Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Η Αχτσιόγλου στα καμμένα της Μανωλάδας: Για εμάς δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας ή αόρατοι εργάτες (φωτο & βίντεο)


Η φωτιά που ξέσπασε χθες το πρωί, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε αγροτική περιοχή στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, όπου υπάρχουν καταλύματα με οικονομικούς μετανάστες, είναι πλέον οριοθετημένη, όπως αναφέρει η Πυροσβεστική.

Ο πυκνός καπνός ήταν ορατός από την Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, ενώ στο σημείο επιχείρησαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, συγκεκριμένα 7 οχήματα της Π.Υ. Ήλιδας.
Ο καταυλισμός στον οποίον διέμεναν 500 μετανάστες, καταστράφηκε ολοσχερώςΟ διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηλείας, πύραρχος Ιωάννης Καραμαλίκης δήλωσε ότι η φωτιά κατασβέστηκε πλήρως και ότι στο σημείο εντοπίστηκαν πάνω από 40 φιάλες υγραερίου. «Δεν υπάρχουν τραυματισμοί. Δεν υπήρχαν πολλά άτομα στο σημείο» επεσήμανε.
Τον καταυλισμό των μεταναστών-εργατών γης, που καταστράφηκε από την πυρκαγιά επισκέφθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου που συνοδευόταν από τον υφυπουργό Εργασίας Νάσο Ηλιόπουλο.

Στο χώρο βρέθηκαν επίσης ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιπεριφρειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παν. Μπράμος, ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ κ.α.
H υπουργός και ο υφυπουργός συμμετείχαν σε σύσκεψη με τους προαναφερθέντες καθώς και με τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής και άλλους φορείς της περιοχής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την καταστροφή του καταυλισμού και τη στήριξη των πληγέντων από την πυρκαγιά μεταναστών εργατών γης. 
Αχτσιόγλου για Μανωλάδα
«Για εμάς δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας ή εργάτες δεύτερης κατηγορίας ή αόρατοι εργάτες, διότι είναι για όλους εξ΄ ίσου σημαντική και η προστασία τους και η βοήθειά τους.»

Αυτά τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε δηλώσεις που έκανε στα Λεχαινά μετά το τέλος της σύσκεψης που έγινε, με σκοπό την λήψη μέτρων για τους αλλοδαπούς εργάτες γης που έχασαν ταξιδιωτικά έγγραφα, ρούχα, χρήματα και προσωπικά αντικείμενα, λόγω της πυρκαγιάς στα καταλύματα που έμεναν στην Νέα Μανωλάδα.

Όπως πρόσθεσε, «αμέσως μόλις πληροφορηθήκαμε το συμβάν της πυρκαγιάς στον καταυλισμό των εργατών γης στην Μανωλάδα, ήλθαμε από το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να συντονίσουμε τους αρμόδιους φορείς και δούμε τι μπορεί να κάνει το κράτος, ώστε να ανακουφίσει αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν πληγεί από την φωτιά.»

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε η Έφη Αχτσιόγλου «προσπαθούμε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας σε ότι αφορά τα άμεσα, δηλαδή την άμεση υλική ανακούφιση τους.» Απόψε, όπως είπε η υπουργός Εργασίας, «ο δήμος θα προσπαθήσει, μέσω του κέντρου προσφύγων που έχει, να τους προσφέρει βοήθεια για τις πρώτες τους ανάγκες, δηλαδή κυρίως την τροφή και την ένδυση, ενώ αύριο με την παρέμβαση του τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης θα έχει μία πιο συντονισμένη προσφορά για το σύνολο των ανθρώπων αυτών.»

Σχετικά με το ζήτημα της απώλειας των ταξιδιωτικών εγγράφων που κάηκαν, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι «προσπαθούμε να δούμε μέσα από τις καταστάσεις την ταυτοποίησή τους, προκειμένου οι άνθρωποι που είχαν χαρτιά να επανεκδοθούν πολύ γρήγορα και αυτό όπως πρόσθεσε, «μπορώ να το μεταφέρω και εκ μέρους του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ότι από τη στιγμή που υπήρχαν χαρτιά, αμέσως θα επανεκδοθούν ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι άνθρωποι.»

Ακόμη, ανέφερε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα θα δούμε και με την κείμενη νομοθεσία εξαντλώντας τα περιθώρια που έχουμε, να τους δώσουμε και κάποια οικονομική στήριξη».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα αίτια της φωτιάς η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι «όπως μου ανέφερε η Πυροσβεστική δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί.»
PatrisNews και ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: