Σάββατο, 28 Μαΐου 2016

Ο Δήμαρχος διατυμπανίζει την αποξήλωση όλων των επικίνδυνων οργάνων από τις παιδικές χαρές!

Η ουσία κύριε Δήμαρχε είναι να φτιαχτούν,κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα

Το πινγκ-πονγκ περί της ακαταλληλότητας των παιδικών χαρών του Δήμου Αγρινίου συνεχίζει ο νυν Δήμαρχος παίρνοντας τη σκυτάλη από τον εκπρόσωπο της "Ανατροπής Τώρα".

Κύριοι Παπαναστασίου και Τραπεζιώτη η ολιγωρία δεν είναι ούτε 7 μηνών,ούτε ενός έτου,αλλά 7 ολόκληρων χρόνων!!!Δεν είναι χαζός ο κύριος Παύλος (ο κατ' εξοχήν υπεύθυνος),που δεν συμμετέχει σ' αυτό το πινγκ-πονγκ ανακοινώσεων,το οποίο και δεν λύνει κανένα πρόβλημα.-
Γηγενής Αγρινιώτης (περισσότερα από μας στο τέλος)

Η νέα ανακοίνωση του Δημάρχου για τις παιδικές χαρές
«Η Δημοτική Αρχή Αγρινίου, με δεδομένα, αφενός το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο περί οργάνωσης και λειτουργίας των παιδικών χαρών των Ο.Τ.Α, αφετέρου τις οικονομικές της δυνατότητες, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά από τη μείωση κατά το ήμισυ και πλέον της σχετικής κρατικής επιχορήγησης, αλλά, κυρίως, έχοντας ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την ασφάλεια των δημοτών, πόσο μάλλον των μικρών παιδιών, όχι μόνο δεν ολιγώρησε αλλά αντιθέτως είναι από τις ελάχιστες που προχώρησε σε μια σειρά ενεργειών, μεταξύ των οποίων:

Ενέταξε στο Τεχνικό της Πρόγραμμα για το έτος 2015 εργασίες «Πιστοποίησης παιδικών χαρών», με πίστωση 20.000 ευρώ πλέον Φ.Π.Α., με στόχο τον έλεγχο και την πιστοποίηση της λειτουργίας εβδομήντα (70) παιδικών χαρών σε κοινόχρηστους και αύλειους χώρους κτιρίων του Δήμου Αγρινίου.

Ανέθεσε, μετά από προηγούμενους ελέγχους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου σε όλους τους χώρους των παιδικών χαρών, σε διαπιστευμένο φορέα (TUV HELLAS) την εργασία Ελέγχου και Πιστοποίησης του συνόλου των παιδικών χαρών, μέσω επιτόπιου διαστασιολογικού και οπτικού ελέγχου των εγκαταστάσεων και των χώρων, καθώς και τη σύνταξη σχετικού πορίσματος, για κάθε μια παιδική χαρά ξεχωριστά.

Επανέλαβε τους σχετικούς ελέγχους και επιθεωρήσεις σε όσους χώρους παρέστη ανάγκη.

Παρενέβη ακολούθως και προχώρησε σταδιακά στην αποξήλωση όλων των οργάνων που κρίθηκαν επικίνδυνα, αποκαθιστώντας ταυτοχρόνως τις λοιπές ζημιές, και λαμβάνοντας κάθε μέτρο προστασίας, στη βάση, αφενός των παρατηρήσεων του διαπιστευμένου φορέα, αφετέρου των οικονομικών της δυνατοτήτων.

Συμμορφούμενη με τον τρόπο αυτό και με την εγκύκλιο υπ’ αριθμ. Πρωτ. 17602/22-05-2015, με θέμα «Λειτουργία παιδικών χαρών των Ο.Τ.Α.», στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι «οσάκις ο οικείος δήμος κρίνει ότι μια παιδική χαρά είναι ακατάλληλη οφείλει να τη σφραγίζει ο ίδιος άμεσα ή να αποξηλώνει τα επικίνδυνα παιχνίδια…».

Ολοκλήρωσε ήδη, κατά 90%, την αποξήλωση όλων των επικίνδυνων οργάνων στις παιδικές χαρές της Δημοτικής Κοινότητας Αγρινίου.

Απέστειλε, δια της Τεχνικής Υπηρεσίας, επιστολή προς τους Προέδρους όλων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων ενημερώνοντάς τους για το υφιστάμενο πλαίσιο και τις υποχρεώσεις τους.

Ενημέρωσε, με στοιχεία, για την πραγματική κατάσταση το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πέραν των ανωτέρω ενεργειών, υπενθυμίζεται ότι:
Στο πλαίσιο της κρατικής επιχορήγησης από τους Κ.Α.Π. για τη χρηματοδοτική κάλυψη έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων (Σ.Α.Τ.Α.), για το 2015, έχει κατανεμηθεί, στο σύνολο των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, το ποσό των 3.624.510 ευρώ, (όπως ανακοινώθηκε-αναγνωρίστηκε και από τον ίδιο τον αρμόδιο Υφυπουργό, κατά την απάντηση σχετικής ερώτησης βουλευτών Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή), εκ των οποίων ο Δήμος Αγρινίου έλαβε περίπου το 1/3, για το σύνολο των έργων, ενώ, για ολόκληρο το 2016, το αντίστοιχο ποσό δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1.331.00 ευρώ, μειωμένο δηλαδή κατά 60% έναντι προηγούμενων ετών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, το οικονομικό κόστος προκειμένου να προχωρήσει ο Δήμος στην ανακατασκευή και στη συντήρηση μόνο των υπολειπόμενων υφιστάμενων παιδικών χαρών, ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές, αγγίζει τις 350.000 ευρώ, ενώ για τη δημιουργία δέκα νέων παιδικών χαρών στις Δημοτικές Ενότητες, απαιτείται χρηματικό ποσό της τάξης των 650.000 ευρώ περίπου.

Εκ των ανωτέρω, και παρά την αδιαμφισβήτητη πεποίθηση της Δημοτικής Αρχής ότι προέχει η τήρηση του Νόμου, και όσον αφορά τη λειτουργία των παιδικών χαρών, προκύπτει σαφώς η έντονη δυσαρμονία του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου με την πραγματικότητα, τόσο εξαιτίας των πενιχρών οικονομικών δυνατοτήτων των Ο.Τ.Α.-γεγονός που πιστοποιείται από την αδυναμία του συνόλου σχεδόν των Δήμων της χώρας να «συμμορφωθεί» πλήρως με τις σχετικές προδιαγραφές-, όσο, κυρίως στη δεδομένη συγκυρία, εξαιτίας των αυξημένων αναγκών των παιδιών και των οικογενειών, για δημόσιους, σύγχρονους, λειτουργικούς και ασφαλείς χώρους παιχνιδιού.

Στην κατεύθυνση αυτή και μην υπολογίζοντας το όποιο πολιτικό κόστος, η Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, εκτός από τις ανωτέρω ενέργειες, που ξεκίνησαν, επαναλαμβάνουμε, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, για τη μεθοδική και υπεύθυνη αντιμετώπιση του ευαίσθητου και σοβαρού αυτού προβλήματος, έχει δρομολογήσει, ήδη, την πολυεπίπεδη προσπάθεια πίεσης κι εξασφάλισης των σχετικών κονδυλίων, με στόχο τη λειτουργία πιστοποιημένων παιδικών χαρών, σε όλη την επικράτεια του Δήμου, το συντομότερο δυνατόν, και σε κάθε περίπτωση με προαπαιτούμενη την οικονομική συνδρομή της κυβέρνησης.Κάτι που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν όσοι ερμηνεύουν τη διεκδίκηση των απαραίτητων πόρων ως «αντιπολιτευτικό κρεσέντο προς τη σημερινή κυβέρνηση».

Κάτι που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν όσοι, και με αφορμή το μείζον αυτό θέμα, βρίσκουν αφορμή να συνεχίσουν την προσφιλή τους, ανέξοδη, πλην όμως ατάλαντη παράσταση εντυπωσιασμού και μονοπώλησης της ευαισθησίας, με άσφαιρες και άστοχες -όπως προδήλως προκύπτει από τα ανωτέρω- ατάκες του τύπου «7μηνη αδιαφορία», «χαρακτηριστική ολιγωρία», «αμήχανες κραυγές αοριστολογίας», για να αναφερθούμε μόνο σε ορισμένα από τα «φασόν», παλιομοδίτικα και καταδικασμένα από το κοινό αίσθημα και τη λογική, λεκτικά πυροτεχνήματα τους.

Κάτι που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν όσοι, προσποιούνται ότι ξεχνούν την αδράνεια τους, όταν, στα χρόνια των παχέων αγελάδων, κατείχαν θεσμικούς ρόλους.

Όσοι, στο πλαίσιο της διαταραχής της πολιτικής τους προσωπικότητας, επιμένουν να «παίζουν» στο διπλό ταμπλό της αντιπολίτευσης χωρίς προτάσεις και του αντιπροσώπου και εντολοδόχου της κεντρικής κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο.

Όσοι δεν μπορούν να συμβάλλουν στην από κοινού πίεση της κυβέρνησης (τους), ώστε να δρομολογηθεί η επίλυση χρονιζόντων, υπαρκτών, προβλημάτων της καθημερινότητας των δημοτών και του τόπου μας.

Ας σιωπήσουν λοιπόν όλοι αυτοί κι ας κρύψουν τους…λαγούς και τα πετραχήλια στα «θαυματουργά» καπέλα τους κι ας μεταφέρουν τα…κουβαδάκια τους στη μόνη «παιδική χαρά» που τους αρμόζει: αυτή του στείρου λαϊκισμού».

Επιπρόσθετα, και με αφορμή βανδαλισμούς που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην παιδική χαρά στον Παλαιό Μύλο, η οποία σημειωτέων είναι από τις ελάχιστες πιστοποιημένες που κατασκευάστηκαν προσφάτως, η Δημοτική Αρχή, ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει, με κάθε κόστος, στην άμεση αποκατάστασή των σημαντικών ζημιών από την Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016.

Δηλώνει δε, προς πάσα κατεύθυνση, ότι θα εξασφαλίσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, με κάθε δυνατό μέσο, ότι δημιουργήθηκε με το υστέρημα των φορολογουμένων, και καλεί τους δημότες να συνδράμουν, καταδικάζοντας ανάλογες βαναυσότητες και περιφρουρώντας, κι αυτοί, τη δημόσια περιουσία.

Γηγενής Αγρινιώτης: η θέση μας είναι γραμμένη,υπογεραμμένη και δεν πρόκειται ν' αλλάξει όσες καλές προθέσεις κι αν μας εξιστορήσουν οι Δημοτικοί μας άρχοντες....


Η δική μας θέση λοιπόν στο θέμα,που μας αφορά άμεσα ως παππούδες και το παρακολουθούμε από τη μέρα που προέκυψε κι όχι τώρα που δημοσιοποιήθηκε η έκθεση-φωτιά της τεχνικής εταιρίας.

Πολύ νωρίς το θυμήθηκε ο Δήμαρχός μας να ελέγξει την καταλληλότητα των παιδικών χαρών του Δήμου Αγρινίου...,όψιμη και η οργισμένη παρέμβαση του κυρίου Τραπεζιώτη....

Γιατί;

Διότι στο  τέλος Ιουνίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ημέρα που έκλεισαν με υπουργική απόφαση οι ακατάλληλες παιδικές χαρές και επτά χρόνια από τη μέρα που ανακινήθηκε το θέμα της ασφάλειας των παιδικών χαρών της χώρας!!!!

Ασχετο το ότι κανένας Δήμαρχος δεν σεβάστηκε την απόφαση και τα παιδιά

Το μακρινό 2009 εκδόθηκε  υπουργική απόφαση (η εγκύκλιος του 2015 που αναφέρει ο κύριος Παπαναστασίου εκδόθηκε ως υπενθύμιση μετά τη διαπίστωση ότι εξακολουθούν να λειτουργούν επικίνδυνες και ακατάλληλες παιδικές χαρές) για να πάρουν πιστοποίηση οι παιδικές χαρές όλων των Δήμων της χώρας, που να αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές, τη διαδικασία αδειοδότησης, τη διαδικασία ελέγχου και τη συντήρηση τους (μετά τα γεγονότα που οδήγησαν στο κλείσιμο της παιδικής χαράς του Αγ. Παντελεήμονα στην Αθήνα).

Ως συνήθως οι δήμοι ουδέποτε υλοποίησαν την απόφαση με πρόσχημα την έλλειψη χρημάτων.

Ηρθε όμως τον Απρίλιο του 2014 το τραγικό γεγονός σε λούνα-παρκ του Ελληνικού,που έχασε τη ζωή του ένα παιδί και ο Μιχελάκης,ως αρμόδιος υπουργός της Ν.Δ., έδωσε δύο μήνες προθεσμία για να φτιαχτούν,που δεν φτιάχτηκαν και στις 30/6/2014 μπήκε,τυπικά τουλάχιστον,λουκέτο σε όλες τις παιδικές χαρές που δεν είχαν τη σχετική πιστοποίηση.

Γενική αδιαφορία λοιπόν όλα αυτά τα χρόνια.... 

Αυτή είναι η πραγματικότητα κυρίες και κύριοι,αυτοδιοικητικοί και μη.... κι όλα τ' άλλα είναι λόγια για λαϊκή κατανάλωση!

Κάντε έργα κι αφήστε τα να μιλήσουν αυτά,μόνο έτσι θα δείξετε το ενδιαφέρον σας για τον τόπο και τους μικρούς συμπολίτες σας.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: