Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΟΣ - ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ!!

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, ιδρύθηκε το τον Σεπτέμβριο του 2009 με τον Ν. 3794 (ΦΕΚ Α 156/4.9.2009), που ως τότε λειτουργούσε ως παράρτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έδρα το Αγρίνιο. Η αρμόδια αρχή του πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας είναι η Διοικούσα Επιτροπή που τελεί μεταξύ άλλων χρέη πρυτανικών αρχών. Μια Διοικούσα Επιτροπή διορισμένη από την Υπουργείο Παιδείας, η οποία αρχικά αποτελούνταν από εννέα άτομα και πλέον λειτουργεί θεωρητικά με έξι. Η συγκεκριμένη αρχή είναι ενημερωμένη για τα παρακάτω προβλήματα από τότε που ανέλαβε την διοίκηση του πανεπιστημίου και είναι και υπεύθυνη για την επίλυση τους.
Προβλήματα τα οποία ξεκίνησαν

 να δημιουργούνται μετά την αυτονόμηση του και πλέον έχουν διογκωθεί. Μία αυτονόμηση που πάγια θέση των Συλλόγων Φοιτητών και των τριών τμημάτων του Ιδρύματος ήταν να πραγματοποιηθεί αλλά με προϋποθέσεις, που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Οι Σύλλογοι Φοιτητών έχοντας προβεί σε μία σειρά κινητοποιήσεων δε θα σταματήσουν τη δράση και τις διεκδικήσεις τους για ένα πραγματικά Αυτόνομο Πανεπιστήμιο αντάξιο των προσδοκιών τους.
Στο πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας τα παρακάτω προβλήματα, που σε άλλα πανεπιστήμια θεωρούνται αυτονόητες οι λύσεις τους, καθιστούν την λειτουργία του αδύνατη αλλά και διαμορφώνουν την καθημερινότητα των φοιτητών τριτοκοσμική.


ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ.
 
ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΤΕΧΝΙΚΗ, ΝΟΜΙΚΗ, Κ.Α.).
 
ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.
 
ΕΛΛΕΙΨΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ.
 
ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ.
 

ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Π.Δ. 407/80 ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Δεν έχουμε καμία ενημέρωση και αποτελεί ένα καίριο ζήτημα λόγω του μικρού αριθμού των μελών Δ.Ε.Π. δεν θα μπορούν να διδαχθούν τα μαθήματα.

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Έχει εκδοθεί ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, ο οποίος είναι 1.500.000 euro. Η Διοικούσα Επιτροπή είναι αρμόδια για την απορρόφηση του και εκταμίευση του, παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε καμία ενημέρωση επί του θέματος.
ΜΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ.
 
ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
 
ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ  ΣΤΟ Π.Ε. 09 ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ.
ΠΤΥΧΙΟ-ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ: 
 Αν και ο Σύλλογος Φοιτητών αποφάσισε την επιλογή του Ιδρύματος στον τίτλο του πτυχίου μας(είτε Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, είτε Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας), με βάση το ΦΕΚ(89679/Β1) που δημοσιεύθηκε η δυνατότητα αυτή της επιλογής δεν είναι εφικτή.

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ: Το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο έγινε με το κείμενο διαβούλευσης στην 65η Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Ρέθυμνο, στις 23 Οκτωβρίου του 2010. Αποτελούσαμε τους μοναδικούς Συλλόγους Φοιτητών που συμμετείχαν στο διάλογο για την διαμόρφωση του, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2011, παρόλο που οι προτάσεις μας δεν λήφθηκαν υπόψη και αποδείχθηκε ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έκανε κανένα γόνιμο διάλογο όπως είχε υποσχεθεί.
Στις 24 Αυγούστου του 2011, στη Βουλή, πέρασαν στο επόμενο βήμα δηλαδή στην ψήφιση του νομοσχέδιο για τον νέο νόμο έκτρωμα για την Ανώτατη Εκπαίδευση, σε μια εποχή όπου η κυβέρνηση  ψηφίζει μέτρα τα οποία λεηλατούν την ελληνική οικονομία και κοινωνία και πλήττουν άμεσα τα εργασιακά δικαιώματα. Ένα νόμο που όχι μόνο δεν ενισχύει την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Πανεπιστημίου, αλλά καταλύει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του χωρίς το Υπουργείο να λάβει υπόψη ούτε τους Συλλόγους Φοιτητών αλλά ούτε και ολόκληρη την Ακαδημαϊκή Κοινότητα Πανελλαδικά. Σαν Σύλλογοι Φοιτητών παραθέτουμε τα κύρια μέρη του, που διαφωνούμε:
  • Με την κατάργηση του ασύλου.
  • Με την κατάργηση της Συνδιοίκησης.
  • Με την αξιολόγηση των μελών Δ.Ε.Π. ανά 5έτη(ζητάμε συχνότερη αξιολόγηση).
  • Με την εφαρμογή των πιστωτικών Μονάδων.
  • Με τη σύνδεση Αξιολόγησης-Χρηματοδότησης.
  • Με τη διάρκεια φοίτησης στα ν+2.
  • Με το εθνικό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων.
   Για όσα αναφέρονται παραπάνω με απόφαση και των τριών Συλλόγων Φοιτητών, την ημέρα Δευτέρα 24/10/2011, θα πραγματοποιήσουμε παράσταση διαμαρτυρίας στη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου με μοναδικό στόχο την προβολή των προβλημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας  και τις διαφωνίες μας πάνω στο νέο νόμο-πλαίσιο.

Απο ΒΑΘΥ ΠΡΑΣΙΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: