Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Φτωχό και φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι (ηχητικό)

Οικογένειες θα κάνουν γιορτές μόνο με ένα κοτόπουλο ή δύο - τρεις μπριζόλες!

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών διαθέτει μέχρι 30 ευρώ για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ενώ το 50% των καταναλωτών πληρώνει με «πλαστικό χρήμα»

Όλο και πιο φτωχό είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι τα τελευταία χρόνια με τους επαγγελματίες του Αγρινίου να δηλώνουν «κάθε πέρσι και καλύτερα»! 

Αν και η Χριστουγεννιάτικη κίνηση έχει ξεκινήσει, η διαπίστωση των επαγγελματιών είναι πως το μόνο πλούσιο στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, που θυμίζει το παρελθόν, είναι η διάθεση, καθώς, λόγω των ισχνών οικονομικών δεδομένων το τραπέζι θα είναι αυστηρά λιτό. 

Με το πλαστικό χρήμα να έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, αφού το 50% των καταναλωτών ψωνίζει με κάρτα, οι οικογένειες προετοιμάζονται για να συγκεντρωθούν όλοι μαζί και να ζήσουν την οικογενειακή θαλπωρή με λιγότερα υλικά αγαθά, αλλά και γεύσεις και εδέσματα. 

Αρκετοί είναι αυτοί που ψωνίζουν για το τραπέζι τους ένα κοτόπουλο ή δυο - τρεις μπριζόλες, ενώ οι περισσότεροι δεν δαπανούν πάνω από 30 ευρώ για τα κρέατα του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Την ίδια φθίνουσα πορεία έχουν και τα παραδοσιακά γλυκά, που άλλοτε παρουσιάζονταν σε αφθονία.

kostas-raptis
Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κώστας Ράπτης

Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κώστας Ράπτης, ανέφερε πως «η κίνηση είναι υποτονική στην αγορά και ιδιαίτερα στον κλάδο μας. 

Οι τιμές είναι επί χρόνια σταθερές και σε ορισμένα προϊόντα χαμηλότερες. Δεν γίνεται να μειωθούν περισσότερο για ένα παρασκευαστήριο που θέλει να διατηρήσει την ποιότητά του και να συνεχίσει να δουλεύει με φρέσκα και αγνά υλικά. 

Αναμένουμε τις γιορτινές μέρες για να μπορέσουμε να δουλέψουμε λίγο περισσότερο. Για μας η κίνηση καταγράφεται την παραμονή, ανήμερα και την πρώτη μέρα μετά του έτους. 

Κάθε χρόνο τα χρήματα που διαθέτει κάποιος για γλυκά είναι λιγότερα. Υπάρχουν σοβαρότερες ανάγκες. Η ζήτηση μελομακάρονων έχει ξεκινήσει από τα μέσα Νοεμβρίου. Κάθε χρόνο τα μελομακάρονα μονοπωλούν. Η τιμή τους κυμαίνεται από 8 έως 10 ευρώ το κιλό».

vasilis-papathanasis
Ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών Αγρινίου και Περιχώρων Βασίλης Παπαθανάσης

Ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών Αγρινίου και Περιχώρων Βασίλης Παπαθανάσης επισήμανε: «έχει ξεκινήσει η κίνηση, βέβαια η κορύφωσή της αναμένεται τις επόμενες μέρες. Υπάρχει ενδιαφέρον για αγορές, αλλά πλέον γίνονται βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων. Σίγουρα δεν ψωνίζουν τις ποσότητες κρεάτων που ψώνιζαν παλιότερα. 

Οι καταναλωτές για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι επιλέγουν κατά κύριο λόγο χοιρινό κρέας, και σε δεύτερη φάση ψωνίζουν αρνί και κατσίκι. Τα τελευταία χρόνια η γαλοπούλα δεν υπάρχει σχεδόν σε κανένα κρεοπωλείο, καθώς δεν προτιμάται, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται το έθιμο ή να έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. 

Οι τιμές είναι σχεδόν ίδιες με πέρσι. Το αρνί κυμαίνεται περίπου στα 8.50 ευρώ και μέχρι 9 ευρώ είναι τα κατσίκια. Το χοιρινό κυμαίνεται μεταξύ 5 ευρώ και 5.30 ευρώ, αν και στο χοιρινό η τιμή μεταβάλλεται ανάλογα με το κομμάτι που θα επιλέξει. 

Τα λουκάνικα επίσης έχουν κερδίσει μεγάλο έδαφος στην προτίμηση των καταναλωτών και κοστίζουν περίπου 6 ευρώ. Η πλειοψηφία των καταναλωτών πλέον δαπανά μεταξύ 25 με 30 ευρώ για κρέατα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ενώ παλιότερα διέθετε περισσότερα από 50».
Την ίδια στιγμή, ο κ. Παπαθανάσης τονίζει πως: «ιδιαίτερη σημασία έχει οι καταναλωτές να μην ενδίδουν στις παραπλανητικές πινακίδες. Όπου υπάρχει μεγάλη απόκλιση των τιμών να είναι προσεκτικοί. 

Υπάρχουν τιμές σε ορισμένα καταστήματα οι οποίες είναι χαμηλότερες από το κόστος που εμείς αγοράζουμε, κάτι που σημαίνει ότι τα κρέατα αυτά δεν είναι Ελληνικά. 

Επίσης καλό είναι να αποφεύγουν να αγοράζουν από τον παραγωγό κατευθείαν, λόγω κινδύνων για την υγεία. Στα κρεοπωλεία γίνονται έλεγχοι που διασφαλίζουν την ποιότητα των κρεάτων και τους κανόνες υγιεινής».
Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: