Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Λαμπαδηδρομία στο Αγρίνιο για την Γενοκτονία των Ποντίων (φωτο)


Μια ξεχωριστή στιγμή για το Αγρίνιο αποτέλεσε σήμερα το απόγευμα η «πορεία λαμπαδηφορία», προς τιμήν των 353.000 ψυχών της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ο Σύλλογος Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημ. Ψαθάς»
προσπαθώντας να αναπαραστήσει με σεμνό τρόπο , τις αμέτρητες πορείες προσφυγιάς , εξόντωσης και να αποτίσει φόρο τιμής στα 353.000 θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποίησε λαμπαδηφορία.

Η εκκίνηση της πομπής έγινε στην Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου και ο τερματισμός στην κεντρική πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου. Οι συμετέχοντες κρατούσαν λαμπάδες και κεριά στη μνήμη των θυμάτων ενώ στην κεντρική πλατεία τραγούδησαν συνοδεία ποντιακής λύρας για την «πατρίδα που έχασαν».

Η πορεία αυτή οργανώθηκε για πρώτη φορά στην πόλη από τον Σύλλογο Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημ. Ψαθάς» και εντάσσεται και στις εκδηλώσεις του εορτασμού στη μνήμη των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου .

Στα πλαισια των εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ποντιών θα λάβουν χώρα και:
-Αύριο Πέμπτη 19 Μαΐου στις 20:00, στην αίθουσα δημοτικού καταστήματος Αγίου Κωνσταντίνου, ομιλία του διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας κ. Ευριπίδη Γεωργανόπουλου με θέμα «Το ιδεολογικό υπόβαθρο της γενοκτονίας των Ποντίων», εκδήλωση μνήμης από μέλη και φίλους του συλλόγου και έκθεση έργων του τμήματος ζωγραφικής του συλλόγου.
-Την Δευτέρα 23 Μαΐου στις 20:00 στην αίθουσα δημοτικού καταστήματος Αγίου Κωνσταντίνου θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου «Σέρρα – Η ψυχή του Πόντου».

Το μνημόσυνο υπέρ των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας, θα τελεσθεί την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 και ώρα 09:30 στον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου.

Η γενοκτονία ανάγκασε τους Πόντιους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετοικήσουν στην Ελλάδα, στην ΕΣΣΔ (εκεί διώχθηκαν από το σταλινικό καθεστώς την περίοδο του μεσοπολέμου), το Ιράν, στη Συρία, και αλλού (Αυστραλία, ΗΠΑ).

Το τραγούδι για τη Γενοκτονία των Ποντίων «Την πατρίδα ΄μ έχασα….» εξιστορεί με νοσταλγία και πόνο ότι άφησαν οι Πόντιοι στην μητέρα πατρίδα (εστίες , εκκλησίες , τάφους …) .

Οι στίχοι

Την πατρίδαμ’ έχασα,
άκλαψα και πόνεσα.
Λύουμαι κι αρόθυμο, όι όι
ν’ ανασπάλω κι επορώ.

Ρεφραίν:
Μίαν κι άλλο `σην ζωή μ’
σο πεγάδι μ’ σην αυλή μ’ .
Νέροπον ας έπινα, όι όι
και τ’ ομμάτα μ’ έπλυνα.

Τά ταφία μ’ έχασα
ντ’ έθαψα κι ενέσπαλα.
Τ’ εμετέρτς αναστορώ, όι όι
και `ς σο ψυόπο μ’ κουβαλώ.

Ρεφραίν…

Εκκλησίας έρημα,
μοναστήρα ακάντηλα,
πόρτας και παράθυρα, όι όι
επέμναν ακρόνυχτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: