Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Χωρίς πυροσβεστικά ελικόπτερα η Δυτική Ελλάδα - Ελπίδες για ένα erickson στις 10 Ιουλίου


Η Δυτική Ελλάδα επι της ουσίας δεν διαθέτει εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Το ελικόπτερο που κλήθηκε να επέμβει στη φωτιά που απείλησε ακόμη και σπίτια στην περιοχή του Καστριτσίου τη Δευτέρα, έκανε 1 ώρα και 10 λεπτά για να φθάσει στην Πάτρα από την Αθήνα απ όπου και απογειώθηκε. 

Πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες της Δυτικής Ελλάδας ζητούν εδώ και τώρα λύση στο πρόβλημα που αφήνει εκτεθειμένες, Αχαΐα Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, στο έλεος των πυρκαγιών...

Καθοριστικές στην οριοθέτηση και τον έλεγχο της φωτιάς που έλαβε επικίνδυνες διαστάσεις το μεσημέρι της Δευτέρας στην Πάτρα, ήταν οι ρίψεις νερού από το ελικόπτερο erickson, το οποίο όμως διένυσε μεγάλη απόσταση και χρειάστηκε πάνω από 1 ώρα μέχρι να επέμβει.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, μίλησε στο thebest.gr και μετέφερε την αισιοδόξία του οτί το πυροσβεστικό ελικόπτερο erickson θα βρίσκεται στην Ανδραβίδα στις 10 Ιουλίου.

Αυτή τη διαβεβαίωση -μαζί και ελπίδα- μας είπε πως έχει πάρει προφορικά και σε τηλεφωνική επικοινωνίας με τον αναπληρωτή υπουργό προστασίας του πολίτη Νίκο Τόσκα. Πέρα από αυτό δριμυ ήταν το κατηγορώ του και για τα ελαφρά πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ, που επίσης απομακρύνθηκαν από τα πεζοδρόμια της Δυτικής Ελλάδας και πλέον απογειώνονται από την Καλαμάτα.

Συνολικά στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν 21 υδροφόρες, 6 βοηθητικά οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 30 ατόμων. Οι ελλείψεις ωστόσο ήταν εμφανείς. Ο εκπρόσωπος τύπου του δήμου Πατρέων Ανδρέας Αντωνόπουλος δήλωσε επίσης την ανησυχία του στο thebest.gr και για το μέλλον, από μια νέα πυρκαγιά που μπορεί να μην προλάβουν οι εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Μεγάλη κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμεων απαιτήθηκε κατα τη πυρκαγία στη θέση Ορτός στην περιοχή του Κάτω Καστριτσίου και από τους γειτονικούς νομούς της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας καθώς το υπάρχον προσωπικό δεν αρκούσε και η φωτιά ανα πάσα ώρα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο, δεδομένων και των ισχυών ανέμων που έπνεαν στην ευρύτερη περιοχή.

Ακόμη και την Τρίτη στην περιοχή του Καστριτσίου παρέμειναν για πυρασφάλεια 8 οχήματα , 16 πυροσβέστες και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Συνολικά κάηκαν 70 στρέμματα. 50 δασικής έκτασης και 20 στρέμματα καλλιεργειών.
http://sinidisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: