Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Ιωάννινα: «Γολγοθάς» για τους απολυμένους εργαζόμενους των Market In


Τραμπούκικες επιθέσεις από μισθωμένους μπράβους των «Market In» κατά εργαζομένων καταγγέλλει πρώην εργαζόμενη στο Newsit.gr, μια επίθεση που εντάσσεται στον "χορό" των απολύσεων που ξεκίνησε η εταιρεία με την εργοδοσία αφού εξαγόρασε τα σούπερ μάρκετ "Καρυπίδης".

Παρά τις αποφάσεις των δικαστηρίων, η εταιρεία φαίνεται να αρνείται πεισματικά την επαναπρόσληψη των εργαζομένων στο κατάστημα στα Γιάννινα, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Σημειώνεται, πως με προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου για το κατάστημα των Ιωαννίων, η Market In θα έπρεπε να τους δεχθεί στην εργασία τους την Τετάρτη 20 Δεκέμβρη, έως ότου εκδικαστεί οριστικά η υπόθεση. Την ίδια στιγμή άγνωστοι έκαναν γυαλιά καρφιά επτά καταστήματα στην Αθήνα!
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλονται, η εταιρεία  αρνείται να προχωρήσει στην επαναπρόσληψη τους, χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις, όπως ότι δεν έχει δοθεί το πρόγραμμα για την απασχόληση τους από τα κεντρικά.
Υπενθυμίζεται, ότι η εταιρεία ζήτησε από το δικαστήριο να ανακληθεί η προσωρινή διαταγή, υποστηρίζοντας ότι λόγω «μειωμένων κερδών» δεν μπορεί να αντέξει την επαναπρόσληψη τους. Ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της εταιρείας.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν στις 9/1/17, όταν η εταιρεία Market Ιn κήρυξε την εξαγορά των 110 από τα 130 σουπερμάρκετ της χρεοκοπημένης εταιρείας Καρυπίδης ΑΒΕΕ.
Η εξαγορά έγινε με την υποχρέωση -βάσει εργασιακού νόμου- να προσλάβει όλους τους εργαζόμενους από το προηγούμενο σουπερμάρκετ. Παράλληλα θα έπρεπε να αποπληρώσει τα δεδουλευμένα 1400 εργαζομένων που παρέμεναν απλήρωτοι 15 ολόκληρους μήνες.
Όπως αναφέρει και ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ιωαννίνων, η ηγεσία της γνωστής αλυσίδας στα Γιάννενα προσέλαβε 38 νέους εργαζόμενους εκ των οποίων μόνο οι έξι, ανήκαν στο δυναμικό της Καρυπίδης.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να στείλει στην ανεργία εργαζόμενους με χρόνια προϋπηρεσία στο σουπερμάρκετ της εταιρείας, προσλαμβάνοντας στη θέση τους νέους, χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

«Αποδεκτή η διατήρηση της προσωρινής διαταγής από το δικαστήριο»

Το πρωί της Παρασκευής (26.01.2018), εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που εκ νέου κατέθεσαν οι 11 εργαζόμενοι. Παράλληλα ζήτησαν και την διατήρηση της προσωρινής διαταγής, πράγμα που αποδέχτηκε το δικαστήριο.

«Τραμπούκικες επιθέσεις μπράβων της εργοδοσίας»

Η Χριστίνα Τουλκιαρίδου, πρώην εργαζόμενη στο κατάστημα της “ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ” και πρόεδρος του σωματείου εμποροϋπαλλήλων -ιδιωτικών υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων, μίλησε στο Newsit για την προσπάθεια και των αγώνα των εργαζομένων προκειμένου να πάρουν πίσω τις δουλειές τους.
Κατήγγειλε επίθεση από τα ΜΑΤ σε κινητοποιήσεις , ενώ σημείωσε ότι υπήρξαν διώξεις εργαζομένων και στα σπίτια τους. Μάλιστα όπως είπε, μισθωμένοι μπράβοι της εταιρείας χτύπησαν εργαζόμενους σε απεργιακή φρουρά.
Τόνισε όμως χαρακτηριστικά πως ύστερα από την θετική απόφαση του δικαστηρίου για την διατήρηση της προσωρινής διαταγής, οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται και πάλι στο κατάστημα για να διεκδικήσουν τις δουλείες τους.

«25 μηνύσεις της εργοδοσίας σε βάρος εργαζομένων και συνδικαλιστών»

Από την μεριά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Νίκος Έξαρχος, ανέφερε έχουν υπάρξει πολλές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Κατήγγειλε  ότι η εργοδοσία να έχει κάνει 25 μηνύσεις σε βάρος εργαζόμενων και συνδικαλιστών.
Έκανε λόγο και αυτός και χτύπημα από τα ΜΑΤ σε εργαζόμενους που αγωνίζονταν, όπως και από “γνωστά φασιστοειδή”, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί.
Όπως λέει, η εργοδοσία επιμένει ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να προσλάβει τους εργαζόμενους.

«Γυαλιά καρφιά»  επτά καταστήματα στην Αθήνα

Ομάδα αγνώστων τα ξημερώματα της Πέμπτης έσπασαν τα τζάμια επτά υποκαταστημάτων της αλυσίδας σουπερμάρκετ Market in. Με ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν τις συνθήκες εργασίας στην επιχείρηση, ενώ εκφράζουν συμπαράσταση στους συντρόφους τους της κατάληψης Libertatia, που καταστράφηκε από εμπρησμό την ημέρα του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη.
Στην ανακοίνωσή τους που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Indymedia, αναφέρουν ότι στις 25 Ιανουαρίου αποφάσισαν να επιτεθούν «ταυτόχρονα σε 10 υποκαταστήματα Market in στις περιοχές της Αθήνας (Ανάκασα, Βύρωνας, Παγκράτι, Χαλάνδρι, Ζωγράφου, Κερατσίνι, Ίλιον, Νίκαια), σπάζοντας τις τζαμαρίες των προσόψεών τους και προκαλώντας φθορές στο εξωτερικό τους.
Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας σχετίζεται με την εκδίκαση της υπόθεσης ασφαλιστικών μέτρων των Market in στις 26/1 σε συνέχεια της προσωρινής διαταγής για επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων που είχε ασκηθεί την 5/1.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: