Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018

Νέα περιστατικά θανάτωσης ζώων στο Αγρίνιο (φωτο)

Οικόσιτες γάτες αυτή τη φορά στο στόχαστρο αγνώστων στην περιοχή του Αγίου Χριστοφόρου

Μορφή «χιονοστιβάδας» έχουν λάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Αγρίνιο και ευρύτερα περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, τα περιστατικά κακοποίησης και θανάτωσης ζώων.
Μετά τη διπλή κτηνωδία με τον πυροβολισμό συνολικά 13ων κουταβιών σε Μεσολόγγι και Κουβαρά, αλλά και τον πυροβολισμό σκύλου στη Ναύπακτο, σειρά… είχε η θανάτωση με φόλα δύο οικόσιτων γατών στην περιοχή του παλαιού Αγίου Χριστοφόρου!

Μάλιστα όπως καταγγέλλουν στη «Σ» οι ιδιοκτήτες, προ ημερών υπάλληλοι του Δήμου Αγρινίου που καθάριζαν και κλάδευαν στο αλσύλλιο, εντόπισαν νεκρή ακόμη μια οικόσιτη γάτα. Γενικότερα όμως στην περιοχή, τα τελευταία χρόνια, δηλητηριάζονται ζώα από αγνώστους.
«Χθες το μεσημέρι οι γάτες ήταν μαζί μας. Από τις 13.15 έως και τις 13.45 τις βρήκαμε και τις δύο ψόφιες και μάλιστα την δική μου την βρήκαμε μέσα στην αυλή μου. Όταν οι υπάλληλοι προ ημερών κλάδευαν τις πικροδάφνες είδαν ακόμη μια οικόσιτη γάτα να πεθαίνει, έβγαζε αφρό από το στόμα της και στο τέλος ξεψύχησε. Από πολύ καιρό μας φαρμακώνουν τις γάτες. Λογικά θα υπάρχει κάποιος που το κάνει επίτηδες. Κάθε χρόνο συμβαίνει αυτό. Πήραμε την αστυνομία, όπως κάθε φορά, αλλά δεν έχει νόημα γιατί αυτό επαναλαμβάνεται δήλωσε στη «Σ» η Βασιλική Δανιά.
Ο ιδιοκτήτης την έτερης γάτας Χρυσόστομος Τεγούσης τόνισε πως: «συχνά πυκνά στην περιοχή κάποιος ρίχνει φόλες και δηλητηριάζει τα γατάκια. Έχουμε δει και σκυλάκια να ψοφάνε από φόλες. Το περιστατικό με τις γάτες μας έγινε χθες. Ήρθε η αστυνομία το κατέγραψε και ήρθε εκ νέου λόγω Φιλοζωικής που την  κάλεσε».
foles agios xristoforos
Η αστυνομία μάλιστα για το τον πυροβολισμό των επτά κουταβιών στην Κλείσοβα Μεσολογγίου, ένα θέμα που έλαβε πανελλήνια διάσταση, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Για το περιστατικό θανάτωσης με πυροβολισμό επτά κουταβιών στην περιοχή  Κλείσοβα Μεσολογγίου, από το Αστυνομικό Τμήμα Μεσολογγίου διεξάγεται ενδελεχής αστυνομική έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Επισημαίνεται ότι, σε κάθε περιστατικό κακοποίησης ζωών τα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα επιλαμβάνονται άμεσα ενεργώντας επισταμένες έρευνες, σχηματίζοντας ποινικές δικογραφίες οι οποίες υποβάλλονται στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές και επιβάλλοντας τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα στους παραβάτες.
Παράλληλα, στα πλαίσια της ευαισθησίας και της υποχρέωσης της Ελληνικής Αστυνομίας για την πάταξη τέτοιων περιστατικών ενημερώνουμε τους πολίτες ότι:
Ο βασανισμός, η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου καθώς και η οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος του, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός, αλλά και η αναίτια θανάτωση ζώου είναι πράξεις άδικες που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, τιμωρούνται δε με φυλάκιση και χρηματική ποινή, καθώς και με υψηλό διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με το ν.4039/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το ν.4235/2014.
Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση θανάτωσης ζώου ανέρχεται στο ποσό των 30.000 ευρώ για κάθε ζώο, βεβαιώνεται από την αρμόδια αστυνομική αρχή στον παραβάτη και επιβάλλεται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κάθε πολίτης που αντιλαμβάνεται κάποια από τις παραπάνω πράξεις έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, στην Κτηνιατρική Υπηρεσία, καθώς επίσης και στην κατά τόπο αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: