Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

Η βρύση τ' Αγάλ ή Κατσαντώνη στη Λεπενού - Ένα αναξιοποίητο μνημείο του 18ου αιώνα (φωτο)

Το "δαιμόνιο" του Ελληνα έκανε το μνημείο στέρνα για άρδευση

Ένα εντυπωσιακό μνημείο από την εποχή της Τουρκοκρατίας εντοπίσαμε στη σελίδα του fb «Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας». Πρόκειται για μια εντυπωσιακή πετρόχτιστη βρύση με έτος κατασκευής το 1741.

Η σελίδα αναφέρει τα εξής:

«Το Αγάλ,ήταν και εξακολουθεί να είναι μια πέτρινη πηγή πόσιμου νερού της Λεπενούς. Χτίστηκε τον 18ο αιώνα μ.Χ. (Αναγράφεται επακριβώς: 1741). Έχει πάρει το όνομά του από τον Τούρκο Αγά που πέρασε από το χωριό την εποχή εκείνη.

Οι παλιοί κάτοικοι του χωριού, από μαρτυρίες των παππούδων τους, αναφέρουν πως ο Αγάς σύχναζε στην πηγή κυρίως κατά τους θερινούς μήνες. Είχε, μάλιστα, ένα κρεβάτι πάνω από την πηγή για να δροσίζεται!

Η πηγή είχε, και εξακολουθεί να έχει, τρεις οπές απ’όπου ρέει το δροσερό νερό, ακούραστο εδώ και τόσα χρόνια…

Η πηγή αυτή, είναι επίσης γνωστή και ως «βρύση του Κατσαντώνη».

aga5aga4aga3aga2aga1

Το "δαιμόνιο" του Ελληνα έκανε το μνημείο στέρνα για άρδευση
Δείτε την ανάρτηση του Ιουλίου του 2015


Επισκεπτόμενοι την ιστορική Πηγή τ'Αγάλ, αντικρίσαμε την παρακάτω ανεπίτρεπτη εικόνα:
Κάποιος έξυπνος (?) συμπολίτης μας, αποφάσισε να επέμβει στον χώρο ακριβώς μπροστά από το μνημείο, με τον εξής τρόπο:
Έσκαψε τρύπα μεγάλου μεγέθους, προκειμένου να μαζεύονται τα βρόχινα νερά και τα νερά της Πηγής, και τοποθέτησε αντλία άρδευσης για προσωπική χρήση (πότισμα του παραπλήσιου χωραφιού του).

-Εκτός από αλλοίωση του άμεσου περιβάλλοντος χώρου της ιστορικής Πηγής, σύμβολο της ιστορίας της επαναστατικής Λεπενούς και ολόκληρου του Βάλτου, παράλληλα δημιούργησε εστία μόλυνσης, μέσω των στάσιμων υδάτων που προέκυψαν.
Τέτοιες αυθαίρετες συμπεριφορές είναι απαράδεκτο να γίνονται αποδεκτές από την κοινή γνώμη.
Η Πηγή τ'Αγάλ, η βρύση η οποία πότισε τον Κατσαντώνη, αγωνιστές και γενεές γενεών από το 1741 μέχρι τις μέρες μας, βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτή την ανεκδιήγητη και θλιβερή κατάσταση!
Εάν υπάρχει αξιοπρέπεια, ας επέμβει κάποιος νόμιμος εκπρόσωπος της κοινότητας Λεπενούς, και να επιβληθούν οι ανάλογες ποινές.
Ο σιωπών, δοκεί συναινείν...!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: