμο Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (άρθρο 32), ως μονάδα Ειδικής Προσχολικής Αγωγής.Επίσης, είναι πιστοποιημένο ως Κέντρο Αποθεραπείας – Αποκατάστασης (Α.-Α.), «Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για Α.Μ.Ε.Α.».
Η ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου στο νέο υπερσύγχρονο κτίριο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, σε άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις, στελεχωμένη με υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό εφαρμόζει μια ολιστική προσέγγιση των παιδιών με κινητικές αναπηρίες και αναπτυξιακές διαταραχές παρακολουθώντας συνεχώς τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις.   
Η συνεργασία μας με τις οικογένειες αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξη των παιδιών στο τμήμα ημερήσιας φροντίδας και την ομαλή παρακολούθηση του προγράμματος. Η ΕΛΕΠΑΠ παρέχει στους γονείς  ευκαιρίες  για  τακτική ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη και τις αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών τους.
Η ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου είναι το μοναδικό κέντρο αποκατάστασης στη Δυτική Ελλάδα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο από το έτος 1999 καλύπτει σφαιρικά τις ανάγκες θεραπείας και αποκατάστασης.
Διαθέτει τμήματα:
  • Φυσικοθεραπείας
  • Εργοθεραπείας
  • Λογοθεραπείας
  • Ειδικής Αγωγής
  • Ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών και συμβουλευτικής γονέων
  • Ιατρική ομάδα που απαρτίζεται από Φυσίατρο, Παιδοψυχίατρο, Παιδονευρολόγο, Παιδοορθοπεδικό, Οφθαλμίατρο, Ουρολόγο, Οδοντίατρο, Παιδίατρο.
  • Κοινωνική Υπηρεσία

Ετοιμάζει νέο τμήμα διημέρευσης ανηλίκων και ενηλίκων που θα περιλαμβάνει:
1. Τμήματα πρώιμης παρέμβασης για βρέφη και παιδιά ηλικίας 18 μηνών έως 6 ετών.
2. Τμήμα ενηλίκων.

Είναι σε αναμονή η δημιουργία τμημάτων θεραπευτικής κολύμβησης, μουσικοθεραπείας και υποστηρικτικής τεχνολογίας.
Στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου εξυπηρετούνται περιπτώσεις όπως: προωρότητα, μυική δυστροφία, διάφορα σύνδρομα, καθυστέρηση στη νοητική ανάπτυξη, υποτονία, υπερτονία, εγκεφαλική παράλυση, διαταραχές βάδισης και κίνησης, ψυχολογικές διαταραχές για παιδιά και γονείς, μαθησιακές δυσκολίες, νευρολογικά προβλήματα, διαταραχές λόγου-μάσησης-κατάποσης κ.α.
Φροντίζει παράλληλα για την πλαισίωση των οικογενειών των παιδιών, που παρακολουθούν τα προγράμματά της κτίζοντας μια ισχυρή συμμαχία μεταξύ διεπιστημονικής ομάδας της ΕΛΕΠΑΠ και της κάθε οικογένειας και παιδιού, μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης, σεβασμού, συνεργασίας και εμπιστοσύνης.
Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου οργανώνονται σε προγράμματα ολιστικής προσέγγισης, ανάλογα με τις αναπτυξιακές ανάγκες και δυνατότητες του κάθε παιδιού και διακρίνονται σε ατομικά, ομαδικά και διεπιστημονικά. Στα τακτικά διεπιστημονικά συμβούλια αξιολογείται η πορεία του κάθε παιδιού, τίθενται οι νέοι στόχοι και διαμορφώνονται τα ατομικά προγράμματα.
Στόχος όλων των προγραμμάτων και παρεμβάσεων της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου είναι η ενίσχυση της κινητικής, αισθητηριακής, λεκτικής, κοινωνικής, συναισθηματικής και μαθησιακής εξέλιξης των παιδιών.
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ          
Η ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου βρίσκεται σε συνεχή και ακούραστη αναζήτηση χορηγών για να στηρίζει την ολιστική παρέμβαση σε παιδιά βρεφικής, νηπιακής, προσχολικής ηλικίας μέσω εξατομικευμένων θεραπευτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Όλοι μπορούν να δείξουν την αγάπη τους σ’ ένα παιδί με αναπηρία, να το βοηθήσουν να κάνει ένα ακόμα βήμα ζωής με:
  • Εταιρικές χορηγίες
  • Χορηγίες εκδηλώσεων
  • Δωρεές για την ενίσχυση του έργου της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου
  • Δωρεές εις μνήμη
  • Φίλος-μέλος της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου(ετήσια συνδρομή 20 €)
  • Δωρεά χαράς (σε γάμους, βαφτίσεις, εγκαίνια, γιορτές)
Καταθέστε το ποσό που επιθυμείτε σε έναν από τους λογαριασμούς της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου:
Εθνική Τράπεζα: 303/48032803
Eurobank: 0026-0265-01-0100082239 
Η ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου έχει ανάγκη τώρα περισσότερο από ποτέ τη στήριξη και την αγάπη των πιστών φίλων, των ευεργετών, των χορηγών και δωρητών της, προκειμένου να συνεχίσει το σπουδαίο έργο της αποκατάστασης των παιδιών με αναπηρίες.
Με το σύνθημα «Μαζί όλοι πετυχαίνουμε περισσότερα», «Βοηθήστε μας να μας γνωρίσουν οι φίλοι σας» η ΕΛΕΠΑΠ Αγρίνιου απευθύνει έκκληση στήριξης.
Τέλος ευχαριστεί και ευγνωμονεί όσους συμβάλλουν στην ευόδωση του έργου της.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δ/νση: Περιφερειακός δρόμος Αγ. Χριστοφόρου, περιοχή Γκένοβα
Τηλ.: 26410-55035, 26410-26400
Email δ/νσης: admin_agr@elepap.gr
Email γραμματείας: info_agr@elepap.gr

Web: www.elepap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: