Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Στον αέρα Δήμοι και Νοσοκομεία της Αιτ/νίας - Σοβαρές καταγγελίες του Δημήτρη Μιχάλη


- Εκατοντάδες αθεώρητα εντάλματα πληρωμών
– Ο Επίτροπος έρχεται μόλις μία φορά την εβδομάδα από τη Λευκάδα
– Σοβαρές καταγγελίες Μιχάλη


Σοβαρά προβλήματα στην πληρωμή ενταλμάτων ακόμα και στην καθημερινότητα των νοσοκομείων και των Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας, προκαλεί το γεγονός της παρουσίας του επιτρόπου στην περιοχή, μόλις μία φορά την εβδομάδα!

Ο επίτροπος ο οποίος αντικαθιστά την μόνιμη, έρχεται από τη Λευκάδα, με συνέπεια ο μεγάλος όγκος των εργασιών να μένει πίσω δημιουργώντας «αρρυθμίες». Ενδεικτικό είναι ότι υπηρεσιακά οχήματα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς καύσιμα, υπερωρίες να αργούν να καταβληθούν και προμηθευτές να απειλούν με εμπάργκο.

Την κατάσταση περιγράφει στη «Σ» ο Διοικητής του Γ.Ν. Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Μιχάλης, ο οποίος απευθύνει έκκληση προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για εύρεση μόνιμης και άμεσης λύσης.
(Ο Διοικητής του Γ.Ν. Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Μιχάλης)

«Η περιοχή καλύπτεται από έναν επίτροπο ο οποίος έρχεται από τη Λευκάδα, πιο πριν καλυπτόταν από μία επίτροπο που ερχόταν από την Άρτα και δυστυχώς έρχεται μόνο μία φορά την εβδομάδα. Ο επίτροπος έχει το ρόλο θεώρησης των ενταλμάτων για την πληρωμή της αγοράς. Τους προμηθευτές, τις υπηρεσίες κ.α.

Αν αυτά δεν θεωρηθούν από τον Επίτροπο και να είμαστε εμείς από την πλευρά μας καθ’ όλα έτοιμοι, είναι αδύνατον να βγουν τα χρήματα από τα ταμεία μας και να αποδοθούν στους δικαιούχους. Ο άνθρωπος βέβαια κάνει ότι μπορεί, αλλά ο όγκος εργασιών στο νομό μας είναι τεράστιος. Όλες οι κρατικές υπηρεσίες έχουν τέτοια εντάλματα και μάλιστα απ’ ότι γνωρίζω πάρα πολλά.

Συνεπώς, ένας άνθρωπος δεν μπορεί να καλύψει αυτή την ανάγκη και έχουμε οδηγηθεί σε μία κατάσταση που είναι πολύ δύσκολη. Φαντάζομαι και οι Δήμοι έχουν σοβαρά προβλήματα σε ευαίσθητα κομμάτια. Στο νοσοκομείο μας όμως να σας πω τι γίνεται.

Το νοσοκομείο μας έχει προμηθευτές ή εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες που περιμένουν να πληρωθούν. Το νοσοκομείο βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να έχει στο ταμείο του χρήματα και να μην μπορεί να τους εξοφλήσει. Μιλάμε για ποσά προς το τέλος του 16’, 2 εκ. ευρώ και αυτή τη στιγμή μέχρι τον προηγούμενο μήνα περίπου 4,5 εκ. ευρώ. Πάνω δηλαδή από 6,5 εκ ευρώ.

Αυτά είναι χρήματα που ο καθένας τα δαπάνησε για να εξυπηρετήσει το νοσοκομείο και το νοσοκομείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Και βέβαια ο προμηθευτής με το δίκιο του μας πιέζει και κάποιοι μάλιστα απειλούν ότι θα σταματήσουν την παροχή.

Αξίζει να σας πω, πως προ ημερών στο Μεσολόγγι είχαμε σοβαρό πρόβλημα με την προμήθεια καυσίμων ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα, εμείς κάνουμε τις προσπάθειές μας, ενοχλούμε και κεντρικά το ελεγκτικό συνέδριο, ώστε να βρει μία πιο μόνιμη, πιο λειτουργική λύση.

Δεν είναι δυνατόν με μία φορά την εβδομάδα να καλύψεις αυτόν το νομό. Θα μπορούσε να είναι περισσότερες ημέρες εδώ, απ’ ότι στη Λευκάδα μιας και δεν έχει καμία σχέση ο όγκος εργασιών.

Διαφορετικά θα πρέπει να φέρουν άλλον με αποκλειστική αρμοδιότητα το νομό. Ενδεικτικά αναφέρω για το νοσηλευτικό ίδρυμα. Και η καθαριότητα έχει καθυστερήσει και τα καύσιμα ακόμα και με τις πληρωμές υπερωριών του επιστημονικού προσωπικού. Ακόμη και μία δαπάνη που αφορούσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τον περασμένο Νοέμβριο τακτοποιήθηκε πριν από 20 μέρες.

Ευτυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πρόβλημα με υλικά. Κανονικά βάσει συμβάσεων όλοι σε δύο μήνες πρέπει να πληρώνονται και γίνεται τρεις και τέσσερις. Δεν μπορεί όμως να γίνεται δέκα και μάλιστα όταν έχεις τα θέματα».

Τα προβλήματα καταγράφονται τον τελευταίο χρόνο. Ευχή όλων να βρεθεί άμεση λύση ώστε να μην οδηγηθούμε σε χειρότερες καταστάσεις.

Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: