Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά, τα προβλήματα στη σχολική στέγη παραμένουν!

του Γιώργου Δ. Καραμητσόπουλου

Αγαπητοί συνάδελφοι, μαθητές και γονείς

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά, σηματοδοτώντας μια νέα αρχή, με όνειρα και ελπίδες για όλους μας.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχηθώ από καρδιάς να έχουμε όλοι μας πάνω από όλα υγεία και η νέα σχολική χρονιά να είναι δημιουργική και παραγωγική.

Ειδικά για τους μαθητές μας να καταφέρουν να πετύχουν τους στόχους τους και να δουν την προσπάθεια τους να δικαιώνεται.

Η νέα σχολική χρονιά όμως ξεκινά με τα προβλήματα στη σχολική στέγη να παραμένουν άλυτα όπως συμβαίνει άλλωστε εδώ και αρκετά χρόνια.
Ειδικότερα:

- Στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση υπάρχει μεγάλος αριθμός σχολείων στον Δήμο Αγρινίου που εξακολουθούν να στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτήρια, όπως είναι τα παρακάτω:
3ο Γυμνάσιο Αγρινίου
Εσπερινό Γυμνάσιο Αγρινίου
7ο Γυμνάσιο Αγρινίου
6ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου
Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Αγρινίου
ΕΕΕΕΚ Αγρινίου
ΕΠΑΛ Καινουργίου

- Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα περισσότερα νηπιαγωγεία εντός της πόλης μας στεγάζονται σε κτήρια ιδιωτών. Συγκεκριμένα από τα 23 νηπιαγωγεία τα 12 στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτήρια!

Το θέμα της συνεχιζόμενης στέγασης σχολείων σε ιδιωτικά κτήρια και η παντελής απουσία κατασκευής νέων κτηρίων έχει πολύ αρνητικές συνέπειες τόσο παιδαγωγικές, αφού πολλά από τα κτήρια αυτά είναι εντελώς ακατάλληλα για σχολεία, όσο και οικονομικές, αφού ο Δήμος Αγρινίου πληρώνει επί αρκετές δεκαετίες ενοίκια σε ιδιώτες ενώ με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να έχουν κατασκευαστεί ήδη καινούργια δημόσια σχολικά κτήρια.

Δυστυχώς, αν και υπήρχαν ευκαιρίες χρηματοδότησης για κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων, τίποτα δεν προχώρησε.

Απουσιάζει, επίσης, παντελώς και η αξιοποίηση Δημόσιων κτηρίων που δεν χρησιμοποιούνται πλέον και θα έδιναν σημαντική βοήθεια στο πρόβλημα της στέγασης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κτήριο του πρώην Νοσοκομείου Αγρινίου όπου θα μπορούσαν να στεγαστούν το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Αγρινίου και το ΕΕΕΕΚ Αγρινίου (υπάρχει μάλιστα σχετική πρόταση της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας).

Τις τραγικές ελλείψεις στη σχολική στέγη είχα επισημάνει επανειλημμένως στον Δήμαρχο Αγρινίου ως Πρόεδρος της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας αλλά και με ανακοινώσεις μου στον τύπο.

Δυστυχώς όμως, και χωρίς να έχω καμιά διάθεση να μηδενίσω το έργο της Δημοτικής Αρχής, θεωρώ ότι μετά από 4 χρόνια όσον αφορά στην κατασκευή νέων σχολικών μονάδων στον Δήμο μας το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό.

Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος
Καθηγητής Μαθηματικών [M.Sc]
Πρώην Πρόεδρος Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: