Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

Ρατσιστική βία και στο Αγρίνιο, ο εφιάλτης που εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα

ΕΚΘΕΣΗ-ΚΟΛΑΦΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Θλιβερά έως ανατριχιαστικά περιστατικά σωματικής ή και φραστικής βίας, με πρωταγωνιστές ακόμα και γονείς, ανήλικους, καθηγητές, ενστόλους, δημόσιους υπαλλήλους και βέβαια εξτρεμιστικές νεοναζιστικές ομάδες, δείχνουν ότι, παράλληλα με τα επαινετά περιστατικά αλληλεγγύης γύρω από την προσφυγική κρίση και τον «υγρό τάφο» της Μεσογείου, ο ρατσισμός, δυστυχώς, «καλά κρατεί».

Σε σχετική έκθεση καταγράφεται, όχι μόνο αύξηση ρατσιστικών επιθέσεων κατά μεταναστών και προσφύγων, κατά ατόμων διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού, ακτιβιστών και υπερασπιστών τους, αλλά και έξαρση αντίστοιχων φαινομένων σε ενδοοικογενειακό και ενδοσχολικό επίπεδο, μέχρι και επίθεση σε ανάπηρο!

Δράστες τέτοιων επιθέσεων πυροβόλησαν, μαχαίρωσαν ή και βίασαν τα θύματά τους, τα έδειραν ανελέητα, με μπουνιές, κλωτσιές, κάθε είδους χτυπήματα, με πέτρες, σιδερόβεργες, σιδερογροθιές ή τα έβρισαν, απείλησαν, χαστούκισαν, τα έφτυσαν ή τους πέταξαν από φρούτα στον δρόμο μέχρι κροτίδες μέσα στο σπίτι τους, βάζοντας φωτιά στα ρούχα τους ή και στις σκηνές τους!

Στην καταγραφή θλιβερών περιστατικών, πολλά από τα οποία δεν καταγγέλλονται στις αρμόδιες Αρχές για ευνόητους λόγους, συμπεριλαμβάνονται πατέρας και μητέρα που δεν ανέχθηκαν τη «διαφορετικότητα» των παιδιών τους, παιδαγωγοί που τα έβαλαν με τα θύματα (ακόμα και αποβάλλοντάς τα, «για να ηρεμήσουν τα πράγματα»), μέχρι και γιαγιά μαθητή που στο σχολείο ενώπιον των συμμαθητών του έστειλε μήνυμα... αγάπης, προειδοποιώντας: «δεν υπάρχουν πια αρκετές θέσεις για παιδιά Ελλήνων στα σχολεία»...

Την «ανθρωπογεωγραφία» των δραστών και θυμάτων ρατσισμού στη χώρα μας για το 2015 και την αυξητική τάση κατέγραψε ως «βραχίονας» της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, ενώ μία νέα «ευρωκαταδίκη» προ ολίγων ημερών ήλθε να επιβεβαιώσει το πρόβλημα και τη «δυστοκία» πολλές φορές των αρμοδίων Αρχών να εξιχνιάσουν τέτοιες υποθέσεις ή να προσδώσουν τον πιο επιβαρυντικό χαρακτηρισμό των ρατσιστικών κινήτρων (στο Ευρωδικαστήριο εκκρεμεί εξάλλου προσφυγή και για όσα συνέβησαν στη Μανωλάδα...).

Συνολικά το Δίκτυο, που διατυπώνει σειρά συστάσεων (νομοθετικών και πρακτικών) προς την πολιτεία για αντιμετώπιση του προβλήματος, κατέγραψε 273 περιστατικά με περισσότερα από 300 θύματα, σε 75 από τα οποία στοχοποιήθηκαν μετανάστες ή πρόσφυγες, σε 185 ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά, Τρανσεξουαλικά, Κουήρ, Ιντερσεξ άτομα), καθώς και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της δράσης τους υπέρ προσφύγων ή λόγω της αντισημιτικής δράσης τους, ενώ γνωστοποιήθηκε για πρώτη φορά περιστατικό κατά μέλους μουσουλμανικής μειονότητας και δύο περιστατικά κατά παιδιών Ρομά, ενώ σημαντικός παραμένει ο αριθμός περιστατικών (16) με εμπλοκή αστυνομικών (άσκηση βίας, χαστούκια, χλευασμός, εξυβρίσεις κ.λπ.). Δεδομένος είναι πάντως ο δισταγμός των περισσοτέρων να καταγγείλουν τέτοια φαινόμενα, λόγω φόβου για τυχόν αντίποινα από τους δράστες, συνέπειες στην εργασία, ή λόγω δυσπιστίας προς τις Αρχές.

Στα προάστια και την Επαρχία
Η πλειονότητα περιστατικών καταγράφηκε στην Αττική (175), σε περιοχές στο κέντρο, αλλά και σε Γαλάτσι, Χολαργό, Βούλα, Γλυφάδα, Καβούρι, Μαραθώνα, Μέγαρα, στη Θεσσαλονίκη (25), στην Πάτρα (11), στην Κρήτη (7), αλλά και σε Αγρίνιο, Αίγινα, Βέροια, Βόλο, Δράμα, Θήβα, Μύκονο, Λέσβο, Κω, Ξάνθη, Κομοτηνή, Πάρο, Πέλλα, Σαλαμίνα, Θάσο, Τρίπολη κ.λπ.

Τα περισσότερα (120) έγιναν σε δημόσιους χώρους (δρόμους, άλση), σε χώρους εργασίας και καταστήματα, σε μέσα μεταφοράς και σταθμούς, σε ΑΤ, χώρους κράτησης ή φιλοξενίας, ενώ υπήρξαν περιστατικά στο Διαδίκτυο, με χρήση κινητών, αλλά και βίντεο.

Καταγράφηκαν 67 σωματικές βλάβες, 5 βαριές, 2 βιασμοί, ασέλγειες, απόπειρα βιασμού, εμπρησμός, κλοπές, ληστεία, απειλές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, βεβηλώσεις, εξυβρίσεις (139), με 180 θύματα άνδρες, 82 γυναίκες, 40 περιστατικά στοχοποίησης ανηλίκων κυρίως λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ενώ τα θύματα έφθαναν μέχρι και ηλικία 65 ετών.
http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: