Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018

Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου: Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την αλλαγή εισόδου - Δηλώσεις του προέδρου του ΙΝΚΑ Γ. Λεχουρίτη

Καταγγελίες στο ΙΝΚΑ και την Ένωση Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας για την απουσία αναπηρικής ράμπας

Επιστολή στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου, θα αποστείλει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών
Αιτωλοακαρνανίας, Γιώργος Λεχουρίτης, μετά το μπαράζ καταγγελιών που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με την απουσία αναπηρικής ράμπας, στη νέα είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Αγρινίου.

Ο κ. Λεχουρίτης τόνισε στη «Σ» μιλώντας για το θέμα πως: «υπάρχουν αρκετές διαμαρτυρίες πολιτών, ιδιαίτερα ατόμων με ειδικές ανάγκες που έχουν υποθέσεις στα Δικαστήρια του Αγρινίου, αλλά δυστυχώς η προσβασιμότητα είναι δύσκολη. Η είσοδος των δικαστηρίων άλλαξε. Από την βόρεια πλευρά που ήταν πήγε στη νότια, η οποία δεν έχει ράμπα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Η έλλειψη ράμπας δημιουργεί πρόβλημα στην πρόσβαση των ατόμων αυτών.

Θα έπρεπε να προβλεφθεί η κατασκευή νέας ράμπας. Η απορία είναι μια. Γιατί άλλαξε η είσοδος; Τι εξυπηρετεί; Έχει μεγαλύτερη ασφάλεια η νότια πλευρά από την βόρεια; Αυτό είναι το ζητούμενο. Απορούμε γι’ αυτό. Έχουμε δεχτεί πολλά και έντονα παράπονα για την αναπηρική ράμπα. Πρέπει ή να γίνει άμεσα κατασκευή ράμπας ή να επανέλθει η είσοδος από την πλευρά που ήταν επί δεκαετίες. Για το λόγο αυτό μάλιστα ως ΙΝΚΑ θα αποστείλουμε επιστολή στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών».

Η «Σ» είχε αναδείξει το θέμα στις 4 Ιουλίου με τίτλο: «Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου: Αντιδράσεων συνέχεια για την αλλαγή εισόδου». Τότε, η δυσαρέσκεια και η δυσφορία που είχαμε καταγράψει ήταν έντονες, κυρίως από τους επαγγελματίες της οδού Τερτσέτη, που εξαρχής είχαν αντιδράσει με ανακοινώσεις και όχι μόνο. Πλέον, η είσοδος του Δικαστικού Μεγάρου είναι από την οδό Πολυζωίδη (από την πλευρά της Εθνικής Οδού).

Αρνητικοί στην αλλαγή της εισόδου, όπως είχαν αναφέρει στη «Σ» οι επαγγελματίες της περιοχής, ήταν τόσο η αστυνομία, όσο και η πυροσβεστική, αρκετοί δικηγόροι, αλλά και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αγρινίου.

Η επιστολή που είχαν συντάξει οι επαγγελματίες της οδού Τερτσέτη έχει ως εξής: «Επιχειρείται από την επιτροπή διαχείρισης Δικαστικού Μεγάρου Αγρινίου η κατάργηση της κεντρικής πόρτας εισόδου του Δικαστικού Μεγάρου από την πλήρως διαμορφωμένη και διανοιγμένη κεντρική οδό Γεωργίου Τερτσέτη και η δημιουργία αυτής από την πίσω πλευρά του μεγάρου επί της παρόδου Πολυζωίδη, παρ’ όλες τις περί αντιθέτου απόψεις σχετικών φορέων της πόλης μας, μεταξύ των οποίων και του Δήμου μας, που εστιάζονται κυρίως στο γεγονός ότι η είσοδος αυτή λειτουργεί ως κεντρική από την ανέγερση του δικαστικού Μεγάρου τη δεκαετία του 1970, διότι πληρούσε και όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και προσπέλασης σε αυτό, παρόλο που από τα σχέδια προβλεπόταν ως κεντρική είσοδος η είσοδος από τη πάροδο Πολυζωίδη, η οποία μετά από μελέτη κατά την ανέγερση και για τους ανωτέρω λόγους (ασφάλειας –προσπέλασης) αντικαταστάθηκε από την ήδη λειτουργούσα και υπάρχουσα στην οδό Γεωργίου Τερτσέτη.

Η ανωτέρω λειτουργούσα όλα αυτά τα χρόνια κεντρική είσοδος από την οδό Γεωργίου Τερτσέτη είναι πλήρως διαμορφωμένη με υπαίθριο χώρο, που φιλοξενεί αρχαία, στεγασμένο εξωτερικό χώρο με παγκάκια και μεγάλη είσοδο και πρόσοψη σε κεντρικό δρόμο μεγάλου πλάτους με νησίδα, και δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ο οποίος έχει δημιουργηθεί στη μορφή του αυτή προς εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας του Δικαστικού Μεγάρου, μετά από σχετική διαπλάτυνση και διαμόρφωσή του και με τη καταβολή αποζημιώσεων από το Δήμο Αγρινίου.

Η υπό διάνοιξη είσοδος του Δικαστικού Μεγάρου από τη πάροδο Πολυζωίδη θα έχει είσοδο από μία πάροδο μικρού πλάτους και αδιαμόρφωτη εισέτι, η οποία για τη διαμόρφωσή της απαιτεί χρόνο και κυρίως χρήματα, που ο Δήμος μας αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν διαθέτει, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολα προσβάσιμη η είσοδος σε αυτό και να μην τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας σε περίπτωση αναγκαστικής εισόδου πυροσβεστικών οχημάτων, ασθενοφόρων ή λοιπών σχετικών οχημάτων σε αυτή (πάροδο) για την αντιμετώπιση έκτακτου κινδύνου στο Δικαστήριο. Δεν διαθέτει επίσης η πλευρά αυτή ωφέλιμο χώρο για τη διαμόρφωση μιας αξιοπρεπούς εισόδου στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου, αντάξια του σκοπού και της ιστορίας του».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα ”Συνείδηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: