- Βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση
- Δύο μήνες μετά τη διεξαγωγή της δίκης και ακόμη περιμένουν την έκδοση της απόφασης
Εν μέσω οικονομικού κυκεώνα και οι καπνοπαραγωγοί της Μακρυνείας παραμένουν 9 μήνες απλήρωτοι.
Για την υπόθεση διεξήχθη δίκη με δικαιωτικό χαρακτήρα για τους παραγωγούς, όμως το δεύτερο δικαστήριο, δύο μήνες μετά και ακόμη δεν έχει εκδώσει απόφαση!
Για την υπόθεση διεξήχθη δίκη με δικαιωτικό χαρακτήρα για τους παραγωγούς, όμως το δεύτερο δικαστήριο, δύο μήνες μετά και ακόμη δεν έχει εκδώσει απόφαση!
«Φαίνεται πως και η δικαιοσύνη είναι με την πλευρά των τραπεζών του εξωτερικού και της εταιρείας. Η απόφαση του δικαστηρίου εκκρεμεί επί δύο μήνες , ενώ θα έπρεπε να έχει εκδοθεί 20 μέρες μετά το δικαστήριο» τόνισε στη «Σ» ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης, ο οποίος συμπλήρωσε πως: «τα καπνά πουλήθηκαν από τα Χριστούγεννά του 2016 και μέχρι και σήμερα οι 100 καπνοπαραγωγοί δεν εισέπραξαν ούτε ένα ευρώ. Μάλιστα, τα συμβόλαια που υπέγραφαν οι καπνοπαραγωγοί έλεγαν ότι θα έπρεπε να εισπράξουν τα χρήματά τους σε διάστημα 40 ημερών από την ημέρα πώλησή τους στην εταιρεία. Πέρασαν 9 μήνες και ακόμη τίποτα».
Πλέον, τίθεται ξεκάθαρο θέμα επιβίωσης των καπνοπαραγωγών, καθώς εκτός της απώλειας των χρημάτων τους, που ανέρχονται συνολικά στα 300.000 ευρώ, αναγκάστηκαν να ξαναμπούν στην παραγωγή για λόγους επιβίωσης καταβάλλοντας όμως χρήματα για την καλλιέργεια και την παραγωγή που δεν διέθεταν.
- Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης
«Είναι μικρομεσαίοι παραγωγοί. Τίθεται θέμα επιβίωσης τους, ενώ στον αντίποδα η εταιρεία καταπατά συμβόλαια που υπογράφει απέναντι σε φτωχούς αγρότες. Η κυβέρνηση όμως μένει αδιάφορη σε εκατοντάδες καπνοπαραγωγούς σε όλη την Ελλάδα που είναι στην ίδια μοίρα με τους καπνοπαραγωγούς της Μακρυνείας, από τα ίδια συμφέροντα. Θα μπορούσε να λύσει το θέμα αν ήθελε, όμως βλέπουμε ότι η πολιτική βούληση απουσιάζει. Θέλω όμως να καταγγείλω πως εκτός της αδράνειας της κυβέρνησης, κανένας παράγοντας της περιοχής δεν συμπαραστάθηκε στους καπνοπαραγωγούς. Δεν έλαβαν καμία απόφαση στήριξής τους, όπως «πάγωμα» ή άλλου είδους διευκόλυνση στον ΕΝΦΙΑ, στον ΕΦΚΑ στα δημοτικά τέλη κλπ, όπως πρότεινε η Επιτροπή Αγώνα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και ο Αγροτικός Σύλλογος Μακρυνείας» δήλωσε ο κ. Κοτοπούλης.
Το κόστος καλλιέργειας στον καπνό Μακρυνείας έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μεροκάματο για όσους καλλιεργούν καπνό να μην υπερβαίνει τα 10 ευρώ κατά μέσο όρο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής.
Η τιμή του προϊόντος και οι σημερινές συνθήκες δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη παραγωγή. Η σημερινή τιμή του καπνού δεν ξεπερνά τα 2,5 με 4 ευρώ το κιλό. Στην καλύτερη περίπτωση ανάλογα με την ποιότητα ή την ποσότητα της παραγωγής, δεν πρέπει η παραγωγή να ξεπερνά τα 150 κιλά ανά στρέμμα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια που υπήρχε η δυνατότητα παραγωγής 250 – 300 κιλών ανά στρέμμα σε ποικιλίες όπως μυρωδάτο Μακρυνείας, τσεμπέλι Αγρινίου και 500 κιλά ανά στρέμμα της ποικιλίας Βιρτζίνια.
Η Μακρυνεία είναι η μόνη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας στην οποία καλλιεργείται καπνός ποικιλίας Σ 53 (καπνά ανατολικού τύπου). Να υπενθυμίσουμε, ότι η καλλιέργεια καπνού στην Αιτωλοακαρνανία στις αρχές της δεκαετίας του 90’ έφτανε τους 40 χιλ. τόνους, ενώ η σημερινή παραγωγή κινείται γύρω στους 100 με 130 τόνους μόνο στην Μακρυνεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου