Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Δ. Μπαξεβανάκης: «Δεν έχουμε πρόθεση να κλείσουμε τμήματα»


Ο Υφυπουργός Παιδείας άνοιξε τα χαρτιά του μιλώντας για το μέλλον του ΤΕΙ Μεσολογγίου και των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στη «Σ» ο
Ηλείος Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, μετά από την αναστάτωση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, γύρω από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έπειτα από δηλώσεις του που προκάλεσαν ερμηνείες διαφαινόμενων μετακινήσεων τμημάτων ένθεν κακείθεν.

Μάλιστα για το λόγο αυτό συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας. Εκεί ακούστηκαν πολλά σχετικά με το ποιος «εμπνεύστηκε» το σχέδιο μεταφοράς του ΤΕΙ Γεωπονίας στο Αγρίνιο και ποιοι «υποσκάπτουν» την λειτουργία του τμήματος στην Αμαλιάδα.

Μια από τις κουβέντες που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση είναι αυτή που μετέφερε ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και αποδίδεται (χωρίς ωστόσο ο ίδιος να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο) στον Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Βαρεμένο, πως ειπώθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης με τον υπουργό Παιδείας στην Πάτρα. «Θα σας το πάρουμε το ΤΕΙ και θα είναι μέρα μεσημέρι» φέρεται να είπε ο κ. Βαρεμένος. Αλλά και ο πρώην δήμαρχος Ήλιδας και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννης Λυμπέρης, ανέφερε πως όλο αυτό το θέμα που έχει προκύψει είναι μελέτη του κ. Βαρεμένου.

Ο Βουλευτής Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος άφησε στην τοποθέτησή του να εννοηθεί πως καθηγητές του ΤΕΙ υποσκάπτουν την προσπάθεια παραμονής του ΤΕΙ στην Αμαλιάδα, επιθυμώντας να μεταφερθεί στο Αγρίνιο, κάτι που επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Αντιδράσεις όμως –έστω και μικρότερης έντασης- εκδηλώθηκαν και στο Αγρίνιο καθώς πολλοί ερμήνευσαν τις δηλώσεις Μπαξεβανάκη για ίδρυση Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμού Περιβάλλοντος στην Αμαλιάδα ως μεταφορά του αντίστοιχου Τμήματος που λειτουργεί στο Αγρίνιο.

Ο κ. Μπαξεβανάκης μιλώντας στη «Σ» ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου δεν θα γίνει καμία βίαιη παρέμβαση και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα ΤΕΙ. «Εμείς επιδιώκουμε τη συνεργασία των ιδρυμάτων, ειδάλλως το πιθανότερο είναι να πάμε με την υπάρχουσα κατάσταση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαξεβανάκης.

«Στόχος μας είναι η ίδρυση δύο Πανεπιστημιακών Σχολών. Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος στην Ηλεία και Γεωπονίας (Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών) στην Αιτωλοακαρνανία. Θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα ΤΕΙ. Η ιδέα του Υπουργού είναι να γίνει μία πανεπιστημιακού τύπου αναβάθμιση των τμημάτων, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει εδώ και καιρό το Υπουργείο για την ενοποίηση των ΑΕΙ με τα ΤΕΙ.

Είναι μια πρόταση που καταθέτουμε προς διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Ομολογουμένως δεν είναι κάτι εύκολο. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τα Ιδρύματα θα συνεχίσουν ως αυτόνομα.

Δεν θα γίνει καμία βίαιη παρέμβαση από την πλευρά μας. Δεν θα επιβάλουμε κάτι που δεν θα θελήσουν οι τοπικές κοινωνίες. Τα ιδρύματα εξάλλου έχουν αυτοτέλεια και ορίζουν το πρόγραμμα σπουδών. Όχι εμείς.

Θα ήθελα όμως να πω και κάτι άλλο στους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας. Θεωρώ ότι ο τοπικισμός των δύο νομών είναι σε ένα βαθμό υπεύθυνος που έχουμε μείνει πίσω σε σχέση με την Πάτρα. Επιπροσθέτως προς τη θετική κατεύθυνση θα έλεγα ότι κινείται πλέον η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου η οποία φαίνεται πως έχει αρχίσει και εγκαταλείπει την ιδέα μεταφοράς των Τμημάτων στην Πάτρα.

Όπως και να χει, χρειάζεται διάλογος και διαβούλευση. Δεν θα επιβληθεί τίποτα. Δεν έχουμε πρόθεση να κλείσουμε κανένα Τμήμα. Συμπληρωματικά όμως να δηλώσω, ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου δεν μπορεί να γίνεται στη βάση των σουβλατζίδικων και των καφετεριών, αλλά πάνω στην καλύτερη και ποιοτικότερη μόρφωση των παιδιών μας».

Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι ο Υφυπουργός Παιδείας μέσω της συνέντευξής του εμφανίζεται καθησυχαστικός ενώ δεσμεύεται για συγκεκριμένα πράγματα. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι το μέλλον θα δείξει ποια από τα παραπάνω θα λάβουν σάρκα και οστά και με ποιο τρόπο. Οψόμεθα…

Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: