Το σφράγισμα της Νεφρολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Αγιος Ανδρέας στην Πάτρα έφερε ξανά στο φως τις τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ
Ανεβαίνει η θερμοκρασία στο ΕΣΥ με τους εργαζομένους να διαμαρτύρονται για τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό πρώτης γραμμής. Κορυφή του παγόβουνου αποτελεί η είδηση για λουκέτο στηΝεφρολογική Κλινική του νοσοκομείου Αγιος Ανδρέας στη Πάτρα, λίγες ώρες μετά τα εγκαίνια του ανακατασκευασμένου πολυώροφου κτιρίου.
Την περασμένη εβδομάδα, όταν στελέχη του υπουργείου Υγείας έκοβαν τις κορδέλες, μέλη της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΝΙΑ) παρενέβησαν για να τονίσουν ότι «τα κτίρια χωρίς προσωπικό δεν φτάνουν», καθώς καταγράφονται τραγικά κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Μάλιστα, η περασμένη Τετάρτη στιγματίστηκε από επεισόδια και προπηλακισμούς, όμως οι προειδοποιήσεις των γιατρών... υποβαθμίστηκαν από τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, με τους ίδιους να κάνουν λόγο για «γκρίνιες» χωρίς βάση.
Οπως, ωστόσο, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η Ενωση, την επομένη των εγκαινίων η Νεφρολογική Κλινική του Αγίου Ανδρέα σφραγίστηκε λόγω έλλειψης γιατρών - ειδικευμένων και κυρίως ειδικευόμενων.
Μοιραία ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Β, που προέβλεπε τη μεταφορά των ασθενών στην Παθολογική Κλινική.
«Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς;» διερωτούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί της Ενωσης Αχαΐας. «Οτι προφανώς ήταν προειλημμένη απόφαση που αποσιωπήθηκε για να μη χαλάσει η φιέστα των εγκαινίων; Οτι επιβεβαιώνεται την επομένη κιόλας η ΕΝΙΑ, που τόνιζε ότι το πρόβλημα είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό; Οτι οι ασθενείς από τη Νεφρολογική από τη μια βρίσκονται σε λάθος κλινική, από την άλλη επιβαρύνουν - και μάλιστα χωρίς διευκρινισμένους όρους - το έργο των ήδη υπερφορτωμένων γιατρών της Παθολογικής;» σημειώνουν.
Και προσθέτουν ότι το ΕΣΥ έχει ανάγκη από πραγματικές λύσεις και όχι από «μπαλώματα».
ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ. Εν τω μεταξύ, 433 χιλιόμετρα μακριά από την Πάτρα, στη Φλώρινα, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου εκεί εκπέμπουν SOS, δεδομένου ότι η κατάσταση με την ιατρική στελέχωση χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο. Μάλιστα, το σωματείο εργαζομένων παραδέχεται ότι οι ελλείψεις «καθιστούν πλέον αδύνατη την αξιοπρεπή και αποδοτική παροχή υπηρεσιών».
Η λίστα με τα προβλήματα που παραθέτουν ξεδιπλώνουν ένα νοσηλευτικό ίδρυμα υπό κατάρρευση.Η Παιδιατρική Κλινική εφημερεύει (στην καλύτερη των περιπτώσεων) 19 ημέρες τον μήνα, με αποτέλεσμα τις υπόλοιπες 12 ημέρες οι γονείς να αναζητούν παιδίατρο σε διπλανές πόλεις.
Τις μισές ημέρες του μήνα δεν πραγματοποιούνται στο νοσοκομείο της Φλώρινας τοκετοί ή γυναικολογικά χειρουργεία, ενώ στη Χειρουργική Κλινική τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν υπηρετεί ούτε ένας μόνιμος γιατρός. Ειδικότερα, δύο επικουρικοί χειρουργοί καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες της συγκεκριμένης νοσοκομειακής δομής, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα εφημεριών να μένει ακάλυπτο μετά τις 17 Ιουλίου.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Ορθοπεδική Κλινική, όπου επίσης υπηρετεί μόλις μία γιατρός και μάλιστα επικουρική, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται μόνο εξωτερικά ιατρεία.
Μετά τα παραπάνω παραδείγματα, κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι σε σύνολο 45 οργανικών θέσεων ιατρών είναι καλυμμένες μόνο οι 25, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Το σωματείο εργαζομένων δεν αφήνει ασχολίαστες ούτε τις τακτικές εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Οπως ενδεικτικά αναφέρουν, στο νοσοκομείο της Φλώρινας έχουν προκηρυχθεί 9 θέσεις, όμως «οι μοναδικές προσλήψεις που έχουν γίνει - ύστερα από μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία και απέραντη γραφειοκρατία - ήταν μόνο τρεις».
Σημειωτέον, δε, ότι οι δύο εξ αυτών αφορούν ιατρούς που ούτως ή άλλως υπηρετούσαν στο νοσηλευτικό ίδρυμα ως επικουρικοί.
ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ. Στο νοσοκομείο της Λαμίας, πάλι, «οι ιατροί αναγκάζονται να ασκούν ιατρική σε συνθήκες περασμένων δεκαετιών» όπως καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Φθιώτιδας.
Αιτία, η (κατ' επανάληψη) βλάβη του παλιού αξονικού τομογράφου ελλείψει κονδυλίων για την αγορά νέου.
Εν τω μεταξύ, η Ενωση κάνει ιδιαίτερο λόγο και για την επισφαλή λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). «Παραμένει σημαντική η υποστελέχωση από ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που καθιστά προβληματική και επικίνδυνη την εφημέρευση.
Μάλιστα, απορίας άξιον είναι η πολύ μεγάλη καθυστέρηση της διαδικασίας πρόσληψης 3 προκηρυγμένων από έτους θέσεων ιατρών μέσω του κεντρικού συμβουλίου κρίσεων» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Πάντως, όπως σημειώνουν οι δημόσιοι γιατροί, οι αρρυθμίες στη λειτουργία του ΕΣΥ είναι απόρροια και της ολοένα διογκούμενης «μαύρης τρύπας» σε ειδικευόμενους γιατρούς, καθώς οι νέοι επιστήμονες επιλέγουν την επαγγελματική ασφάλεια και τις καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης που προσφέρουν τα νοσοκομεία του εξωτερικού.
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και στην Αθήνα από τις 48 προβλεπόμενες θέσεις για την ειδικότητα της Θωρακοχειρουργικής είναι ακάλυπτες οι 32!
ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. Σε κόκκινο πανί φαίνεται να εξελίσσεται και το θέμα των ελαστικών θέσεων απασχόλησης (επικουρικό προσωπικό, εργολαβικοί ή πρώην εργολαβικοί εργαζόμενοι, προσλήψεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ με συμβάσεις εργασίας ή έργου) που αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς τόσο στο ΕΣΥ όσο και σε άλλους υγειονομικούς φορείς, μεταξύ των οποίων το ΕΚΑΒ και η Πρόνοια.
Μάλιστα, σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) να διεκδικεί μεταξύ άλλων μόνιμες θέσεις εργασίας.
ΤΑ ΝΕΑ 12/7/17
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου