Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Η «Λητώ» φέρνει ραγδαία επιδείνωση με καταιγίδες και χιόνια! (φωτο,βίντεο και χάρτες)


Η "Λητώ" έφερε χιόνια και βροχές! - Στα "λευκά" η μισή Ελλάδα, "μουλιάζει" η άλλη μισή! - 30 εκατοστά το χιόνι στην περιοχή του Τυμφρηστού - Φόβοι για υπερχείλιση του Σπερχειού! Οριακή κατάσταση σε πολλά σημεία
- Κλειστά σχολεία σε Φλώρινα, Πρέσπες, Αμύνταιο, Κοζάνη, Καρπενήσι, Γρεβενά, Καστοριά - Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία - Δείτε σε χάρτες πού θα βρέχει και πού θα χιονίζει

Ο καιρός δείχνει τα δόντια του. Η «Λητώ» όπως ονομάστηκε το νέο κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει όλη τη χώρα φέρνει μαζί της της βροχές, καταιγίδες και χιόνια! Και φυσικά προβλήματα, αφού σε πολλές περιοχές τα σχολεία θα μείνουν κλειστά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.
Ήδη, στην Κοζάνη και στην Καλαμπάκα το έχει… στρώσει, όπως και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης. Αλλά δεν είναι μόνο τα βόρεια που βρίσκονται σε κλοιό κακοκαιρίας.

Στα «λευκά» και η Θεσσαλονίκη

Στη Βόρεια Ελλάδα, ο καιρός άρχισε να «χαλάει» από το βράδυ. Κύρια χαρακτηριστικά του, οι χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά και οι χαμηλές θερμοκρασίες.
Χιόνια έπεσαν τις τελευταίες ώρες σε περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης στους νομούς ΠιερίαςΗμαθίαςΠέλλαςΚιλκίς και στην ορεινή Χαλκιδική. Χιονοπτώσεις σημειώνονται στη δυτική Μακεδονία, όπου σε πολλές περιοχές επικρατούν συνθήκες παγετού.
Κλειστός παραμένει από τις 3 τα ξημερώματα ο επαρχιακός δρόμος Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου, ενώ προς το παρόν η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά στους υπόλοιπους δρόμους του νομού Θεσσαλονίκης.
Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία σε αρκετούς ορεινούς δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ κανονικά γίνεται η κίνηση στην ΠΑΘΕ. Στη Δυτική Μακεδονία, αλυσίδες ή χιονολάστιχα απαιτούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπως επίσης στον βασικό κορμό της Εγνατίας Οδού (στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών).
Στην Εγνατία οδό, η κίνηση των οχημάτων γίνεται χωρίς προβλήματα. Χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς και αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα που κινούνται στο επαρχιακό και ορεινό δίκτυο της Φλώρινας, της Καστοριάς των Γρεβενών και της Κοζάνης.
Δείτε εικόνες από τη χιονισμένη Κοζάνη
Φωτογραφία kozan.gr
Φωτογραφία kozan.gr
Φωτογραφία kozan.gr
Φωτογραφία kozan.gr

Στην Κεντρική Ελλάδα

Έντονα καιρικά φαινόμενα σημειώνονται και στην Κεντρική Ελλάδα. Στα πεδινά βρέχει ακατάπαυστα από τα μεσάνυχτα ενώ από υψόμετρο 200 μέτρων και πάνω χιονίζει με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, από τις 4 τα ξημερώματα.
Έντονες χιονοπτώσεις υπάρχουν στην περιοχή του Δομοκού με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται με δυσκολία και μόνο με αλυσίδες στον δρόμο Λαμίας – Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα. Μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο. Από τις 5.30 το πρωί η Τροχαία έχει στήσει μπλόκο λίγο μετά τη Λαμία και απαγορεύει τη διέλευση των φορτηγών αυτοκινήτων ενώ υποχρεώνει τα ΙΧ να βάλουν αλυσίδες για να προχωρήσουν το ταξίδι τους προς τον Δομοκό, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.
Στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου στην περιοχή του Τυμφρηστού το χιόνι έχει φτάσει τα 30 εκατοστά! Τα μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς δίνουν μια πραγματική μάχη για να μπορέσουν να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό ενώ είναι απαραίτητες οι αλυσίδες.

Αγωνία για τον Σπερχειό

Στα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας χιονίζει ακατάπαυστα, ενώ στα πεδινά της Λαμίας βρέχει με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση γεγονός το οποίο προβληματίζει τους αρμόδιους, ιδιαίτερα για την κατάσταση που αναμένεται να διαμορφωθεί τις επόμενες ώρες στον Σπερχειό ποταμό. Σε αρκετά σημεία είναι σε οριακή κατάσταση για να ξεφύγει από τα αναχώματα και να πλημμυρίσει τον κάμπο.
Στα «λευκά» ξύπνησε το Καρπενήσι σήμερα το πρωί, καθώς χιονοπτώσεις σημειώνονται σε όλον σχεδόν τον νομό Ευρυτανίας. Η έντονη βροχόπτωση, από τα μεσάνυχτα και μετά, μετατράπηκε σε χιονόπτωση και οι κάτοικοι της ευρυτανικής πρωτεύουσας ξύπνησαν με χιόνι και μέσα στην πόλη.

Κλειστά σχολεία

Κλειστά θα μείνουν σήμερα τα σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν από χθες (25.02.2018) το πρωί τη Φλώρινα και έτσι τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.  Επίσης, με απόφαση του δημάρχου Πρεσπών, Παναγιώτη Πασχαλίδη, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου λόγω εκτάκτων καιρικών συνθηκών. Κλειστά τα σχολεία και στο Αμύνταιο. Οι παιδικοί σταθμοί στο δήμο Φλώρινας θα λειτουργήσουν κανονικά.
Δεν θα πάνε σχολείο ούτε οι μαθητές στο Καρπενήσι αλλά και εκείνοι στο Δομοκό!
Κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία στις περιφερειακές ενότητες ΦλώριναςΓρεβενώνΚαστοριάς και Κοζάνης, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και της χιονόπτωσης που σημειώνεται από το πρωί.
Με απόφαση των δημάρχων, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους δήμους Εορδαίας και Βοϊου. Στον δήμο Σερβίων Βελβεντού δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στις δημοτικές ενότητες Καμβουνίων και Λειβαδερού.
Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία και σε ΑσβεστοχώριΧορτιάτηΦίλυρο και Εξοχή. Το ίδιο ισχύει με τις σχολικές μονάδες του δήμου Χαλκηδόνας, ενώ δεν θα διεξαχθούν μαθήματα στις δημοτικές ενότητες ΛαχανάΒερτίσκου και Σοχού του δήμου Λαγκαδά.

Ο καιρός

Άστατος θα είναι ο καιρός στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Θα χιονίσει ακόμα και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια. Τα φαινόμενα που θα είναι ιδιαίτερα έντονα, από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά σταδιακά θα εξασθενήσουν. Παγετός κατά τόπους το πρωί και το βράδυ στα βόρεια ηπειρωτικά.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, οι περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης θα… ντυθούν στα λευκά.
Όπως αναφέρει ο γνωστός μετεωρολόγος, σήμερα θα χιονίσει στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι απότομη και θα προέλθει από την εισβολή των πολύ ψυχρών αερίων μαζών, οι οποίες θα πλήξουν τις επόμενες μέρες σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη.

Αντιολισθητικές αλυσίδες

Ο κ. Καλλιάνος συστήνει σε όσους κινηθούν στις περιοχές της ανατολικής Ηπείρου, της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας αλλά ιδιαιτέρως της Μακεδονίας και της Θράκης, να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες διότι οι μετακινήσεις ενδέχεται να είναι πολύ δύσκολες σε αρκετές περιοχές των διαμερισμάτων.
Πρόκειται για σχεδόν σπάνια διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων και θα φέρει χιόνια στη βόρεια Ελλάδα που ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα. 

Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με -κατά διαστήματα- ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Νότιοι 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με -κατά διαστήματα- ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές στα υπόλοιπα.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με -κατά διαστήματα- ισχυρές βροχές ή χιονόνερο σε θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές στα υπόλοιπα τμήματα. Ισχυρές καταιγίδες θα σημειωθούν, κυρίως σε θαλάσσια και παράκτια τμήματα, που βαθμιαία και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά τοπικά 7 και στα θαλάσσια τμήματα πρόσκαιρα το πρωί πιθανώς έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και -κατά διαστήματα- σε περιοχές της Ηπείρου πάνω από τα 200 μέτρα και της δυτικής Στερεάς πάνω από τα 300-400 μέτρα.
Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 7 πιθανώς 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Καταιγίδες και χιόνια

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία από το απόγευμα και από τα νότια θα εξασθενήσουν. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά, σε περιοχές πάνω από τα 200 μέτρα στα βόρεια και κυρίως πάνω από τα 300 μέτρα σε Ευρυτανία, Φωκίδα και Φθιώτιδα, ενώ είναι πιθανό να χιονίσει και στα πεδινά της Θεσσαλίας.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές. Καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στα δυτικά και σταδιακά στα ανατολικά. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους ισχυρά, βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι 5 με 7 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους ισχυρά, μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και το πρωί στα βόρεια πιθανώς 8 μποφόρ, που βαθμιαία στα νότια θα γίνουν δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Δείτε σε χάρτες πού θα βρέχει


Δείτε σε χάρτες πού θα χιονίζει


Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Πηγή χαρτών: Poseidon

Δεν υπάρχουν σχόλια: