Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Ανασφάλιστα οχήματα: Δεν επιβάλλεται το πρόστιμο των 250 ευρώ - Μόλις 3 στους 10 ιδιοκτήτες τα ασφάλισαν


του Γιώργου Κ. Ανδρή
andris@enikonomia.gr

Κανονικά και χωρίς την επιβολή προστίμου των 250 ευρώ μπορούν να ασφαλίσουν τα οχήματά τους και σήμερα Δευτέρα 17 Ιουλίου οι ιδιοκτήτες τους παρά το γεγονός πως η περίοδος χάριτος έχει λήξει από την Παρασκευή 14 Ιουλίου!

Μάλιστα σύμφωνα με στελέχη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος η σιωπηρή παράταση σε συνδυασμό με τις δηλώσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου για αποστολή των προστίμων μόνο μετά τη διόρθωση των στοιχείων, θα οδηγήσει σε έξαρση του φαινομένου των ανασφάλιστων οχημάτων με ότι και αν σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις του κλάδου, την οδική ασφάλεια αλλά και την οικονομία.

Επίσης η διόρθωση των στοιχείων αλλά και η αποστολή των προστίμων μπορεί να πάρει πολλούς μήνες σύμφωνα με στελέχη από την ασφαλιστική αγορά παρά το γεγονός πως ο νόμος είναι σε ισχύ εδώ και χρόνια!

Την ίδια στιγμή χάος εξακολουθεί να επικρατεί σε Διευθύνσεις Μεταφορών, Εφορίες αλλά και Δήμους καθώς εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα φαίνονται ανασφάλιστα ενώ βρίσκονται σε φορολογική ακινησία, δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβασή τους στο νέο ιδιοκτήτη ή έχουν οδηγηθεί στα κέντρα ανακύκλωσης από τις υπηρεσίες των Δήμων.

Όσον αφορά στην μείωση των προστίμων και αυτή έμεινε στα λόγια καθώς ακόμη δεν έχει κατατεθεί η σχετική τροπολογία σύμφωνα με την οποία τα πρόστιμα θα γίνονταν κλιμακωτά από 100 έως 250 ευρώ ανάλογα με το όχημα και τον κυβισμό του κινητήρα.

Μόλις 324.900 οχήματα ασφαλίστηκαν

Μόλις τρία στα δέκα ανασφάλιστα οχήματα ασφαλίστηκαν μέχρι τις 14 Ιουλίου όποτε και έληγε η σχετική προθεσμία που είχε ορίζει το οικονομικό επιτελείο χωρίς την επιβολή προστίμου 250 ευρώ.

Όπως είχε αποκαλύψει το Enikonomia.gr μέχρι το τέλος Ιουνίου περισσότεροι από 300.000 ιδιοκτήτες οχημάτων έσπευσαν να ασφαλίσουν τα οχήματά τους ώστε να γλιτώσουν από το πρόστιμο.

Από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και τις 9 του τρέχοντος μηνός προστέθηκαν επιπλέον 18.700 ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων ενώ από τις 10 έως τις 14 Ιουλίου ασφαλίστηκαν μόλις 6.200 οχήματα.

Συνολικά λοιπόν μέχρι τις 14 Ιουλίου που έληξε η προθεσμία που είχε δώσει το οικονομικό επιτελείο ασφαλίστηκαν μόλις 324.900 οχήματα από τα 1,15 εκατ. που εμφανίζονται ως ανασφάλιστα στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ.

Δηλαδή περίπου 825.000 ιδιοκτήτες, εκ των οποίων στους 200.000 υπολογίζεται ότι έχει επιβληθεί από λάθος το πρόστιμο, δεν έχουν κάνει καμία απολύτως ενέργεια ώστε να ασφαλίσουν το όχημά τους.

Μηνιαία έως τριμηνία συμβόλαια

Παρά τις «απειλές» για άμεση επιβολή προστίμων στα ανασφάλιστα οχήματα οι ιδιοκτήτες τους φαίνεται πως έχουν επιλέξει το δρόμο των μηνιαίων έως και τριμηνιαίων συμβολαίων για να αποφύγουν τη νέα διασταύρωση και να φαίνονται στο σύστημα ασφαλισμένοι.

Σύμφωνα με στελέχη από την ασφαλιστική αγορά η γνωστοποίηση των ελέγχων, οι οποίοι θα πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο αφήνει περιθώρια στους επιτήδειους να μπορούν να αφήνουν ανασφάλιστα τα οχήματα σχεδόν τους μισούς μήνες του έτους καθώς μπορούν να υπολογίσουν χρονικά πότε θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος έλεγχος.

Αν δεν αλλάξει αυτό τότε θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν παράνομα εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα.
http://www.enikonomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: