Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

H Τρόικα της Υγείας σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο και Ιόνια Νησιά


Τοποθετήθηκαν στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια περίπου πριν ένα χρόνο αναλαμβάνοντας την εποπτεία 100 περίπου Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας και αναρίθμητων περιφερειακών ιατρείων σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο και Ιόνια Νησιά. Παρέλαβαν τις δομές αυτές σε καθεστώς λειτουργικής κατάρρευσης λόγω των μνημονιακών πολιτικών που εισήγαγαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και με ένα σωρό παθογένειες του συστήματος Υγείας. 

Ένα χρόνο μετά οι Γ. Γιαννόπουλος, Δ. Κωστακιώτης και Μ. Ζαμπάρας, διέψευσαν παταγωδώς τις όποιες προσδοκίες είχε δημιουργήσει η τοποθέτησή τους, αφού μαζί με τη μνημονιακή στροφή της κυβέρνησης επί το δυσμενέστερο, όχι μόνο δεν κατάφεραν να βελτιώσουν την κατάσταση στα νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά υιοθέτησαν μια «χυδαία» επικοινωνιακή τακτική επιχειρώντας να υπερκεράσουν τα επείγοντα προβλήματα των νοσοκομείων με την παρουσίαση ενός ανεδαφικού σχεδίου αναδιοργάνωσης των δομών υγείας της Αιτωλοακαρνανίας.
Τους πρώτες μήνες της παρουσίας τους στην 6η ΥΠΕ η αλήθεια είναι πως δεν μπορούσαν να κάνουν και πολλά πράγματα. Τα πάντα στη χώρα είχαν «παγώσει» λόγω της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ένα κλίμα που επιδεινώθηκε με τις δραματικές εξελίξεις του περσινού καλοκαιριού. 
Με τη μνημονιακή στροφή της κυβέρνησης επιχείρησαν να δώσουν λύσεις με την πεπατημένη των μνημονίων : μπαλώματα με μετακινήσεις γιατρών κατά το δοκούν
Όλο αυτό το διάστημα, εκείνο που εμπεδώθηκε ήταν η εφημερία σε επίπεδο νομού, που de facto σημαίνει επιπλέον διακομιδές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ένα νομό με τις ιδιαιτερότητες της Αιτωλοακαρνανίας, και φυσικά με κόστος -και όχι μόνο οικονομικό- για τους ασθενείς. 
Ακόμη και για να γίνουν τα αυτονόητα, για παράδειγμα να ξεκινήσει η διαδικασία της προκήρυξης των κενών θέσεων των διευθυντών της Καρδιολογικής Κλινικής και της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου Αγρινίου χρειάστηκαν να γίνουν τα συλλαλητήρια του περασμένου Ιανουαρίου.
Παράλληλα οι διοικούντες την 6η ΥΠΕ διαπίστωσαν πως ο διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου που είχε τοποθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν μη συνεργάσιμος και τροχοπέδη για τα όποια θετικά βήματα θεωρητικά θα προωθούνταν στα νοσοκομεία της περιοχής, που συνέχιζαν όμως να μετρούν απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό. 
Ο διοικητής έφυγε, αλλά οι λύσεις που θα έρχονταν δεν ήταν οι πολυδιαφημισμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού… Η λύση σύμφωνα με τους διοικούντες την 6η ΥΠΕ ήταν η αναδιάρθρωση των δομών Υγείας. 
Μια πρόχειρη και ανεδαφική πρόταση χωρίς καμία τεκμηρίωση και επιδημιολογική μελέτη, που θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί ακόμη και στη οικονομική συγκυρία της Ελλάδας του 2004. Αφού την γνωστοποίησαν στη κομματική ιντελιγκέντσια του ΣΥΡΙΖΑ στο Αγρίνιο, την έφεραν σε διαβούλευση fast truck… 
Διόρθωσαν χάρις στην αποκάλυψη του αρχικού σχεδίου από το ΑγρίνιοCulture.gr τα τραγελαφικά λάθη, όπως η «εξαφάνιση» του νευροχειρουργού από το νοσοκομείο Αγρινίου, αλλά μετά την ομοβροντία των τοπικών φορέων αλλά και των φορέων της Υγείας, ανέκρουσαν πρύμναν για το κλείσιμο των κλινικών στο Μεσολόγγι, όχι ως και για τη μνημονιακής έμπνευσης ενοποίηση των δύο νοσοκομείων. 
Η τοπική κοινωνία βέβαια ζητούσε ομόφωνα την αποσύνδεση των νοσοκομείων, όμως στην 6η ΥΠΕ ξέρουν καλύτερα… Και πριν προλάβει να κλείσει ένα μήνα ιστορίας η τελική πρόταση της 6ης ΥΠΕ για τον υγειονομικό χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας, ήρθε η αυτοαναίρεση… 
Εκ περιτροπής λειτουργία των νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου πρότεινε πρόσφατα η 6ηΥΠΕ για να εισπράξει ένα ακόμη ηχηρό «όχι», αυτή τη φορά από το ΔΣ των διασυνδεόμενων νοσοκομείων. Κάπως έτσι τα μεγαλεπίβολα σχέδια της 6ης ΥΠΕ έγιναν «κουρελόχαρτα»… Ενώ πλέον είναι ξεκάθαρος ο εμπαιγμός σε βάρος της κοινωνίας.
Κι όμως! Οι Γ. Γιαννόπουλος, Δ. Κωστακιώτης και Μ. Ζαμπάρας θα μπορούσαν να είχαν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες, αν είχαν καταφέρει να επιβάλλουν τη συνεννόηση μεταξύ των δύο νοσοκομείων στο θέμα των εφημεριών σε ένα αναγκαίο δεδομένων των ελλείψεων αλλά λελογισμένο πλαίσιο. 
Γιατί, μπορεί τα νοσοκομεία να είναι διασυνδεόμενα, όμως υπάρχει εδώ και πολύ καιρό ένας υπόγειος πόλεμος μεταξύ των γιατρών στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι για τις εφημερίες. Με τους νοσοκομειακούς γιατρούς στο Αγρίνιο να κατηγορούν τους γιατρούς του Μεσολογγίου, ότι το εφημεριακό πρόγραμμα του Μεσολογγίου βγαίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε τα περισσότερα περιστατικά να μεταφέρονται στο Αγρίνιο. 
Για παράδειγμα, γίνεται λόγος ότι υπάρχουν εφημερίες χειρουργού χωρίς παράλληλη κάλυψη από αναισθησιολόγο ή κάλυψη από εργαστηριακές εξετάσεις, με αποτέλεσμα διάφορα περιστατικά να διακομίζονται στο Αγρίνιο, ενώ θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί στο Μεσολόγγι, αν υπήρχε καλύτερος προγραμματισμός των εφημεριών. 
Θα είχαν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες οι διοικούντες την 6ηΥΠΕ, αν είχαν τολμήσει να μετακινήσουν από το ΠΕΔΥ στα νοσοκομεία όλους τους γιατρούς που απλώς και μόνο συνταγογραφούν στο ΠΕΔΥ και η ειδικότητά τους ανταποκρίνεται στην δευτεροβάθμια περίθαλψη. 
Αντ΄αυτών οι διοικούντες την 6ηΥΠΕ προτίμησαν να δείξουν τα αντανακλαστικά τους στο να μπει φρένο στις… τοποθετήσεις προϊσταμένων στη διοικητική υπηρεσία του νοσοκομείου Αγρινίου. Έκριναν δηλαδή τα επιδόματα θέσης ευθύνης κάποιων υπαλλήλων σημαντικότερο θέμα από όλα τα άλλα προβλήματα του νοσοκομείου… 
Αντ΄αυτών δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την παράδοξη πρόσληψη ενός επικουρικού ΩΡΛ, ειδικότητα που δεν ζητήθηκε από το νοσοκομείο Αγρινίου αφού υπάρχουν ήδη δύο, την ώρα που υπάρχουν επείγουσες ανάγκες για καρδιολόγους και παθολόγους. 
Αντί να προσληφθούν γιατροί εκεί που υπάρχουν ανάγκες, αντί να γίνουν οι κινήσεις που θα βελτιώσουν το κλίμα και θα άρουν τις επιφυλάξεις των γιατρών να έρθουν να υπηρετήσουν στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι, το Υπουργείο και η 6ηΥΠΕ σφυρίζουν αδιάφορα στα ουσιώδη προβλήματα… 
Στην επερχόμενη προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό και στην κατανομή των θέσεων συναντά κανείς τρεις ψυχιάτρους για να δημιουργηθεί Κέντρο Ψυχικής Υγείας στο Αγρίνιο, όμως πραγματικά απορεί κανείς, ποιος ….φαεινός νους έκρινε αυτές τις προσλήψεις πιο επείγουσες από τις προσλήψεις καρδιολόγων, παθολόγων, νεφρολόγων….
Και βέβαια τελευταίο, άλλα όχι ασήμαντο, για την 6ηΥΠΕ το θέμα του παλιού νοσοκομείου στο Αγρίνιο. Χρειάστηκε το παλιό νοσοκομείο να παραμείνει για ένα ακόμη χρόνο (!) ως «αστικό κενό» για να επισκεφθεί κλιμάκιο αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων από την τεχνική υπηρεσία της 6ης ΥΠΕ (και ο αρμόδιος υποδιοικητής Μ.  Ζαμπάρας) το παλιό νοσοκομείο για να εξετάσει το χώρο, με απώτερο σκοπό να ξεκινήσει η διαδικασία εκπόνησης μελετών για να μετατραπεί μέρος του κτιρίου σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. 
Μέχρι τώρα η 6η ΥΠΕ δεν ξέρει πόσα τετραγωνικά θα χρησιμοποιήσει για το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεκινήσει παράλληλα και κάποια άλλη αξιοποίηση (π.χ φοιτητική εστία όπως έχει προταθεί). Και φυσικά η 6η ΥΠΕ δεν γνωρίζει και που θα βρει τα χρήματα για το συγκεκριμένο επίσης μεγαλεπίβολο σχέδιό της. Γενικώς και αοριστώς έχει λεχθεί ότι το ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτήσει το σχέδιο, χωρίς όμως κανείς να ξέρει αν αυτό θα είναι το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου ή το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος.
Το βέβαιο είναι πως όσο το Υπουργείο Υγείας περιορίζεται σε εξαγγελίες, αλλά καμία πρόσληψη δεν προκηρύσσεται, όσο την «κάνουλα» της χρηματοδότησης στην Υγεία κρατά το κουαρτέτο των δανειστών, τόσο τα κενά θα καλύπτονται με επικουρικό προσωπικό και με μετακινήσεις προσωπικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, τόσο η Υγεία θα μπαίνει «τρία μέτρα κάτω από τη γη»…
Δ.Π

Δεν υπάρχουν σχόλια: