Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ: ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΑΕ

Το 2006 η «Τριχωνίδα Α.Ε.» υπέβαλε πρόταση στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης του Μέτρου 3.1. για την Αναβάθμιση στη διαχείριση Κοινών Οικοσυστημάτων, της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG III A - ΕΛΛΑΔΑ- ΙΤΑΛΙΑ, Κατηγορία Πράξης Δ5: Δράσεις/ έργα διαχείρισης αστικών και αγροτικών λυμάτων σε παράκτιες περιοχές, για την προστασία της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Τριχωνίδας.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τριχωνίδα Α.Ε,
υπέβαλε πρόταση έργου με τίτλο «BIOUMICA Δημιουργία και ενεργοποίηση μιας σειράς επεξεργασίας με σκοπό την αποκατάσταση της οργανικής ουσίας μέσω του compοst».

Το έργο αποσκοπούσε στη δημιουργία «ιεραρχίας» για τη διαχείριση των αποβλήτων σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 442/75 σε προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA στην Ιταλία και την Ελλάδα, καταλήγοντας στη δημιουργία υψηλής ποιότητας compost.

Η πρώτη ύλη για αυτή τη διαδικασία θα αποκτηθεί από τη συλλογή αποβλήτων ζωντανών οργανισμών σε ευαίσθητες περιοχές και η οποία αποτελείται από τα επονομαζόμενα αγροτικά απόβλητα (κόψιμο κλαδιών, κλαδέματα, και υποπροϊόντα της αγροτικής βιομηχανίας).

Η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιούνταν σε ένα βιο-κοντέινερ υψηλής τεχνολογίας, στο πλαίσιο λειτουργίας του οποίου κάθε παράμετρος θα βρισκόταν υπό αυστηρό και πλήρη έλεγχο.

Το έργο είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις αρχές του 2007 και να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2008, με προϋπολογισμό 860.000, 00 ευρώ και περιλάμβανε τα ακόλουθα μεγάλα στάδια:
1. έρευνα για τα οργανικά απόβλητα στην Ιταλία και στην Ελλάδα προκειμένου να προσδιοριστούν ποσοτικά τα αγροτικά απόβλητα σε κάθε περιοχή (Ιανουάριος- Απρίλιος 2007)
2. Οργάνωση της συλλογής αποβλήτων στις προστατευόμενες περιοχές στην Ιταλία και στην Ελλάδα (Απρίλιος 2007 - Ιούλιος 2007)
3. Έναρξη της διαδικασίας σε έναν υψηλής τεχνολογίας σταθμό ένα στην Ιταλία και ένα στην Ελλάδα (Απρίλιος 2007 - Αύγουστος 2007).
4. Εφαρμογή του compost στην Ιταλία και την Ελλάδα σε φάρμες με διαφορετικές καλλιέργειες. (Σεπτέμβριος 2007 - Μάρτιος 2008)
5. Συγκεκριμένη εκπαίδευση του τοπικού προσωπικού για το διαχωρισμό των αποβλήτων, τη διαδικασία και την εφαρμογή (2 εκπαιδευτικά σεμινάρια Φεβρουάριο 2007 - Απρίλιο 2007, Φεβρουάριο 2008 - Απρίλιο 2008)
6. Επικοινωνιακή καμπάνια και στρατηγική και διάδοση των αποτελεσμάτων σχετικά με το διαχωρισμό των αποβλήτων, την διαδικασία και την εφαρμογή (καθ' όλη τη διάρκεια του έργου).

Το συγκεκριμένο εταιρικό σχήμα αποτελούταν από τον Δήμο του Carovigno, ο οποίος ήταν και ο «συντονιστής εταίρος», τον Φορέα Διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής Torre Guaceto, το ιταλικό «Αγρονομικό Ινστιτούτο του Μπάρι (CIHEAM - ΙΑΜΒ)», την «ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε.» και το «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων».

Εξ όσων γνωρίζουμε στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου αγοράστηκε ένας κομποστοποιητής jk5100.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της «Τριχωνίδα Α.Ε.» και Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης ενόψει της κατάρτισης του νέου προγράμματος Leader «Τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων CLLD», το οποίο θα διεκδικήσει η ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΑΕ, στο πλαίσιο του μέτρου 19 του Νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, αναφέρθηκε στις καινοτομίες αλλά και στις προκλήσεις για την εξασφάλιση νέων πόρων κι έδωσε το στίγμα της νέας περιόδου.

Ταυτόχρονα απηύθυνε μήνυμα- κάλεσμα προς τους κατοίκους αλλά και τους φορείς για ενίσχυση της κοινής δράσης προκειμένου να γίνουν στοχευμένες επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα προσδώσουν υπεραξία στην περιοχή.

Επειδή πάγια θέση και άποψη μας είναι ότι αυτού του είδους οι αναπτυξιακές εταιρείες λειτουργούν ως εργαλεία κατασπατάλησης σημαντικών δημόσιων και ευρωπαϊκών πόρων, με ελάχιστα έως μηδενικά αναπτυξιακά και περιβαλοντικά οφέλη, απευθύνουμε τα παρακάτω ερωτήματα στον σημερινό Δήμαρχο Αγρινίου, αλλά και τους συμμετέχοντας εκείνη την περιοδο (2007 – 2010) στην διοίκηση της εταιρείαςκαι επικεφαλής των σημερινών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου «ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΓΡΙΝΙΟ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» και «ΑΝΑΤΡΟΠΉ ΤΏΡΑ – ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΆΣΗ», κ. Παύλο Μοσχολιό και κ. Δημήτρη Τραπεζιώτη, αντίστοιχα:

Ερωτήματα:
  1. Που βρίσκεται σήμερα ο κομποστοποιητής που αποκτήθηκε από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και σε ποια τιμή αποκτήθηκε;
  2. Ποια τα στοιχεία της έρευνας για τα ποσοτικά οργανικά απόβλητα της Τριχωνίδας;
  3. Πως οργανώθηκε η συλλογή αποβλήτων στην περιοχή της Τριχωνίδας από τον Απρίλιος του 2007 έως και τον Ιούλιο του 2007;
  4. Το απέγινε ο υψηλής τεχνολογίας σταθμό ο οποίος σύμφωνα με το πρόγραμμα λειτούργησε στην περιοχή την ίδια χρονική περίοδο;
  5. Σε ποιες φάρμες της περιοχής με διαφορετικές καλλιέργειες εφαρμόστηκε η κομποστοποίηση από τον Σεπτέμβριος 2007 - Μάρτιος 2008;
  6. Πόσοι εκπαιδευόμενοι από το τοπικό προσωπικό συμμετείχαν στα 3 εκπαιδευτικά σεμινάρια από τον Φεβρουάριο του 2007 έως τον Απρίλιο 2007 και από τον Φεβρουάριο του 2008 έως τον Απρίλιο 2008 και με ποιόν τρόπο αυτοί αξιοποιούνται σήμερα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: