Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Μόλις το 8% ρύθμισε τις οφειλές του προς τον Δήμο Αγρινίου!

Κίνδυνος κατασχέσεων;

Ο ένας μετά τον άλλον οι Δήμοι, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Αγρινίου, ενεργοποίησαν τη δυνατότητα που παρέχει η νέα νομοθετική ρύθμιση, μέσω της οποίας οφειλέτες τους, μπορούσαν, ανάλογα με τον αριθμό των
δόσεων ή την εφάπαξ καταβολή του ποσού, να απαλλαγούν έως και κατά 100% από τις προσαυξήσεις, τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και τα πρόστιμα. Επίσης, με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλεται η όποια λήψη αναγκαστικών μέτρων.

Ωστόσο παρά την δυνατότητα αυτή, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών του Αγρινίου γύρισαν την πλάτη, στο Δήμο. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιάννη Φαρμάκη: «μόλις το 8% των οφειλετών προσήλθε να ρυθμίσει τις οφειλές του. Ενημερώσαμε για την ρύθμιση αυτή και ως Δήμος, ενώ και οι Πρόεδροι των κοινοτήτων προχώρησαν σε σχετικές ενημερώσεις, αλλά διαπίστωσα μετά λύπης μου ότι ο κόσμος δεν λαμβάνει σοβαρά τις οφειλές του προς τον Δήμο. Συνολικά 15 χιλιάδες οφειλέτες χρωστούν στον Δήμο Αγρινίου 6,5 εκ. ευρώ».
Σύμφωνα με το νόμο, οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες, πλην της τελευταίας, που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων. Κάθε δόση, πλην της τελευταίας, δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ.

farmakis
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννης Φαρμάκης

Όπως επισήμανε ο κ. Φαρμάκης: «2,7 εκ. αφορούν παραβάσεις του ΚΟΚ, 2,6 εκ. λογαριασμούς ύδρευσης από τους πρώην Δήμους που εντάχθηκαν στο Δήμο Αγρινίου, 500 χιλιάδες σχετίζονται με κοινόχρηστους χώρους και τέλη καταστηματαρχών, 280 χιλ. από εισφορές επέκτασης σχεδίου πόλης, 225 χιλ. αφορούν μη καταβολή ενοικίων προς τον Δήμο και τέλος 500 χιλ. από λοιπά πρόστιμα».
Το νόμισμα βέβαια έχει δύο όψεις. Αναγκαστικά βάσει νόμου ο ταμίας του Δήμου Αγρινίου, ο οποίος, όπως τόνισε ο κ. Φαρμάκης, είναι αυτοκέφαλος και δεν υπακούει σε εντολές από τον εκάστοτε Δήμαρχο ή Αντιδήμαρχο Οικονομικών. Άρα δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε κατασχέσεις! «Είναι υποχρεωμένος ο ταμίας να πιέσει και να προχωρήσει για κάποιες περιπτώσεις σε κατάσχεση βάσει νόμου. Λογοδοτεί στη δικαιοσύνη. 

Ο Δήμαρχος Αγρίνιου ή ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών δεν έχουν καμία εμπλοκή με τον ταμία. Είναι υποχρεωμένος, όπως προανέφερα, να κινηθεί βάσει του νόμου, αν και σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύεται πως δεν θα εισπραχθούν τα χρήματα».
Με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων, με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις του άρθρου 52 του νόμου 4483/2017.
Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί.
Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: