Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

«Τα όπλα δεν είναι λύση» – Σε ισχύ στο Αγρίνιο το σχέδιο για την ένταξη των Ρομά στην κοινωνία

Συνεδρίασε και επισήμως για πρώτη φορά χθες η νεοσυσταθείσα για το θέμα επιτροπή

Στις 20 Ιουνίου, η «Σ» είχε αναφερθεί στη σειρά πρωτοβουλιών για την παραβατικότητα που προκαλεί μερίδα Ρομά στα Αη Βασιλιώτικα και στην άτυπη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί μία ημέρα πριν στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αγρινίου, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων και συλλόγων.
Έτσι λοιπόν χθες, στα γραφεία της Αντιδημαρχίας Πρόνοιας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας για το θέμα επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν τρεις αντιδήμαρχοι (Κώστας Καλαντζής, Χρήστος Γκούντας και Σπύρος Αδάμης), ο Σύλλογος «ΝΕΑ ΓΗ» από τα Αη Βασιλιώτικα, ο Σύλλογος Ρομά περιοχής Σταδίου και μια σειρά από υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου.
Η επιτροπή θα συνεδριάζει κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα (πλην του Αυγούστου), θα επισκέπτεται τους τόπους κατοικίας των ΡΟΜΑ προς επιτόπια επίλυση θεμάτων και προβλημάτων και σύνταξη εκθέσεων για την όσο το δυνατόν προσπάθεια ένταξής των επί του συνόλου.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ομαλή ένταξη των Ρομά στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και κύριο μέλημα την αποθάρρυνσή τους από κρούσματα παραβατικότητας.
siskepsi roma agrinio1
Στο τραπέζι, έπεσαν προτάσεις για διεύρυνση της επιτροπής, με στόχο περισσότεροι να ριχτούν στη «μάχη» ώστε να εκλείψουν τα κακώς κείμενα τόσο στα Αη Βασιλιώτικα όσο και στην περιοχή του Σταδίου. Κοινή διαπίστωση, ήταν ότι το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με απόλυτη προσοχή και ψυχραιμία. «Δεν θα πάρουμε τα όπλα» ειπώθηκε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Όπως αποφασίστηκε, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η επιτροπή με υπαλλήλους της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Αγρινίου, θα προχωρήσει σε καταγραφή των Ρομά που είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, καθώς όπως διαπιστώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό παραβατικότητας (70%) προέρχεται από Ρομά άλλων περιοχών που δεν μένουν μόνιμα στο Αγρίνιο και μετακινούνται διαρκώς από περιοχή σε περιοχή. 
Επιπρόσθετα, η παραβατικότητα των ανήλικων χτυπά κόκκινο, καθώς στην πλειοψηφία των περιστατικών εμπλεκόμενοι είναι ανήλικοι από 14 έως 17 ετών. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση αποκαλύφθηκε ότι η συγκεκριμένοι ανήλικοι εντοπίζονται από διάφορους και με χρηματική αμοιβή προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις όπως φθορές, σπασίματα, βανδαλισμούς κ.α.
Όπως και να χει πάντως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η κοινωνία δείχνει αντανακλαστικά θέλοντας επί της ουσίας να… προλάβει το κακό και να μην εξελιχθεί η περιοχή σε Μενίδι και Αιτωλικό.
Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: