Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Ανακλήθηκε με εντολή Κοντονή αίτηση της Ελλάδας για επανεξέταση της υπόθεσης της Μανωλάδας


Το Νομικό Συμβουλίου του Κράτους,ζήτησε την ανάκληση της αίτησης για επανεξέταση της καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της Μανωλάδας.

Στην εκπνοή της τρίμηνης προθεσμίας που είχε στη διάθεσή του, το ελληνικό κράτος είχε ζητήσει στις 30 Ιουνίου την επανεξέταση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωνε την προσφυγή 42 μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα και επιδίκαζε αποζημίωση άνω των 500.000 ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο. 

Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μέσω e-mail επιβεβαίωσε στην «Κ» ότι στις 30 Ιουνίου λήφθηκε η αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης για παραπομπή της υπόθεσης εκ νέου στην ολομέλεια του δικαστηρίου.

Το θέμα ανέδειξε με δημοσίευμά της και η «Κ». Η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη υποστήριξε ότι το αίτημα για επανεξέταση έγινε «χωρίς καμία έγκριση και ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης». Τον περασμένο Μάρτιο μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε αποκαλέσει την καταδίκη της Ελλάδας «όνειδος» για τη χώρα.

Σήμερα, αρμόδιο στέλεχος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έχει γνώση της υπόθεσης ανέφερε στην «Κ» ότι: «έπειτα από ενδελεχέστερη μελέτη η αίτηση θα αποσυρθεί. Η πολιτεία ενδιαφέρεται να μην υπάρξει συνέχεια οπότε η αίτηση θα αποσυρθεί συντομότατα, πιθανόν και αύριο».

Η ανάκληση αίτησης για παραπομπή μιας υπόθεσης στη μείζονα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προβλέπεται από τη σχετική διαδικασία. Την ανάκληση επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του αργότερα το απόγευμα της Τρίτης και το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφέροντας ότι ζητήθηκε από τον κ. Κοντονή.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε τον περασμένο Μάρτιο ότι 42 εργάτες γης από το Μπανγκλαντές υπήρξαν θύματα καταναγκαστικής εργασίας. Ακόμη έκρινε ότι το ελληνικό κράτος απέτυχε να τους προστατεύσει και δεν ερεύνησε σε βάθος την υπόθεση ούτε τιμώρησε τους υπαίτιους.

Στις 17 Απριλίου 2013, δεκάδες εργάτες σε καλλιέργειες φράουλας στη Μανωλάδα τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς τριών επιστατών όταν διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα μηνών που τους οφείλονταν.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: