Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Αιτ/νία: Σήμα κινδύνου με φόντο την αιθαλομίχλη

Τι συμβουλεύουν οι επαγγελματίες της ξυλείας
Ξύλα με το σταγονόμετρο αγοράζουν οι Αγρινιώτες

Ζοφερό είναι το κλίμα στη ζήτηση καυσόξυλων στο Αγρίνιο και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς πλέον έχουν εκλείψει οι «μεγάλες» παραγγελίες.
Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών προμηθεύεται «τσουβαλάκια», τα οποία διαθέτουν ποσότητα ξύλων για μια ή δυο βραδιές και το κόστος τους δεν ξεπερνά τα 5 ευρώ!

Την ζοφερή αυτή πραγματικότητα έρχεται να ενισχύσει και το γεγονός πως οι καταναλωτές πλέον δεν ενδιαφέρονται τι είδους ξύλου θα αγοράσουν για το τζάκι τους, αλλά τους ενδιαφέρει μόνο το φθηνότερο που δεν είναι άλλο από την ελιά ή την ρίζα ελιάς.
Ταυτόχρονα, έμποροι ξύλων της περιοχής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς, η αιθαλομίχλη που παρουσιάζεται στην πόλη αρκετά βράδια οφείλεται στην καύση  επεξεργασμένων ξύλων που μπορεί να είναι ακόμη και ξύλα από πορτοπαράθυρα, έπιπλα, σανίδες ή άλλα υλικά, σε συνδυασμό με την καύση παλιών χαλιών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου. Την ίδια στιγμή τονίζουν πως η καύση επεξεργασμένων υλικών επιβαρύνει την υγεία των πολιτών και πρωτίστως αυτών που καίνε τα υλικά αυτά.
Επίσης, ζήτηση παρουσιάζουν και τα pellet στο Αγρίνιο, της τάξεως του 30%. Την κατάσταση στο εμπόριο ξύλων ήρθε να «περισώσει» το κοινωνικό μέρισμα, καθώς μετά την καταβολή του και την εξόφληση υποχρεώσεων από τους δικαιούχους, προτεραιότητα λόγω καιρικών συνθηκών έχει η αγορά ξύλων.

kostas-fountoulis
Ο Κώστας Φουντούλης

Ο Κώστας Φουντούλης τόνισε στη «Σ»: «ο κόσμος πλέον αγοράζει περιορισμένες ποσότητες λόγω οικονομικών δυσκολιών. Με την καταβολή του μερίσματος και των μισθών δουλεύουμε καλύτερα και πουλάμε λίγο μεγαλύτερες ποσότητες. Ωστόσο, δουλεύουμε σχεδόν αποκλειστικά με τα τσουβάλια με τα οποία ο καταναλωτής «βγάζει» κάποια βράδια. 

Τα φθηνότερα ξύλα κοστίζουν 55 ευρώ και τα ακριβότερα 90. Υπάρχει ποικιλία ξύλων σε στεγνά και ξερά ξύλα, αλλά λόγω των οικονομικών, ο κόσμος δεν ψάχνει και δεν ρωτάει τίποτα, απλά επιλέγει τα φθηνότερα όπως η ελιά, η ρίζα ελιάς, και τα πουρνάρια».

kostas-anerousis
Ο Κώστας Ανερούσης

Ο Κώστας Ανερούσης ανέφερε: «ο κόσμος ψωνίζει ξύλα, αλλά επιλέγει να πάρει τσουβαλάκια και προσανάμματα. Ζητά ότι είναι πιο φθηνό, χωρίς να ψάξει ιδιαίτερα τι και πως. Το πουρνάρι ξεκινάει από 70 ευρώ, αλλά ο κόσμος επιλέγει ελιές, ρίζα ελιάς ή έλατο λόγω χαμηλότερης τιμής η οποία φτάνει τα 50 ευρώ. Το τσουβαλάκι που κοστίζει 5 ευρώ «φεύγει πολύ» και αυτός είναι λόγος που έρχονται περισσότερες φορές οι καταναλωτές. Ευελπιστούμε πως η Χριστουγεννιάτικη κίνηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη».
Οι επαγγελματίες του κλάδου συμβουλεύουν τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ξύλα από πλανόδιους που τα πουλούν με χρώματα, λάσπες ή σανίδες κλπ. Δεν καίγονται και επιβαρύνουν την υγεία τους και την υγεία όλων, αφού με αυτό τον τρόπο δημιουργείται η αιθαλομίχλη, η οποία στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή, κάνει κάθε χρόνο αυτή την περίοδο έντονη την παρουσία της. Οι έμποροι είναι αξιόπιστοι, δίνουν απόδειξη ή τιμολόγια και έχουν συνέπεια. Η αιθαλομίχλη δημιουργείται από τα επεξεργασμένα ξύλα, που δεν είναι άλλα από έπιπλα, σανίδες, πόρτες κλπ.
Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: