Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Κινδυνεύει με τιμωρία ο ΠΑΣ Γιάννενα

Το τρίτο ημίχρονο του επεισοδιακού αγώνα ΠΑΣ Γιάννενα-ΟΦΗ αρχίζει τώρα με την παρέμβαση του Εισαγγελέα και θα συνεχιστεί και στη Βουλή,όπου έφερε το θέμα ο Βουλευτής Ηρακλείου κύριος Αυγενάκης.
Τα επεισόδια που έγιναν στο ντέρμπι της Β’ Εθνικής μεταξύ του ΠΑΣ Γιάννινα και του ΟΦΗ δεν πέρασαν απαρατήρητα από κανέναν, γι’ αυτό και ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Μανώλης Αντωνακάκης ζήτησε τις εκθέσεις της αστυνομίας, του παρατηρητή, αλλά και το φύλλο αγώνα προκειμένου να κρίνει αν ήταν «ευρείας κλίμακας».

Στην περίπτωση που ο εισαγγελέας κρίνει ότι τα επεισόδια που έγιναν στους «Ζωσιμάδες» το βράδυ της Δευτέρας είναι ευρείας κλίμακας, τότε ο ΠΑΣ Γιάννινα κινδυνεύει με πρόστιμο από 75.000-150.000 ευρώ και με ποινή αποκλεισμού της έδρας για μία ως δύο αγωνιστικές.
Η παρέμβαση του Βουλευτή
Να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνος, μετά τα χθεσινά επεισόδια που σημειώθηκαν στον αγώνα ΠΑΣ Γιάννενα – ΟΦΗ, προκειμένου να προστατευτεί η Ηρακλειώτικη ομάδα και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του πρωταθλήματος ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ ασκεί αυστηρή κριτική στον Υπουργό για την έλλειψη πρωτοβουλιών.

Ειδικότερα, στο έγγραφό του επισημαίνει  ότι ....

«κατά τη διάρκεια του αγώνα στις 10/1/2011 του πρωταθλήματος της Football League ΠΑΣ Γιάννενα – ΟΦΗ σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, ενώ οι παράγοντες της Ηρακλειώτικης ομάδας διαμαρτύρονται έντονα τόσο για τη μη οριστική διακοπή του αγώνα, όσο και για τη διαιτησία του κ. Λαμπρόπουλου». Σημειώνει μάλιστα ότι «ο αγώνας διήρκησε τελικά τρεις ώρες και ένα τέταρτο, καθώς διεκόπη τρεις φορές, ενώ παρά την τιμωρία της ομάδας του ΠΑΣ Γιάννενα υπήρχαν κανονικά φίλαθλοι στο γήπεδο» και πως σύμφωνα με το φύλλο αγώνα, ο διαιτητής αναφέρει: «Το παιχνίδι διεκόπη για πρώτη φορά στο 18΄ λόγω ρήψεως κερμάτων. Μετά τις απαραίτητες συστάσεις το παιχνίδι συνεχίστηκε κανονικά. Στο 45΄ εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο ένας οπαδός της γηπεδούχου ομάδος ο οποίος χτύπησε τον τερματοφύλακα του ΟΦΗ, Πολυχρόνη Βεζυρίδη. Στην συνέχεια ο ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ, Φρανς Μπερτίν απώθησε τον φίλαθλο των γηπεδούχων γι’ αυτό και τον απέβαλα. Στη συνέχεια στα αποδυτήρια ο γιατρός του ΟΦΗ δεν εγγυήθηκε ότι ο Πολυχρόνης Βεζυρίδης μπορεί να συνεχίσει ενώ ο πρόεδρος του ΟΦΗ, Νίκος Μαχλάς είπε ότι ο Πολυχρόνης Βεζυρίδης ένιωσε ενοχλήσεις και δεν μπόρεσε να συνεχίσει.» Υπογραμμίζεται ότι η ομάδα του ΟΦΗ θα προβεί σε ένσταση για τον αγώνα.

Μάλιστα, τονίζει ότι «μετά το τέλος του αγώνα ο 4ος διαιτητής της αναμέτρησης ανέφερε στον Πρόεδρο του ΟΦΗ ότι το παιχνίδι δεν διεκόπη βάση κανονισμών του ΚΑΠ» και συνεχίζει ότι «ωστόσο, είναι δεδομένο ότι βασική μέριμνα του κάθε διαιτητή οφείλει να είναι πρωτίστως η προστασία των παικτών και παραγόντων της κάθε ομάδας και η αποτροπή της συνέχισης φαινομένων βίας που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παικτών».

Σε κάθε περίπτωση, ζητά «να προστατευτεί το κύρος του πρωταθλήματος και να μην επαναληφθούν φαινόμενα της προηγούμενης ποδοσφαιρικής χρονιάς, που βεβαίως αφορούσαν άμεσα την ποδοσφαιρική ομάδα του Ο.Φ.Η., ενώ αναστάτωσαν τόσο τον ποδοσφαιρικό κόσμο της Κρήτης, όσο και τους φιλάθλους της Ηρακλειώτικης ομάδας σε όλη την Ελλάδα, γεγονός για το οποίο φέρει ευθύνη η σημερινή ηγεσία του υπουργείου και προσωπικά ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Π. Γερουλάνος».

Επιπροσθέτως ασκεί κριτική ότι «η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει παρέμβει αποτελεσματικά για την πάταξη των συγκεκριμένων φαινομένων και την εξυγίανση του Ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και την ισόνομη και ισότιμη μεταχείριση όλων των ομάδων, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από μέρους σας κατά το κλείσιμο της περσινής αγωνιστικής περιόδου» και προσθέτει ότι «κατά τη φετινή αγωνιστική περίοδο, ορισμένοι ποδοσφαιρικοί παράγοντες σημειώνουν ότι «ορισμένοι κύκλοι έχουν αποφασίσει από τώρα ποιες ομάδες θα ανέβουν την επόμενη χρονιά στην Super League», θέτοντας ξεκάθαρα εν αμφιβόλλω την αξιοπιστία του πρωταθλήματος».

Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένου ότι «κατά την περσινή ποδοσφαιρική χρονιά που παρατηρήθηκαν φαινόμενα και γεγονότα που ως στόχο είχαν την ομάδα του ΟΦΗ», ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ζητά εξηγήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό, «για ποιους ακριβώς λόγους δεν διεκόπη ο αγώνας ΠΑΣ Γιάννενα – ΟΦΗ, ενώ σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, κινδύνεψε η σωματική ακεραιότητα των παικτών και υπήρξε σοβαρός τραυματισμός του τερματοφύλακα της Ηρακλειώτικης ομάδας», καθώς και «για ποιους ακριβώς λόγους υπήρχαν στο γήπεδο φίλαθλοι της ομάδας του ΠΑΣ Γιάννενα, ενώ η έδρα της ομάδας ήταν τιμωρημένη». Ζητά επίσης απάντηση στο ερώτημα εάν «υπάρχουν κανόνες και αποφάσεις που τηρούνται και γίνονται σεβαστές» και εάν «υπάρχουν όργανα που ελέγχουν για την εφαρμογή των κανόνων και των αποφάσεων».

Επιπλέον, ερωτά τον κ. Γερουλάνο εάν προτίθεται να μεριμνήσει και να παρέμβει «ουσιαστικά για την προστασία και την ισότιμη μεταχείριση όλων των ομάδων της Football League και βεβαίως της ομάδας του ΟΦΗ», καθώς και «με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να αποτρέψει την επανάληψη φαινόμενων βίας στο χώρο του ποδοσφαίρου, τα οποία βλάπτουν το κύρος του αθλήματος, αλλά και πολλές φορές θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παικτών και των παραγόντων των ομάδων». Τέλος, ερωτά «σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική εξυγίανση στο χώρο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου και να αποκαταστήσετε την αξιοπιστία των πρωταθλημάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: