Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Μαφία καπνού: Ο αρχηγός, τα εργοστάσια & η εντολή μετακόμισης


Ο άφαντος… υπερ-αρχηγός της Μαφίας του Καπνού, με τα τρία υπερσύγχρονα παράνομα εργοστάσια κατασκευής και τυποποίησης λαθραίων τσιγάρων, έχει καθαρό ποινικό μητρώο.

Το USB, το τάμπλετ, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα, έγγραφα που σχετίζονται με τα «δρομολόγια» των λαθραίων τσιγάρων, οι τηλεφωνικές ατζέντες και 32.620 ευρώ, που ξέχασε να εξαφανίσει από την βίλα του στη Γλυφάδα, τον μετατρέπουν, σύμφωνα με στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, στον απόλυτο «αρχηγό» και συντονιστή της εγκληματικής οργάνωσης.

Μετά τον εντοπισμό του πρώτου εργοστασίου στο Κορωπί, ο 60χρονος φέρεται να έδωσε εντολές για την μετακίνηση εξοπλισμού και λαθραίων τσιγάρων από τα άλλα εργοστάσια, σε Κορωπί και Ασπρόπυργο, όπως φαίνεται στις αποκλειστικές φωτογραφίες που δημοσιοποιεί ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», προκειμένου να περιορίσει την «χασούρα», χωρίς όμως να προλάβει, καθώς οι αστυνομικοί επενέβησαν εντοπίζοντας τις φορτωμένες νταλίκες.

Ο 60χρονος Λ.Σ. γεννημένος στον Παλαιόπυργο Αιτωλοακαρνανίας, μετά τον εντοπισμό του πρώτου εργοστασίου, στη συμβολή των οδών Ήβης και Αρχιμήδους στο Κορωπί, έσπευσε να εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς φέρεται στο παρελθόν να ήταν ιδιοκτήτης ναυτιλιακής και μεταφορικής εταιρείας, οι οποίες είναι ανενεργές για αρκετά χρόνια. Ένας από τους δύο «υπαρχηγούς» της Μαφίας του Καπνού, βουλγαρικής καταγωγής, είχε καταφέρει και αυτός να διαφύγει παρά την καταδίωξη των αστυνομικών και το αυτοκίνητό του να βρεθεί λίγες ώρες αργότερα στον Προμαχώνα…

«Μετακόμιση» για την χασούρα…

Στις 19 Μαΐου 2018 κατά τη διάρκεια της πρώτης αστυνομικής επιχείρησης στο εργοστάσιο της οδού Ήβης στο Κορωπί, από τις πύλες του βγήκε με ταχύτητα ένα ασημί Audi Α4. Ήταν ο Βούλγαρος «υπαρχηγός», ο οποίος λίγο νωρίτερα συνομιλούσε με τους Ουκρανούς «εισαγόμενους» εργάτες.

Οι αστυνομικοί ακολούθησαν το ύποπτο όχημα έως την Λ. Βάρης-Κορωπίου, ωστόσο ο οδηγός του ανέπτυξε ιλιγγιώδη ταχύτητα και χάθηκε από την ορατότητα των αστυνομικών χωρίς καν να προλάβουν να καταγράψουν τον αριθμό κυκλοφορίας του.

Μετά από την αστυνομική επιχείρηση των στελεχών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, συνάδελφοί τους από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης τους ενημέρωσαν για 2η αποθήκη στο Κορωπί 1.000 τετραγωνικών μέτρων, η οποία περιείχε μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων και εξοπλισμού.

Παράλληλα, σε δύο χώρους στάθμευσης στον Ασπρόπυργο εντοπίστηκαν δύο τράκτορες με επικαθήμενα, που έφεραν βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας, οι οποίοι περιείχαν μηχανήματα παρασκευής λαθραίων τσιγάρων και λαθραία τσιγάρα, που είχαν μεταφερθεί εκεί τρεις ημέρες νωρίτερα.

Η «μετακόμιση» είχε γίνει αμέσως μετά την πρώτη αστυνομική επιχείρηση προκειμένου η… μαφία να περιορίσει τις απώλειες σε εξοπλισμό και λαθραία τσιγάρα.

Οι Κύπριοι ηλικιωμένοι

Στην πρώτη αστυνομική επιχείρηση, στον περιβάλλοντα χώρο της αποθήκης, εντοπίστηκε ένας 82χρονος άνδρας μαζί με την 76χρονη σύζυγό του. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι σε δύο από τις οικίες στο προαύλιο του εργοστασίου έμεναν οι Ουκρανοί «εισαγόμενοι» εργάτες, ενώ σε μία τρίτη, το ηλικιωμένο ζευγάρι από την Κύπρο.

Το εργοστάσιο ήταν «στημένο» σε χώρο ιδιοκτησίας της εταιρείας με την επωνυμία STRATMARK OVERSEAS HELLAS, στην οποία είχε διατελέσει διαχειριστής ο 82χρονος μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 2001.

Στο σπίτι του ζευγαριού με καταγωγή από την Κύπρο, στου Παπάγου, βρέθηκε πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων με τηλέφωνα και μάρκες τσιγάρων όπως και… 8 τόμοι οδηγιών χρήσεως για συναρμολόγηση και λειτουργία μηχανημάτων παρασκευής τσιγάρων, καθώς και τρία πακέτα διαφανειών με αντίστοιχες οδηγίες χρήσης. Στην ίδια οικία κατασχέθηκε πλήθος κινητών τηλεφώνων, ζυγαριά ακριβείας, πλήθος πακέτων τσιγάρων χωρίς ταινίες ειδικού φόρου κατανάλωσης, 2.340 ευρώ, 1.200 γρίβνες Ουκρανίας, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ένα usb.

Δασμοί, φόροι, έρευνες

Κατά τη διάρκεια των ερευνών στους τέσσερις χώρους της εγκληματικής οργάνωσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 30.000.000 λαθραία τσιγάρα, 6 τόνοι λαθραίου καπνού, 16.000.000 φίλτρα, μηχανήματα συσκευασίας, πακεταρίσματος, κοπής καπνού, διάδρομοι κύλισης, ανυψωτικά, αντλίες νερού, κοντέϊνερ και νταλίκες.

Τα λαθραία τσιγάρα τοποθετούνταν και σε συσκευασίες ζαχαρωτών προκειμένου να αποτελέσουν την πρώτη στρώση κατά την φόρτωση για την αποφυγή εντοπισμού από τις διωκτικές αρχές.

Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι από την πώληση των λαθραίων τσιγάρων που κατασχέθηκαν προσεγγίζουν τα 7.000.000 ευρώ με την συνολική ζημιά σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου να ξεπερνά τα 12.000.000 ευρώ.

Οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν την μεγάλη υπόθεση έχουν ενδείξεις πως η Μαφία του Καπνού είχε σημαντικές επαφές με Ιταλία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Ρουμανία, απ’ όπου φέρεται να ήρθαν οι πρώτες ύλες για την παρασκευή των τσιγάρων.

Αστυνομικές εκτιμήσεις αναφέρουν πως τα ηλεκτρονικά ευρήματα που κατασχέθηκαν θα οδηγήσουν σε νέα παράνομα εργοστάσια και κατηγορουμένους. Αναφορικά με τον «υπερ-αρχηγό», ερευνώνται κάποιες πληροφορίες, που τον θέλουν να ενέχεται στην πρόσφατη απόπειρα παράνομης διακίνησης μεγάλου φορτίου τσιγάρων που είχαν εντοπιστεί στην Κρήτη, σε φορτηγό πλοίο.
http://www.thetoc.gr/

Διαβάστε σχετικά:
Δεκαοκτώ συλλήψεις για τη σπείρα των λαθραίων τσιγάρων

Δεν υπάρχουν σχόλια: