Σάββατο, 14 Μαΐου 2016

Προφυλακίστηκαν δύο για την "επιχείρηση" λαθρεμπορίας καπνού


Προφυλακιστέοι κρίθηκαν από τις δικαστικές αρχές ένας 44χρονος με καταγωγή από το Ξηρόμερο και ένας 43χρονος με καταγωγή από την Δ.Ε. Παναιτωλικού, που περιλαμβάνονται στους δέκα συνολικά συλληφθέντες για την εγκληματική ομάδα που διακινούσε τεράστιες ποσότητες λαθραίου καπνού από το Αγρίνιο στην Αθήνα.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι για σύσταση και συμμορία και λαθρεμπόριο από κοινού. Οι υπόλοιποι οκτώ συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση σε κάποιες περιπτώσεις, αφού αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απλή συνέργεια.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, oι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους και από 18μήνου και πλέον διακινούσαν στην εγχώρια κατανάλωση κομμένο χύμα καπνό Αγρινίου, σε ποσότητες που υπερέβαιναν τους δύο τόνους μηνιαίως.

Συγκεκριμένα τα μέλη της οργάνωσης, αφού προμηθεύονταν από παραγωγούς αδήλωτες ποσότητες καπνών σε εκατοντάδες κιλά (άκοπα και ακατέργαστα φύλλα καπνού) στη τιμή των 3,40 ευρώ το κιλό, στη συνέχεια με τη χρήση ειδικών ηλεκτροκίνητων μηχανημάτων κοπής, που είχαν εγκαταστήσει σε διάφορες αποθήκες και σε αγροτικές περιοχές στο Αγρίνιο, τα έκοβαν και τα διέθεταν χύμα στον τελικό καταναλωτή σε πολλαπλάσια τιμή, προς 25 έως 40 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποικιλία και το είδος κοπής.

Ακολούθως τον κομμένο καπνό τον απέστελλαν μέσω Υπεραστικών Λεωφορείων ή με άλλους τρόπους στην Αθήνα, σε διακριτικές συσκευασίες χαρτοκιβωτίων βάρους 25 κιλών, αναγράφοντας για λόγους προφύλαξης ως παραλήπτες διάφορα ψευδώνυμα.

Άλλα άτομα με δευτερεύοντες ρόλους (οδηγοί ταξί), παραλάμβαναν τα δέματα από τις αποθήκες των Υπεραστικών Λεωφορείων της Αθήνας και τα μετέφεραν στους πραγματικούς αποδέκτες, για να τα συσκευάσουν, σε συσκευασίες «λιανικής» και να τα προωθήσουν στον τελικό καταναλωτή.

Τη διανομή του λαθραίου κομμένου καπνού στην Αθήνα την αναλάμβαναν άτομα τα οποία κινούντο με μοτοσικλέτες, ενώ την αποστολή των συσκευασιών πανελλαδικά τις αναλάμβανε συνεργός τους υπάλληλος εταιρείας ταχυμεταφορών. Από άλλα μέλη της ομάδας διακινούντο ικανές ποσότητες λαθραίου χύμα καπνού σε λαϊκές αγορές.

Για την προώθηση της "επιχείρησής" τους χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: