Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Σεισμός στην Αττική: Έγιναν 15 σεισμοί μέσα στη νύχτα στη Σταμάτα - Γιατί παρακολουθούν οι επιστήμονες Αταλάντη και Κορινθιακό (βίντεο)


- Είχαμε ενδείξεις για επερχόμενο σεισμό, λέει ο Α. Τσελέντης - Τι είδαν οι επιστήμονες, πως έκαναν την πρόβλεψη και τι λένε για Αταλάντη, Κορινθιακό - Ποια ρήγματα ανησυχούν τους
σεισμολόγους μετά τον σεισμό στη Σταμάτα - Ποιες πιθανότητες υπάρχουν για νέο σεισμό από το ίδιο ρήγμα τις επόμενες ημέρες

Κι όμως ήταν το σμήνος σεισμών ανοιχτά του Μαραθώνα, της Νέας Μάκρης και της Ραφήνας το φαινόμενο το οποίο οδήγησε στον ισχυρό σεισμό χθες στην Αττική στην περιοχή της Σταμάτας.
Η δόνηση προς το παρόν θεωρείται ο κύριος σεισμός μιας ακολουθίας που ξεκίνησε ημέρες πριν με δονήσεις της τάξης των 2 ως 3 Ρίχτερ, κυρίως σε θαλάσσια περιοχή.
Αυτό που αποκάλυψε, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ο Άκης Τσελέντης είναι πως οι σεισμολόγοι είχαν εντοπίσει μια διέγερση στην περιοχή μέσω της νέας τεχνολογίας και των υπερσύγχρονων σταθμών που έχουν εγκαταστήσει στην ευρύτερη περιοχή.

Τα «σήματα» του σεισμού και τα μεγάλα ρήγματα

Όπως είπε ο καθηγητής τα συστήματα αυτά ανιχνεύουν την έκκληση ραδονίου, ενός υλικούς που εντοπίζεται σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται σε σεισμική διέγερση.
Εδώ και κάποιες ημέρες, όπως αποκάλυψε ο Α. Τσελέντης είχαν εντοπιστεί δείγματα ραδονίου στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Όπως είπε οι επιστήμονες περίμεναν κάποιο γεγονός, δεν γνώριζαν ωστόσο ποιο είναι το ρήγμα το οποίο θα ενεργοποιηθεί.
Όπως είπε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου οι σεισμολόγοι παρακολουθούν τώρα με ιδιαίτερη προσοχή τη συμπεριφορά του φαινομένου. Μέσα στη νύχτα και μετά τη δόνηση των 4,4, Ρίχτερ, όπως είπε ο καθηγητής, έγιναν άλλες 15 δονήσεις, μικρότερες, οι οποίες ως τώρα δεν δείχνουν μετατόπιση του φαινομένου προς άλλα ρήγματα όπως αυτά σε Ωρωπό και Αταλάντη τα οποία μπορούν να δώσουν μεγαλύτερες δονήσεις.

Η πιθανότητα για νέο σεισμό κοντά στα 4,5 Ρίχτερ

Αυτό που επισήμανε ο κ. Τσελέντης είναι πως τις επόμενες ημέρες, εάν συνεχιστεί η ίδια ακολουθία, τότε το φαινόμενο θα φθίνει. Στην περίπτωση ωστόσο που για κάποιες ημέρες δεν υπάρξουν μικροσεισμοί στην περιοχή, τότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και νέος σεισμός της τάξης των 4,5 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τις περιοχές όπως η Αταλάντη ή ο Κορινθιακός που έχουν τη δυνατότητα για μεγάλους σεισμούς, λέγοντας πως ούτε το φαινόμενο μοιάζει να μετατοπίζεται από τη Σταμάτα προς κάποιο από τα γειτονικά ρήγματα, ούτε υπάρχουν άλλες ενδείξεις, όπως το ραδόνιο, που να θέτουν σε συναγερμό τους επιστήμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: